En dansk bloggare, som försöker på svenska. Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen 1332 / 50 mm - normalen og FujiX100F !

Roskilde, den 4. juni 2019.

Vad och hur ? Fuji X100F med et fast 23 mm (35 mm ekv.FF) objektiv ?

Svaret är att det har en inbyggd  "Digital tele-converter "med 50 og 70 mm.

Alla tre bilder tas från samma ståndpunkt och med samma bländare, slutartid och ISO och direkt ut ur kameran. Som på min analoga dias-period.

"The trick" för mig är att jag kan göra bilderna färdiga i kameran. Det är trots allt en av mina "kæpheste", som många förmodligen redan vet :-)

Bildtexterne är under bilderne.

Förstora.

Det faste objektivs 35 mm.

Tele-converterens 50 mm. Jag tycker att den är användbart.

Tele-converterens 70 mm. Den kan då användas i vissa fall här för bloggen.

Hilsen fra Erik.
Bloggar.

Inlagt 2019-06-04 23:29 | Läst 285 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hehe, jo det är ju en liten genväg, men när du ändå har bilden i datorn är det ju bara att beskära som du vill! En bra normalzoom är också bra! Men för bloggbilder kan man delförstora mycket utan att det stör! Ser att där är politisk propaganda, inte för mycket Stram Kurs hoppas jag, dom verkar inte riktigt rumsrena! Må bedst, LO
Svar från Erik Madsen   2019-06-05 13:40
Hej LO - Tack för dina kommentarer.
Jo det är rätt och det gör jag också. Med denna "liten genväg" tvingar jag mig själv att komponera och slutföra bilden, vilket jag också måste göra på min analoga dias-period. Jag tycker att det är kul och när kameran ger alla dessa alternativ blir det dumt att inte använda det. Det hindrar mig inte från att fotografera på alla andra sätt också - med bildbehandling som ett slut.
Tyvärr verkar det som om han kan komma in riksdagen, vi får se om det verkligen blir fallet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det är bekvämt med denna möjlighet. Och för social media är det helt ok. Men när jag gjorde experiment med detta fann jag att beskärd 35mm bild var lite skarpare än kamerans egna 50mm/70mm.
Svar från Erik Madsen   2019-06-05 14:08
Hej Ragnar - Tack för dina kommentarer.
Som jag har skrivit för LO - använder jag den när jag vill avsluta bilden i kameran här och nu. Speciellt om jag håller på en fast plats med min MiniCrosser och INSISTERAR på att använda Fujien är det en användbar funktion. Annars har jag min Sony med zoomobjektiv, men jag har blivit nästan kär i min X100F :-)
Vad gäller kvalitet - det här är inte alls ett laboratorietest :-) Men en handhållen demonstration av vilka alternativ man har med den här kameran.
Några siffror för information och reflektion:
FujiX100 - X100S - X100T har en 4928x3264 = 16 MP sensor.

X100F har en 6000x4000 = 24MP sensor med L indstillet.
X100F med M indstilling har 4240x2839 = 12 MP.
Jag har läst någonstans att användningen av 50 mm på X100F borde matcha kvaliteten med tidigare X-Modelers 16 MP ?
Med många vänliga foto hälsningar från Erik.
PS: Har du någonsin skrivit ut de olika storlekarna på papper ?
light   2019-06-05 17:05
Visst är det en användbar funktion! Nej, jag har inte testat skriva ut, det är möjligt att det blir försumbar skillnad då, om ens någon.
Resultatet blir bra och X100F:an är med säkerhet en mycket bra kamera som jag försöker övertala mig att anskaffa fast jag inte behöver en kamera till. Med min fullformatiga Nikon D750 har jag nästan samma möjlighet, eftersom jag kan ställa om på Asp-C, men jag har aldrig funderat på den möjligheten, eftersom jag kan beskära i datorn efteråt. Men jag förstår att Du vill skruva tillbaka tiden till diatiden :-) Riktigt som 50 mm och 70 mm blir det dock inte, eftersom Du har samma skärpedjup i alla 3 bilder, inte sant? Som Du säkert vet, så kan Du köpa till en lins som ger Dig äkta 50 mm och en som ger Dig mer vidvinkel.
Hilsen Wolfgang
Svar från Erik Madsen   2019-06-08 23:32
Hej Wolfgang - tak for dine meget fine og uddybende kommentarer.
Jeg er helt enig og jeg ved godt, at det her ikke kan sammenlignes med "ægte" telefoto. Jeg bruger det kun til beskæring på stedet. Jeg kender godt til de 2 ekstra linser der skrues på. Og som jeg også skriver til LO:
"Det hindrar mig inte från att fotografera på alla andra sätt också - med bildbehandling som ett slut".
Jeg har også en FF Nikon D700 og kender godt til det med at indstille til APS-C formatet. Jeg synes bare, at det er meget sjovt, at udnytte Fujiens muligheder en gang imellem.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jeg havde sådan set heller ikke nødvendigvis brug for et kamera mere, men da jeg solgte min Amazon syntes jeg, at jeg "fortjente" et eller andet som en trøst for savnet :-)
Wolfgang   2019-06-09 08:38
Tack för Ditt svar, Erik! Jag förstår mycket väl Dina synpunkter, och det är ju trevligt att Du experimenterar med Din fotoutrustning! Det är ju en del av hobbyn! Även att simulera gamla diafilmer är ett bra sätt att få en viss stämning i bilden om man så önskar. På diatiden sålde jag hela min Nikonutrustning för att få råd att köpa en Leica M6 med en 2,8/50 mm Elmar. Jag fotograferade med den i 8 år och älskade den kameran och ångrar att jag sålde den 2004. Det är därför jag är förtjust i X100F:an som liknar den och som dessutom har fler fördelar till ett rimligt pris i jämförelse med digitala Leicakameror. I min fotoklubb "Fotografiska Föreningen i Malmö" har flera medlemmar olika X100 och alla är förtjusta i den.
Vänligen Wolfgang
Jag kikar mest på husen för de är så typiskt danska för ni
har en helt annan syn på arkitektur som jag tycker mycket om.

Nu har jag läst alla de bloggar jag missar då jag inte varit på FS på ett tag.
Alltid trevligt komma till Roskilde som du vet jag längtar till.
Ha nu en fin kväll
Gun-Inger
Svar från Erik Madsen   2019-06-10 20:43
Hej Gun-Inger.
Mange mange tak for dine altid fine kommentarer - de værdsættes meget.
Hav en fin aften du med.
Nu skal jeg se om Danmark kan vinde over Georgien i fodbold :-)
Hilsen fra Erik.
Flag Counter

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Bilddagbok
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Porträtt
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning