Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser. Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.

Danske Bloggen 1821 / Färgfoton.

Roskilde, den 14. juli 2020.

Roskilde Stationsbygning är byggd med italiensk inspirerad fasad.

Till och med färgerna är som originalen. Det var många medborgare som inte var medvetna om detta när byggnaden renoverades för några år sedan och färgerna uppdaterades.

Som jag skrev i en kommentar i mitt tidigare blogginlägg:  "Roskilde stationsbyggnad har bevarats och är naturligtvis Danmarks äldsta och den är också "fredet".

Den första järnvägen i Danmark startades 1847 mellan Köpenhamn och Roskilde, men stationen i Köpenhamn finns inte längre.

^

Roskilde, den 13. juli 2020.

PS: Bild behandlad jpg-fil :-)

Mvh. Erik M.

 

Inlagt 2020-07-14 19:17 | Läst 306 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser bygningen verkligen ut så? För mig skär det sig mellan de färgstarka detaljerna och de urvattnat grå fasadytorna. Kanske var fasaderna utförda i nån natursten som hade lite mer färg då allt var nytt?

Intressant att titta på!
Svar från Erik Madsen 2020-07-14 20:21
Hej Måns - tack för dina kommentarer.
Tänker du på om byggnaden ser ut så här i dag eller om den såg ut så när den byggdes?
Den ser ut så här idag och som jag har läst väckte det också uppmärksamhet 1847 med samma starka färger. Som det också gjorde med renoveringen 1998. Jag har (utan framgång) letat efter ett foto av byggnaden före renoveringen. Av goda skäl finns det bara svartvita bilder och ritningar av det från gamla dagar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Måns H 2020-07-14 20:29
Jag förstår bara inte hur arkitekten / färgsättaren tänkte. De starka färgerna borde ju matchas mot någon lämplig ton i övriga fasaden. Men smaken er forskjellig.
Svar från Erik Madsen 2020-07-14 20:36
Hej igen - smaken var italiensk :-) Men den väckte också uppmärksamhet vid den tiden.
Vänliga hälsningar. Erik.
Om jag fattade det rätt så är byggnaden för 1847 och den är den äldsta stationsbyggnaden. Försökte jämföra detta med andra gamla bevarade byggnader i Danmark, men blev inte så mycket klokare. Kanske är det byggnader i Køge eller i Ribe?
Svar från Erik Madsen 2020-07-14 20:33
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Du har helt rätt när det gäller Roskilde Station. Du är inte heller fel om Køge och Ribe. Kirkestræde 27 i Køge kallas Danmarks äldsta korsvirkeshus från 1527 och har skyddats sedan 1918!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag arbetade de sju sista åren av mitt arbetsliv i Køge.
pdahlen 2020-07-14 20:42
Vi har många släktingar runt Køge så vi har varit där en hel del och bott där under somrarna innan vi skaffade sommarhus i Ölsted. Vi började faktiskt leta sommarhus i Køge, vi letade runt vid Strøby, söder Køge i ett halvår tills vi släppte det då priserna var högre där än i Ølsted
Svar från Erik Madsen 2020-07-14 20:56
Min mästare i Køge hade ett hus på Kystvejen, så jag kände priserna väl i det området. Jag skulle alltid föredrar ett hus där du har det nu.
Vänliga hälsningar. Erik.
Vilken pampig stationsbyggnad. Jag läste Måns kommentar om färgerna och håller inte riktigt med. Som det ser ut på min skärm tycker jag inte de skarpa färgtonerna skär sej mot den övriga fasaden, men det är kanske lite vågade färger, åtminstone 1847. Det ser blått ut inne i valven på mitten, läckert.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2020-07-14 21:04
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Det kan kanske bero på att jag har skrivit bildbehandling, men det är faktiskt bara himlen och molnen som har fått lite kärleksfull behandling :-)
Som jag skrev väckte färgerna uppmärksamhet 1847, men det fanns också flera medborgare i Roskilde som 1998 inte var medvetna om att det var de ursprungliga färgerna som kom tillbaka på byggnaden :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Häftigt med det blåa..sticker verkligen ut..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-07-14 22:55
Hej Gunte - tak for dine kommentar.
Det er også noget turisterne lægger mærke til.
Med venlig hilsen fra Erik.
Roligt att se den, vacker och mkt speciell byggnadsstil! Tycker det går att gissa sig till att det är en italiensk stil med dom mkt bestämda formerna. Är byggnaden också från 1847? Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-07-15 13:43
Hej Björn - tak for dine kommentarer.
Det er de 2 tårne og farverne, der skulle symbolisere den italienske stil og yes den er fra 1847.
Med mange venlige hilsener fra Erik.