Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1496 / Nostalgi og H.C. Andersen.

Roskilde, den 12. oktober 2019.

Inspirerad av ett annat blogginlägg och ett tidigare kommentar från LO, när jag publicerade detta foto i svartvitt:

"Här har du softat till det lite, som med en enkel gammal kamera, kanske skulle du bruntonat den lite också (förslag bara). Prylarna känns gammaldags men bänkens modernism bryter av - spännande?! Ja här finns lite att titta på, det är bra! Må fint, LO"

Jag har aldrig varit den stora anhängaren av sepia. Förmodligen för att jag inte har någon erfarenhet eller kunskap om analog film fremkaldning. Jag kan se i några av de kommentarer som lämnats någon annanstans, att olika åsikter finns också på detta område. Om vad som är "rätt" eller "smag og behag".

^

Amatörens första försök.

Sepia-bläcket kom ursprungligen från Sepia-bläckfiskens bläckpåse. Idag blir den tillverkad av syntetiska färgämnen - har jag läst.

På återseende.
//Erik//

PS: Min kamera har en sepia-filmsimulering som jag aldrig har provat.

Inlagt 2019-10-12 22:18 | Läst 1320 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tycker att det kan passa med sepia ibland när motivet är av äldre årgång.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2019-10-13 19:33
Hej Gunte.
Tack för att du checkade in här på min blogg och såg mitt första försök med sepia. Jag försökte en gång till, men det kräver förmodligen lite mer erfarenhet och som du skriver borde rätt motiv också vara för det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1497-forsok-nummer-2.htm
Precis som Gunte kan jag tycka om sepia på "äldre" motiv. Vid närmare eftertanke kan jag gilla det annars också, per automatik tycker jag sepia ger en känsla av distans, ett betraktande, på något sätt minskar det delaktigheten, allt i min värld. Skulle däremot inte välha sepia i en actionbild tex. Det här är snyggt! Hälsningar / Björn T
Svar från Erik Madsen 2019-10-13 21:07
Hej Björn - tack för dina fina kommentarer.
Det kan hända att jag testar sepia några gånger till, men det kommer förmodligen aldrig att vara något jag vill använda i större utsträckning. Jag har fortfarande mycket att lära och pröva med svartvitt och det tilltalar mig mer. Som ett alternativ till mina färgfotografier.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1497-forsok-nummer-2.htm#comments