Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1782 / Sankt Jørgensbjerg Kirke.

Roskilde, den 17. juni 2020.

Sankt Jørgensbjerg var ursprungligen en självständig kommun vars mark nästan "omgav" Roskilde kommun. 1938 slogs de två kommunerna samman och idag är Sankt Jørgensbjerg nästan en liten stad i staden.

"Bjerg" är vel lite överdriven :-) En kulle är förmodligen mer sant. Här där jag bor säger vi att vi kör ner till hamnen och det märks mest när jag måste köra hem igen. Det går upp hela vägen och det kräver något av MCeren.

EDIT: Att köra genom distriktet är förbjudet, men det var en lastbilschaufför som kränkte i går kväll. Sedan backade han in i ett av de gamla husen. Omfattningen av skadan på huset har ännu inte gjorts upp.

https://sn.dk/Roskilde/Stor-lastvogn-koerte-ind-i-Kurts-hus-Pludselig-blev-det-helt-moerkt/artikel/1299477

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.

Bildtexterne är under bilderne.

Från hamnen kan man bara skymta kyrkan på "bjerget", som man säger i vardagens tal.

På väg upp ad Kirkegade mot kyrkan.

Idyl är vel ett mycket lämpligt ord här ?

Kyrkan byggdes 1080.

Sett från en lite annan sida.

******

*******

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-06-17 12:19 | Läst 2088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevliga bilder på Ditt närområde!
Svar från Erik Madsen 2020-06-17 20:33
Hej Wolfgang - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Ser idylliskt ut men det gör det i många danska byar. Sedan finns det också några som är i stil ”de som gud glömde”, när vi för 7 år sedan reste runt på Själland så hamnade vi i några som var typ övergivna där det mesta hade stängt ner, vet inte om det är något i ålder? Finns ju många idag väldigt fina byar i gammal stil med kullersten och stockrosor, såsom det ska se ut, så finns det det de som verkar vara helt övergivna och så finns det de som frodas väl och också är väldigt moderna
Svar från Erik Madsen 2020-06-17 20:43
Hej Peter - tak for dine kommentarer.
I gennem de sidste mange år står der flere og flere steder tomme huse. Det gælder i det som man kalder for "Udkants Danmark". På min barndoms egn Lolland og flere steder i Jylland. Men heldigvis findes der da stadig mange fine og velbevarede huse i flere byer.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hej Erik! Det är en vacker kyrka omgiven av andra fina byggnader. Det är oavsett om man ser det som kulle eller berg! Vilken typ till lastbilschaufför som gör på det sättet!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-06-17 20:46
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Området har flera mycket välbevarade och skyddade hus.
De som bevittnade händelsen sa att han inte kunde köra bil - jag vet inte hans nationalitet :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det var en väldigt fin kyrka i sina bästa år, samma byggnadsstil som tusenåriga kyrkor i Skåne.
Kanske man kan hindra lastbilar att köra in på förbjudna små gator genom att sätta en bom tre meter upp i luften så endast mindre bilar kommer fram?
Svar från Erik Madsen 2020-06-19 13:47
Hej Stefan.
Det stämmer, många av dem byggdes också medan Skåne var danska? Till exempel den äldsta stenkyrkan i Norden - Dalby Helligkorskirke i Dalby 10 km från Lund, som det nyligen var ett blogginlägg om här på FS (jag minns inte vem - ledsen).
Att köra igenom är förbjudet och flera ställen i de mycket små gatorna har barer som är inrättade för att förhindra körning. De måste tas bort här för att lastbilen skulle kunna transporteras bort!
Med många vänliga hälsningar från Erik.