Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1707 / Fill the Frame.

Roskilde, den 15. april 2020.

Igår blev det 12 bilder i en blogg !!! Det är inte normalt här från bureauet.

Idag är det "helt over i den anden grøft", som vi säger på danska. Så här kan det ändras beroende på smak och humör.

Det var inte helt medvetet att fotografen fick nästan "Fill the Frame"-effekten här. Damen bad om ursäkt för att hun "förstörde" mitt foto, men enligt mitt tycke gjorde hun inte det - tvärtom.

Busten er af Gustav Wied, udført af Else Brandes i 1908. Den står i Sankt Ols Gade i Roskilde.

SONY a6000:  f/9 - 1/80 sek. - ISO 500.

Gustav Wied föddes 1858 inte långt från min barndomsstad Nakskov. Han flyttade till Roskilde 1897 - jag kom först 1962 :-)

Det var en mycket konstig familj som lokalbefolkningen inte visste så mycket om. Man hade hört att han var författare och hade varit i fängelse för något han hade skrivit !!

Jag kan "lyssna" på mig själv att jag kanske borde skriva ett mer detaljerat inlägg om denna inte obetydliga person. Det finns gott om spår av honom här i staden där han också är begravd. Han tog en överdos cyankalium från vilken han dog 1914. En magsjuka och minskande intäkter från författarskapet skulle vara orsaken till denna drastiska handlingen.

Mvh. Erik.

PS: I 1898 uppförde han detta imponerande hus, som var klart i 1900 - helt enligt sina egna ritningar. Min läkare bodde i det när jag kom till stan!

https://da.wikipedia.org/wiki/Gustav_Wied#/media/Fil:Kastellet_mpazdziora.jpg

Inlagt 2020-04-15 21:17 | Läst 2537 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det huset ser ut som det rymmer mer än en person, tom mer än en familj! Ett tragiskt livsöde, jag hoppas verkligen inte magsjukan var huvudorsaken, den går trots allt över. Håller med dig om att damen tillför bilden lite spänning med kontrasterna mellan skarpt och inte liksom levande och inte, hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-04-15 22:39
Hej Björn - tack för dina kommentarer och bildanalys.
Huset var avsett för hela familjen och med en speciell avdelning där Wied kunde arbeta i lugn och ro. Hela fastigheten blev "fredet"/skyddad 2008. Du måste komma ihåg att det var 1914 och jag vet inte vilken magproblem det var.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det blev genast en intressantare bild..och med lite fakta blev det ännu bättre..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-04-16 19:07
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Med venlig hilsen fra Erik.