Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske bloggen 168/ Obehagligt.

________________________________________________________________________

Samma motiv - annan synvinkel och stämning.

Bild texterna är under bilderna.

Från fjorden - dyster och molnigt väder.

På närmare håll - sommar och fint väder.

Det är Roskildes nya kraftverk som designats av en känd holländsk arkitekt. Byggnaden har skapat en våldsam debatt och har delat befolkningen i två läger. Debatten har rasat både i de lokala tidningarna och naturligtvis också på facebook.
"Den är för stor och dominerande - den är ful. Den är sannerligen något som är gjord av gamla rostiga järn" etc. Sanningen är att det är en av de mest moderna och avancerade anläggningar i sitt slag. Det finns människor från hela världen som kommer för att se hela anläggningen.

Det obehagliga?
Det kommer nu - jag laddade dessa två bilder upp i en Facebook-grupp som heter "Du vet att du är från Roskilde när .." och bad att inte starta/fortssätta kommentarer eller åsikter om anläggningen, men bara om bilderna. Det är länge sedan kraftverket startade så debatten har varit igång länge och borde vara över. Det var naivt! 42 likes och några kommentarer på bilderna, men sedan gick det helt grasat med mer eller mindre artiga kommentarer om den fula byggnad och att jag borde inte bestämma vad folk ska skriva. Jag har inget emot att människor har olika meningar - det bara inte var tänkt med mina billeder att skulle starta den gamla debatten igen. Jag har nu tagit bort inlägget. Jag är nog en "piv-skid" (danska uttryck). Så blev man den erfarenhet rikare och klogare?

Hälsningar från Erik / DK
© emfoto43 / Roskilde

PS: Jag har just plockat upp den lokala tidningen från idag. Och vad ser man? Kraftverket är populärt som aldrig förr! Det finns många nya saker som man måste vänja sig vid och så har det nog alltid varit.

Ser bra ut på natten med ljus (tycker jag).

Inlagt 2015-07-29 16:50 | Läst 3725 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Visst är det väl en roligare bild att titta på den som är på närmare håll och i bättre väder? Och jag hoppas jag inte startar nå´n oönskad debatt, men jag är glad om byggnader av det här slaget inte alltid ser ut som stora "fyrkantiga" byggklossar! Ha det gott!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2015-07-29 18:40
Ingen fara Björn - Jag har inget emot människors delade meningar. Det  skriver jag också, men man bör hålla en ordentlig ton och inte vara grov i munnen. Och jag bad att inte diskutera utseendet på byggnaden när det var gjord under en lång tid. Här har arkitekten försökt att skapa något nytt med en integrerad skorsten. Det enda som jag skulle ha velat var att ta bort den gamla blå skorstenen. Men om det händer på längre sikt jag vet inte.
Jag håller också på den sista bilden
Hälsningar från Erik / DK
Spektakulär byggnad, undrar är det vattenånga som sipprar ur skorstenen.
Må gott
/H-Å
Svar från Erik Madsen 2015-07-30 11:31
Det var det rätta ordet "spektakulärt" Och då kan man gilla byggnaden eller inte.
Ja det är ånga. Anläggningen förbränner avfall och producerar både el och fjärrvärme.
Tack för kommentar Hans-Åke..
Hälsningar från Erik / DK
Jag gillar båda bilderna men sommarbilden lite mera. Det blir alltid två läger när något sticker ut lite extra.
Hälsar Per-Olov
Svar från Erik Madsen 2015-07-30 16:37
Sommar bildet skulle representera den positiva inställningen til anläggningen och den andra den negativa. Det sista du har rätt i P-O.
// Erik / DK
Fräckt kraftverk! Gillar faktiskt designen! =)
Svar från Erik Madsen 2015-07-31 14:11
"Fräckt" var ett annan bra ord - och spektakulärt sa Hans-Åke.
Jeg har inte själv tagit ett foto på det om natten med ljus - men jag måste få gjort en dag.
Hilsen från Erik/DK
Men så är det även när man inte fotograferar att landskap och miljöer ser helt
olika ut i sol och när det är molnigt.
Precis som du visar här.
Gun-Inger
inte alltid det blir som tänkt med bilder som man visar.
Svar från Erik Madsen 2015-08-02 21:24
Det var precis vad jag ville visa. Och det utvecklades helt annorlunda trots min begäran.
Hälsningar från Erik / DK