Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser. Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.

Danske Bloggen 1561 / Dynamic Range.

Roskilde, den 7. december 2019.

Jag har också funderat över det här emnet - och nu, för minst sagt, skapades det en stor debatt på Ragnars blogg. Jag är inte tillräckligt smart för att delta i den debatten, så jag skriver detta lite för mig själv :-)

I min kamera Fujifilm X100F (samma som Ragnars) är det möjligt att ställa in DR som antingen automatisk, DR 100%, DR200% eller DR400% och det beror också på ISO-inställningar och det fungerar bara med jpg-filer !!! En annan sak som jag tror också spelar in i den här diskussionen är vilken belysningsmetod (multi, centrerad, spot etc.) som används och naturligtvis hur stor skillnad det finns i ljus / skugga i motivet. Och var man ska peka kameran ! När jag ställer in min DR till auto väljer kameran vanligtvis DR200% för de flesta motiv. Med en korrekt vald ljusmätarmetod etc. får jag inget klipp i mina högdagernivå och tillfredsställande information i skuggområdena. Man kan jo också välja vilkan del av motivet som är viktiga att lyfta fram och fokusera på och sedan mäta ljuset efter det.

Jag tror att när man fotograferar i RAW kräver det alltid efterbehandling - först genom någon RAW-omvandlare osv. Den delen kräver kunskap och färdigheter som jag inte kommer att hävda att ha tillräckligt med. Jag misstänker att jag inte är ensam om det :-)

^

*

**

***

På återeseende/Erik.

PS: Der står noget om DR i manualen til X100F på side 91.

Inlagt 2019-12-07 16:21 | Läst 389 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Även Nikon har en dylik funktion benämnd Active D-lighting, men jag har ärligt talat aldrig testat ordentligt. I och med att dessa funktioner även brukar blanda sig i hur kameran mäter ljuset, så är det normalt inte önskvärt om man kör i råformat.
Svar från Erik Madsen 2019-12-07 22:40
Hej Martin - tack för dina kommentarer.
Jag äger en Nikon D700 och är bekant med funktionen. Som jag också skriver fungerar Fujis DR-funktion, bara med jpg-filer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fina miljöbilder som ser naturliga ut..själv brukar jag inte grotta ner mig i alla finesser som finns.
Brukar bli rätt ok ändå. Går ju alldeles utmärkt att göra dom sista små ljusteringarna i mina jpeg:s
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2019-12-07 22:56
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag har alltid studerat manualerna för dom kamerorna som jag har ägd. Samtidigt har jag den ståndpunkten att jag vill utnyttja så många av de möjligheter som kamerorna erbjuder. Annars skulle det vara som att köpa en Ferrari och bara köra runt i staden i 40-50 km/h :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Åtminstone har du bra kontroll över bildbehandlingen.
Med längtan tittar jag på dina vackra sommarbilder - lätt och ledigt klädda vandrar man på gator och i hamnen. Härligt att se i decembermörkret, tack för det Erik! Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2019-12-07 23:00
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Ja, det är trots allt säsongen som de flesta längtar efter och gillar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.