Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - street.

Danske Bloggen 1517 / Hjälp och bra råd .....

Roskilde, den 25. oktober 2019.

..... efterlyses. 

Ser det ut som något som närmar sig svartvit film i det hela taget ? Eller vilken svartvit film är närmast ?

Förstora.

Fuji X100F -  35 mm (FF) - Bländarförval:  f/5,6 - 1/140 sek. - Fast ISO 12.800.

 På återseende.

Inlagt 2019-10-25 23:17 | Läst 3157 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ser bra ut, det kan se ut lite hur som helst med tanke på alla olika filmer o variationer med framkallning osv, det kunde mycket väl vara TriX som ju har blivit en norm på FS. Hilsen, LO
Svar från Erik Madsen 2019-10-26 19:47
Hej LO - tack för dina kommentarer.
Det är nu en av mina "förinställningar" i kameran för vardaglig s/v-fotografering. Jag behöver bara testa det utomhus och under olika ljusförhållanden. Annars kommer jag naturligtvis också fortsätta att konvertera några av mina färgfoton med antingen "Silverern" eller mitt "Tonality-program".
Hav det godt..
//Erik//
Hej Erik,
Din bild påminner lite om en svartvit analog bild. Fast vilken har jag ingen susning om.

Eftersom jag vaknade alldeles för tidigt tog jag och lekte lite med On1 2020 och Presets som jag har där.Jag har cirka 30 olika stycken som skall simulera olika analoga filmer. En del välbekanta och andra sådana jag aldrig hört talas om.

Jag vet faktiskt inte om man korrekt kan återge hur en viss analog film, normalt framkallad slulle se ut som papperskopia. Det är en lång kedja där man kan göra många val.

Du får se vad du tycker om resultatet. Jag börjar med originalet.

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/383707/3729544.htm

Nummer 2 blir min Acros variant där jag har kopierat hur Adobe gjort sin tolkning i LR. Inget korn pålagt.

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/383707/3729545.htm

Nummer 3 blir en tolkning av TRI-X 400 som är professionellt gjord. De lär ha studerat en mängd kopior och försökt skapa en trovärdig tolkning.

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/383707/3729546.htm

Nummer 4 är deras tolkning av Fuji Neopan 400.

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/383707/3729547.htm


Jag tror det är som med vaniljsås. I affären kan man köpa vaniljsås från flera olika tillverkare.

De smakar alla lite olika.
Fast en sak har de gemensamt. De är väldigt långt ifrån den vaniljsås man kokar själv på gräddmjöl (50% mjölk, 50 % grädde), vaniljstång och socker.
Svar från Erik Madsen 2019-10-26 20:42
Hej Mats - tack så mycket för dina fina kommentarer och ditt vänliga engagemang.
Nej, jag tror inte att man kan jämföra digitala foton perfekt på en datorskärm med tryckta bilder. Jag letar inte heller efter det, men jag vill komma så nära som möjligt.
Mitt försök är baserat på Fujis Acros i kameran (X100F) och jag har inte lagt något korn på det. En av de många bra sakerna med Acros skulle vara att den beter sig som en analog film. Vid högre ISO visas vad som annars kallas digitalt brus som filmkorn. Och det skulle inte kunde imiteras i LR - jag vet inte. På mitt foto här ställde jag medvetet ISO manuellt till 12 800 för att få ett analogt utseende och med lite mer kontrast.
Jag gillar din Acros-variant, som också bara har ISO 400 för jämförelse med min.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
PS: Jeg elsker dine afsluttende opskrifter.
Ja, först och främst en snygg selfie! Och svartvitt är alltid fint; just här är väl ljuset lite väl jämnt och riktningslöst, vilket väl knappast någon filmsimulering kan göra nåt åt...

Och tack, Mats för en intressant serie! Neopan 400 var min favorit på "silvertiden", och jag tyckte mig känna igen just den (vilket bekräftades av texten).

Men, nu på "kiseltiden" hanterar jag själv svartvitt utan sidoblick på några filmer. För att fortsätta Mats´ liknelse: jag struntar i alla vanljsåspulvren och serverar vispad grädde i stället! Paj kan det bli ändå, så att säga....
Svar från Erik Madsen 2019-10-26 19:51
Hej Peter - tack så mycket för många fina ord och åsikter - de uppskattas. Som jag skriver til LO ovan - testar jag med olika motiv och under olika ljusförhållanden
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det blev en bra svartvit bild, Erik!
Men att ta porträtt med vidvinkel på nära håll och uppåt är ingen höjdare, eftersom ansiktes proportionerna blir fel, nämligen näsan och näsborrarna blir stora och öronen blir mindre och längre bakåt samt undre halvan av ansiktet blir större än pannan. Men eftersom Du ser trevlig ut. så räddas bilden :-)
Svar från Erik Madsen 2019-10-26 19:59
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Jag är väl medveten och håller helt med om att en 35mm inte är lämplig för porträttfotografering. Just där saknade jag en lämplig modell - så det var definitivt en nödlösning. Nu handlade det mer om mina försök att hitta en s/v-förinställning i kameran, som jag kunde använda för daglig användning.
Trevlig - takker.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hej Erik! Jag kikar inte på vad de andra har skrivit - än. Länge sedan jag fotograferade analogt nu, men jag skulle kunna sätta en slant på Tri-X. Vet att jag gillade filmen och jag tycker att den är bilden blev utmärkt!
Jag önskar dig en bra lördagkväll!
Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-10-26 20:08
Hej Bjarne - tack för dina trevliga och vänliga kommentarer och ditt bud på en film.
Jag ska inte kalla min justerade Fuji Acros något speciellt - kanske bara "EM-s/v" :-) Den bör också testas med olika motiv och under olika förhållanden.
Med många vänliga hälsningar och fortsatt god helg.
//Erik//