Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1386 / Sort hvid forsøg og lys måling.

Roskilde, den 23. juli 2019.

Jag tror att det finns någon som är trött på att vi är några stycken som hela tiden skriver om våra kameror, jpg eller RAW, färger eller svartvitt, rakt ut ur kameran kontra LR eller Photoshop. Nu vill jag inte skriva mer om min fantastiska kamera och om mina bilder är för- eller efterbehandlade, filmsimuleringar etc. Eller kommer jag att göra det igen under en tid - säkert 😀 Nu har jag hittat ett nytt ämne, som jag kommer att reta med, åtminstone ett par dagar - ljusmätningsmetoder.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1384-ljusmatning.htm#comments

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1385-mer-ljusmatning.htm#comments

Bildtext är under bilderne.

Midterbetonet. f/8 - 1/420 sek. - ISO 400.

Spot. f/8 - 1/350 sek. - ISO 400.

Roger over and out.

Inlagt 2019-07-23 21:24 | Läst 1213 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Erik, tycker inte du behöver låta bli att skriva om din kamera och varför du gillar den. Att vara glad i sin egen kamera och den egna utrustningen är väl helt normalt och tror inte jag retar någon. Inte för att jag känner mig så upprörd av andra inlägg heller men jag noterar ju att vissa har en ganska nedlåtande ton mot andra som inte har samma utrustning liksom mot knäppare och fotografer som inte är riktiga fotografer eller tom bara tror dom är fotografer. Det har aldrig du.Hälsningar/ Björn T
PS Gillar första bilden bäst där personerna kommer mot mig!
Svar från Erik Madsen 2019-07-24 20:46
Hej Björn - tack för dina fina kommentarer.
De två bilderna skapades efter lite inspiration från en annan fotograf. Det handlade om att välja en plats med ljusa och svarta skuggområden. När man använder ramsökaren bör man sedan hålla ett öga på för att en person ska gå in i ljuset. Nästan lyckades med nummer 1 :-)
Nu håller jag en debatt-break.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag föll lite in med en kommentar på Tommys blogg om RAW (återigen) - sorry.
Det här är en fotoblogg, så fortsätt du å skriv om allt fotorelaterat som faller dig in! Vi följer dina stapplande steg! 😉
Svar från Erik Madsen 2019-07-24 20:49
Hej Ragnar - tak for støtten.
Jeg "stapplar" videre :-)
Mvh. Erik.
Hej Erik! Oavsett hur du mätt ljuset så har det blivit bra, med teckning både i skuggor och högdagrar. Spot verkar ha blivit lite ljusare i skuggorna, men det är förstås naturligt om du riktat kameran precis där du tagit bilden, med mörka partier mitt i. Jag mixtrade rätt mycket med detta på den analoga tiden, men i den digitala kör jag mer med zonmätning och exponeringskompensation.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-07-24 21:03
Hej Bjarne - Tack för dina kommentarer, analyser och tips.
I 90% av fallen använder jag mätningar med multi/matrix eller midter betonad. På bild nummer 2 har jag spot mätad på bänken och möbelskylten. Jag kan flytta fokuspunkten med den lilla joysticken och sedan mätar spotmätaren i samma område.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Se om det behövs mitt svar till Björn.