Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser. Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.

Danske Bloggen 1539 / Nörd ?

Roskilde, den 12. november 2019.

Jag läste en blogg där betydelsen av detta namn / titel debatterades.

I min svenska-danska ordbok står det: "En nörd är som regel en ung man med ett stort specialintresse, men ofta lite världsfrånvarande och opraktisk"

I den danska ordboken beskrivas två betydelser:

1) person, som regel ung mand, der er yderst optaget af tekniske og naturvidenskabelige interesser, men ellers er klodset og upraktisk. 

1a) person der er (for) stærkt interesseret i et bestemt emne.  

2) idiotisk og irriterende person.

Nu är frågan hur man själv hör till ? Nummer 1 är utesluten - ung nej - klodset/klumpig - nej - världsfrånvarande - nej. Nummer 1a - ja, och det kan vara olika ämnen ibland. Nummer 2 är omedelbart mer tveksamt - det passar förmodligen inom vissa områden och beroende på i vilka sammanhang och vem som ska bedöma  det.

För närvarande är ämnet och intresset koncentrerat på filmsimuleringar i kameran, så här passar förmodligen nummer 1a och 2 :-) :-)

Det finns inga bilder för den här texten just nu - lyckligtvis kan det finnas någon som säger. Men oroa dig inte, de kommer senare och gradvis :-)

Med många vänliga fotohälsningar till alla från
Erik Madsen
Hobbyfotograf
En gammal nörd.

Inlagt 2019-11-12 17:05 | Läst 399 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
1a känns som en bra tolkning av nörd
Svar från Erik Madsen 2019-11-13 20:53
Hej Peter - jeg bilder mig også ind, at det er der jeg hører hjemme :-)
Mvh. Erik.
Den aningen negativa klang ordet nörd tidigare haft beror nog på att det användes som 1) i din listning. Idag har den negativa klangen försvunnit varför 1a nog är en vanligare användning. Och det gäller väl för de flesta av oss på den här sidan? Många hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2019-11-13 21:11
Hej Björn - tak for dine kommentarer.
Det tror jeg du har ret i - 1a passer på mange her.
Med venlig hilsen fra Erik.
Hej Erik! Jag känner ju inte dig mer än via Fotosidan, men jag tror du gjort en bra bedömning när du säger 1a :) Jag hamnar nog själv i den gruppen i olika sammanhang, även utanför fotointresset! Hoppas jag klarar mig från alternativ 2...
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-11-13 21:38
Hej Bjarne - tack för dina fina kommentarer.
Jag menar att även om jag är en nörd så uppfattar jag att 1a passar på mig. Om jag är FÖR STARKT intresserad av vissa ämnen kan bara mina omedelbara omgivningar bedöma. Men när jag är intresserad av något - veteran bilar eller fotografering, går jag verkligen in på det.
Det kan vara så att någon tycker att det kan vara irriterande :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tycker inte något passar in på mig..lite lagom halvnörd räcker..
Klädsamt skägg på min ära ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2019-11-13 21:49
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Meen men Gunte - om varken de svenska eller de danska definitionerna passar på dig - är du inte en riktig nörd. Jag vet inte om det finns andra halvnörder än du :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Bilden är en arkivbild där jag kan se ut som en riktig nörd - (fördomar) :-)