Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1768 / Fuji X100F og färger.

Roskilde, den 6. juni 2020.

Nu är han den irriterande dansken "förståsigpåaren" i aktion igen med alla hans skrivande och åsikter om ämnet "rakt ut ur kameran".

Den här gången kommer det dock att bli lite annorlunda - jag har anställt en för att hålla en liten föreläsning om Fujis filmsimuleringar.

https://www.youtube.com/watch?v=JfN9lE9YOkE

Här är några exempel på mina "egna" färger. Baserat på simuleringarna, men med mina justeringar i kameran. Justering av highlight, shadow, collor och justering av vitbalansen. Allt detta är också möjligt i programmer på datorn. Skillnaden är att jag kan se resultatet på platsen och justera vid behov. I kameran har jag lagrat 7 olika förinställningar, som alla kan justeras individuellt utan att ändra de grundläggande/lagrade justeringarna. 

Jag överväger att anställa Dan Bailey (då är ni varnade) för att ge en annan föreläsning, den här gången om:

"How to use Fujifilms Highlight and Shadow tones controls", som jag har använt sedan jag köpte min X100F. Eftersom jag alltid börjar med att läsa manualerna för mina kameror :-) Filmsimuleringarna och justeringsmöjligheterna var trots allt det stora försäljningsargumentet.

3 olika exempel på färgalternativ i min X100F.

Bildtexterne är under bilderne. 

Provia (Fujis standard).

Min Kodachrome simulering med utgångspunkt i Fujis Classic Chrome. Jag gjorde två justeringar på platsen innan jag var nöjd.

Fujis Velvia Vivid -med mina (hemliga) justeringar: highlights -1, shadow 0,  Color +2, White balance R +3 og B -4 og +1/3 EV.

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-06-06 18:01 | Läst 1298 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du får ta med alla inställningar på samma motiv och så får vi rösta vilken inställning du ska gå vidare med :). Här känns det som Provia, höll på att skriva Provida, känns bäst
Svar från Erik Madsen 2020-06-06 21:16
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Nej nej - den går inte :-) Det är inte en presentation för en tävling om vad som är bäst. Färguppfattning är en subjektiv sak, du vet. Förresten, Fuji gjorde färgfilmer innan de började producera fotokameror!
I mina 7 lagerede filmsimuleringar är det mina grundinställningar, som kan justeras exakt beroende på ämnet och olika förhållanden på platsen. Justeringar av Highlight och Shadow tones kan jämföras med vad du gör med kurvaverktyget i bildbehandlingsprogrammen. Mer om det en andra gång - förmodligen mest för Fuji-fotografer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Nu när jag har köpt en X100F, så blir det "rakt ur kameran" faktiskt. "Japanen" har gjort ett mycket bra jobb för att hjälpa mig med det. Vilken simulering man ska använda beror på motivet, tycker jag. Men med min Nikon kommer jag fortsätta köra med raw, fast den klarar också av "rakt ur kameran", men med den tar jag annorlunda motiv.
Svar från Erik Madsen 2020-06-06 22:25
Hej Wolfgang.
Du måste komma ihåg att "Fuji-Japaneserene" har gjort riktiga analoga filmer i över 80 år. Så de vet något om filmsimuleringar. Mina 7 "förinställningar":
C1: Provia til allround.
C2: Min egen Kodachrome-simulering (favorit farvefilm).
C3: Classic Chrome (til street och dokumentär med farve).
C4: Min egen Kodak Portra simulering til portrætter.
C5: Velvia til landskab og natur.
C6: Acros til alm. s/v. och street.
C7: Min egen TRI-X simulering til særlige motiver.
Med mange fotohilsener fra Erik.
Wolfgang 2020-06-07 01:53
Jag ser att Du har räknat ut det! Färg efter motiv! Eller svartvitt. Min tanke också. Ja, Fuji har varit duktig på film.
Beundrar ditt tålmodiga experimenterande!
Svar från Erik Madsen 2020-06-06 22:10
Hej Ragnar - tack för dina kommentarer.
Så nu är det inte experiment längre. Nu är de 7 simuleringarna fixade med mina grundläggande justeringar. De kan sedan justeras på platsen om det behövs.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kul med dina experiment..söt liten stuga i sista bilden, compact living typ..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-06-06 22:38
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Som jeg skriver til Ragnar: "nu är det inte experiment längre ....o.s.v. Se også mit svar til Wolfgang herover.
Med mange venlige hilsener fra Erik.