Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1775 / Utan färger .....

Roskilde, den 12. juni 2020.

..... på ett foto är inte detsamma som ett svartvitt fotografi ! Ett påstående som jag har stött på några gånger online. Sade i diskussionen om du kan eller bör konvertera färgfoto till s/v. Nogån tycker att det är OK att bestämma när du kommer hem till datorn. Andra säger att du måste välja på platsen - allt beroende på motivets innehåll och karaktär.

När jag fotograferade veteranbilar för "Veteran Tidende" var det viktigt att fotografera i färg. I många fall var färger viktiga för att dokumentera bilarnas originalitet, vilket diskuterades allmänt i dessa cirklar. Särskilt om bilarna hade renoverats och kanske inte hade fått rätt färg. Ett exempel kunde vara en Amazon med färgkod "51 Rubinröd med grått beige tak" där automåleren felaktigt målade taket vitt ! Och då var helvetet löst blandt några medlemmar :-) Många två färgade amerikanska bilar såg också konstiga/fel ut i s/v, där färgförändringar kunde visa vilket årsmodel det var.

Var ska jag visa med hela denna historia ?

Tja, jag kom på det när jag lekte med Silver Efex och konverterade det här fotot till s/v.

^

För icke-ornitologer eller inte speciellt kunniga fågelälskare är detta förmodligen ett mycket bra foto som visar en situation. Men för att kunna bestämma kön och ålder t.ex.  - saknas färgerna vel ?

Mvh. Erik.

Röd kalot = ung. Röd fläck i nacken = hane.

Inlagt 2020-06-12 19:39 | Läst 1651 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker nog att både fågelfoto och bilder på gamla fordon tappar det mesta om dom inte är i färg. Undantag finns förstås när det gäller bilder åt konstfotohållet och siluetter.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-06-13 23:41
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Vi är helt överens.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Frågar du mig är det färg som gäller som grundalternativ. Det betyder inte att jag dissar svv men 90 %, minst, av mina bilder är i färg. Svv väljer jag ofta för porträtt och bilder på människor, och ibland när jag vill ha någon form av dramatisk eller "konstnärlig" (?). Följdriktigt föredrar jag färgbilden här, precis som du säger tappar den svv många dimensioner. Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-06-13 23:45
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Jag tror att vi har mycket samma inställning. Dessutom har jag varit färgfotograf under det mesta av min fototid. Intresserade mig först för s/v efter att jag gick med här på FS.
Med många vänliga hälsningar från Erik.