Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser. Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.

Danske Bloggen 1841 / Från Roskilde Havn .....

Roskilde, den 30. juli 2020.

..... häromdagen.

Bildtexterne är under bilderne.

Det var en medlem här på FS (minns tyvärr inte vem) som frågade om det fanns svenska seglare i Roskilde hamn .....

..... det var där inte, men det fanns denna ensamma vackra träbåt bland alla "plastbåtarna".

Det är sällsynt att jag är i hamnen när Sagafjord antingen är på väg till hamnen eller på väg ut, men här såg jag den på avstånd.

Den kommer inte riktigt in i hamnbassängerna .....

..... den seglar förbi .....

..... och seglar över till sin plats utanför hamn "molen". Den här dagen kunde jag inte nå fram och dokumentera att den "lagde til kaj".

Mvh. Erik M.

PS: Jag har tidigare visat var den har sin plats.

Inlagt 2020-07-30 17:26 | Läst 318 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina hamnbilder. Det är nog inte så många svenska båtar just nu. Nu verkar Danmark öppna för hela Sverige, men vad det innebär vet jag inte om det måste bokas 6 nätter för att komma in tex.
Svar från Erik Madsen 2020-07-30 20:14
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Nej, det med de svenska båtar var också mer ett skämt.
Vi får först veta om kravet på 6-nätter i Köpenhamn kommer att avskaffas, när politikerna måste förhandla om nya öppningar den 8 augusti ? Men nu måste vi resa över hela Sverige och behöver inte åka i 14-dagars karantän efter att vi återvänt hem.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det gör mig glad att titta på dina vackra hamnbilder! Sommarhimmel med blänk i vattnet och många båtar. För mig som är typisk inlandsbo blir hamn- och båtlivet nästan lite exotiskt, även om Danmark inte är så långt bort.....Sommarhälsningar från ett just nu regnigt Korsheden/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-07-30 20:18
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
I Danmark är det inte så långt ut till kusten, oavsett var du bor. Men jag har alltid bott i en hamnstad och är nöjd med det.
Vi har haft sol, moln och stark vind idag, men på fredag ​​och lördag blir det sommar igen här med 24-25 grader och nästan ingen vind !!!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Trevligt! Sagafjord påminner en del om de äldre 'Waxholmsbåtarna' i Stockholms skärgård! Dom är också fina!
Hälsn!
Svar från Erik Madsen 2020-07-30 20:41
Hej Jan - tack för dina kommentarer.
Du har helt rätt - jag googlade dem och de kan ha varit en inspiration. Jag vet inte, men Sagafjord är ursprungligen ett norskt skepp "Halsnnøy" från 1957, som har haft ett tumult liv och använts för många olika ändamål. Bil- och passagerarfartyg fram till 1981! Ombyggd som ett moderskepp för miniubåtar. 1987 kom det att kallas "Party". 1988 kom den sedan till Danmark och byggdes om och seglade ut på sin jungfrun resa som restaurangfartyg 1989. Det har sedan dess totalrenoverats och 2016 seglade det ut som det ser ut idag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik!

Det var jag som undrade, för under 20 års tid har jag alltid tidigare sett någon svensk segelbåt i hamnen men jag förstår Coronapunkteringen när jag ser dina bilder.

Det finns/fanns många "onödigt skarpa" seglare i Danmark och flera snabba båtar just i denna hamn. I Köpenhamn låg förr en stor fanerbyggd kappseglingsbåt som jag mött under Gotland Runt på 80-talet som först hette som jag minns "Bukse snekkeren" (minns ej stavningen) som senare döptes om till "Plettefjernern". De seglade alldeles för fort och vann onödigt många gånger i vår skärgårt.

Har själv seglat på Luffe 44, X-79 och IMX 40 som alla är snabba kappseglingsbåtar gjorda i Danmark.

Luffe 44an hette Bit och ska bland annat ha vunnit Själland Runt. Den hämtade vi i Assens i början av 2000-talet.

Som vanligt vänliga hälsningar
/nic
Svar från Erik Madsen 2020-07-30 21:06
Hej Nils Erik - tack för dina väldigt fina kommentarer.
Vi ser vanligtvis både svenskar, norrmän och tyskar här i hamnen, men i år är det olika tider. Finérbåten som du nämner kallades verkligen "Buksesnedkeren" också kallad "Broskraberen" för den kunde kun lige gå under broarna här i DK. Den ha vunnit "Sjælland Rundt 2018 - har jag läst.
Jag hade själv en mycket kort karriär som seglar :-).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Har alltid bott med havet som granne, det är en viss frihetskänsla även om jag inte är någon båtmänniska..Fina bilder..
Mvh/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-08-01 13:50
Hej Gunte - tack för kommentarerna.
Jag har alltid bott i en hamnstad, men jag hade bara en mycket liten båt i några månader här i Roskilde.
Med många vänliga hälsningar från Erik.