En dansk bloggare, som försöker på svenska. Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen 1346 / Om att bestämma själv.

Roskilde, den 19. juni 2019.

Jag har skrivit om detta ämne innan, men jag har nu fått mer erfarenhet och känner att jag kan upprepa "framgången" 

Det var en åsikt här på bloggen: Jag vil själv bestämma! , och det var ett argument om varför man skulle fotografera RAW och inte jpg. För med jpg var man beroende av kameraproducenterna ! Vilket fick mig att tänka lite om emnet.

Vid den tiden brukade jag använda Nikon P7100 og Nikon D700, ApplesPhotos, LR og hele NIKS programpaket: Silver Efex, Color Efex o.s.v.

Då skrev jag i slutet:

Min point är att jag kan nog bestämma själv  Det slutliga resultatet, men inte utan att det finns någon som har gett mig möjligheterne att välja. Och de är många - ingenjörer, progrmamudviklere, fotografer etc.

För mig håller den punkten fortfarande. Jag vill ändå gå så långt som att säga att den håller ännu mer idag med min nuvarande kamera. Snälla starta nu ingen bra diskussion om vilken kameraproducent som är bäst. Vi är några stycken som redan vet det 😀

Bildtexterne är under bilderne här hos mig.

Här har Fujis folk bestämt det mesta. Jag har bestämt motivet, ljusmätmetod, bländer, jpg, sRGB, bildkvalitet, resten är auto auto.

Här har jag bestämt det mesta. Förutom vad jag nämnde om den första bilden har jag bestämt högdagernivå, lågdagernivå, färg, skärpa, brusreducering, vitbalans, korn och dynamisk omfång.

Märk väl allt i kameran - men igen kunde jag inte det, om inte Fujis ingenjörer, utvecklare och deras egna fotografer hade gjort sitt jobb först !!!

Så vet jag att det kommer bli många som säger allt det kunde jag också ha gjort på datorn. Ja det är sant, men fortfarande inte utan hjälp av andra, mjukvaruproducenter och deras folk, till exempel. Som i slutändan också hjälper till att bestämma slutresultatet. 

Slutligen, om våra färdiga resultater faller i allas smak och om de är bra eller dåliga, är en helt annan sak.

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Bloggar/Hobbyfotograf.

Inlagt 2019-06-19 20:02 | Läst 231 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bild nr 2 har ju mörkare skuggor! Ville Du ha det så? Nu kan jag ju inte Fujikameror, men personligen ser jag ingen vits med att göra detta direkt i kameran istället för i lugn och ro hemma och med en större bildskärm. I så fall är ju jpeg bättre än bearbetningen i kameran.
Eller har jag missat något?
Svar från Erik Madsen   2019-06-19 20:46
Hej Wolfgang - Tack för dina kommentarer.
Ja det är ganska medvetet med denna film simulering "Vintage Chrome". Men jag har också andra simuleringar lagrade i kameran. Jag skjuter också på "normalt" sätt - med efterbehandling på datorn. Fujien ger mig bara möjlighet att återuppleva de goda gamla dagarna med att avsluta bilderna i kameran (dias/slide ligsom). Jag tycker om det och det ger mig ny "fotoenergi".
Min poäng här var bara att ingen bestämmer resultatet helt ensam och inte als utan hjälp
Med vänliga hälsningar från Erik.
Wolfgang   2019-06-19 22:37
OK, då förstår jag bättre. Du kan alltså ha fasta inställningar för simuleringarna! Det låter spännande!
Stor skillnad verkligen. Ingen tvekan om att bilderna ger väldigt olika intryck-med så olika uttryck, spännande! Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen   2019-06-20 13:29
Hej Björn - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Det är som två helt olika bilder, varav ingen är bearbetad på ett sätt som jag tror att jag skulle välja. Men ditt budskap går fram och det känns som viktigast i det här fallet.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen   2019-06-20 13:37
Hej Lena - Tack för dina kommentarer och för att förstå min punkt.
Den första bilden togs med Fujis egen simulering av sin berömda "Fuji Velvia Vid" -film från 90-talet, som blev en viktig konkurrent till Kodachrome. Speciellt för landskaps- och naturfotografering. Nummer 2 är mitt försök att imitera dom diasfilmen som jag själv använde på 60-talet. Resultaten var mycket beroende av en noggrann ljusmätning och här är det förmodligen lite till den mörka sidan :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jeg fotograferer også mere "normalt" fra tid til anden :-)
För mig så ger kameran alltid bara ett förslag på en bild (i RAW).. i datorn hemma är det jag som bestämmer hur den slutliga bilden ska se ut, och då med hjälp av dom som har konstruerat redigeringsprogrammen som jag använder, men jag använder aldrig någon 'automatik' i dom programmen som någon har förutbestämt.. det är jag som drar i 'spakarna' och får därmed bilden så som jag vill ha den.. och det har hittills alltid blivit bättre än de bilder som kommer ut ur kameran med 'automatik', i t.ex. JPG-format.. Men det tar så klart mycket längre tid att redigera alla bilder så som jag gör, men varför ha så bråttom.. :-) Jag tycker dessutom att det är rätt kul att sitta och dra i spakarna..
Hälsn!
Svar från Erik Madsen   2019-06-20 13:46
Hej Jan - Tack för dina mycket fina kommentarer.
Jag är mycket väl medveten om att det finns många som älskar att leka med PS, LR och vad de många programmen heter. Jag gör det ocksåen en gång i taget. Jag tror bara att vi alla är beroende av andra för att vi kan få de resultater vi vill ha. Jag tänker just nu att det er roligare för mig at dra i sparkarna i kameraet - högdagernivå, lågdagernivå, färg, skärpa, brusreducering, vitbalans, korn och dynamisk omfång.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Bäst man får bestämma själv med lite hjälp av en del verktyg..var och en ska ju göra som man vill ha det..man fotograferar ju för sig själv..
Mv/Gunte..
Svar från Erik Madsen   2019-06-20 13:47
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Jeg er helt enig med din filosofi.
Mvh. Erik.
Hej Erik,
Intressant inlägg, mycket tänkvärt!

Jag börjar fundera på att med den digitala tekniken, så ligger fotografens bestämmande-del närmare fotograferingsögonblicket? Den analoga filmrullen köptes kanske in en tid innan fotograferingstillfället och så var iso och rendering av ton och kontrast någorlunda fix, om en inte över- eller underexponerade och trixade i mörkrummet. Det är smidigt att kunna växla både iso och hur en vill ha ton och kontrast renderade med en knappvridning i det digitala, sekunder innan fotot tas.

Ha en fin kväll :)
/Lisa
Svar från Erik Madsen   2019-06-24 22:14
Hej Lisa - Tack för dina fina kommentarer.
Ja mycket har blivit mycket enklare än i "de goda gamla dagarna": -)
Med de elektroniska sökarna kan man se resultatet av sina ändringar omedelbart och innan man trycker på knappen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Flag Counter

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Bilddagbok
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Porträtt
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning