Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 246 / Zeiss og mig.

________________________________________________________________________

Jag erkänner: Jag är lika intresserad av fotografering, bilder, teknik, bildbehandling, svart/vit, färger och utrustning (prylar)!

Från arkivet (låda och hylla) dök dessa tre "veteraner" upp.

Bildtekster är under bilderne.

Som jag minns det, kostade den dubbelt vad kameran kostade.

**

***

Och vad har vi här?

Köpt 1963 för min första besparingarna av min lärlings lön.

En gåva från min svåger.

Det var mina första prylar och dem har jag därför fortfarande. Varje senare utrustning gavs i utbyte när jag köpte nya. Åtminstone tills runt slutet av åttiotalet, så jag har också en analog Nikon F301. Men det är en annan historia.

Varför Zeiss i titeln? Av två skäl: Uppmärksamhet och att jag har en Zeiss-objektiv (16-70 f/4.0) till min nya Sony a6000 på önskelistan :-)

Zeiss Ikon grundades 1926 och var en del av Carl Zeiss Foundation. Den andra delen var Carl Zeiss. Zeiss Ikon var en sammanslagning av fyra kameramärken - Contessa, Ernemann, Gooerz och Ica. Zeiss Ikon kameran var utrustad med linser från Carl Zeiss.

Det är en lång och intressant historia från tiden före och efter WW2 och senare med återföreningen av de båda länderna. Zeiss Ikon kameror, Contax och under 2004 en ny Zeiss Ikon rangefinder kamera med Leica mount, som utvecklats i Tyskland och tillverkas av Cosina. Har jag läst.

Hälsningar från Erik
© emfoto43 / Roskilde

Inlagt 2016-01-13 23:06 | Läst 1901 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En sådan exponeringsmätare hade jag också tillsammans med en kamera Edixa Reflex som jag övertog av min far, den mätaren var mycket vanlig förr, kul att du har det kvar, Zeiss 16-70 är ett mycket bra objektiv! Må gott, LO
Svar från Erik Madsen 2016-01-14 14:51
Den fungerar också fortfarande.
Zeissen är bra nog lite dyr. Det är därför den är på min önskelista :-)
Må bra LO
Ikophoten kan man få för en spottstyver på auktionssajterna idag. Den senaste Zeiss Ikon-kameran har man slutat att tillverka 2013. Det var synd. Jag hade hoppats på en digital variant som alternativ till Leicas.
Svar från Erik Madsen 2016-01-14 14:55
Efter att jag läst historien om ikon, jag förstår hur ledsen man kan vara.
Hälsningar från Erik
Jag har inte sparat några gamla tekniska prylar från det förflutna. Jag är ganska hård med att om jag köper något nytt så åker det gamla ut. Beror nog till stor del på att jag inte har något samlarintresse.
Svar från Erik Madsen 2016-01-14 15:13
Jag har ingen samlar mani som sådan och ändå har jag fortfarande några kameror som jag har ärvt. Ilforden påminner mig bara om början av det hela.
Må bra i det avlånga landet
// Erik / DK
Kul läsning och bilder! Jag har många gamla analoga prylar kvar och har oerhört svårt att göra sig av med dom trots att merparten inte används! Även dubbletter kan jag inte heller avyttra :( Mycket beror ju på att man inte får så många kronor för dessa gamla fotoverktyg och då får dom stå kvar i vitrinskåpet! Kanske kan kommande generationer få myror i huvudet om dom intresserar sig för det?
Ha de
Kjell E
Svar från Erik Madsen 2016-01-14 15:09
Jag har bara några saker och annars sålde jag dem på webben. Jag sålde nyligen en del av min Nikon utrustning för att ha råd att köpa nya och lättare utrustning. Jag absolut inte har råd att samla om det kan ge råd till nya.
Bästa hälsningar från Erik
Jättetrevlig blogg att läsa, jag känner mig liksom hemma här! Exakt en sån exponeringsmätare hade/ har jag också, den står numera i bokhyllan bakom mig och fungerar fortfarande, min köpte jag i mitten av 50-talet nånstans.Och jag undrar om jag bytt batteri nån gång?
Jag hade andra kameror men känner igen både det du skriver om och det du visar. Härlig nostalgiblogg!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2016-01-14 16:06
Hej Björn - länge leve nostalgin :-)
Batteri ?? Jag har aldrig haft den ut ur etuiet  innan idag!
Jag har en dansk bruksanvisning och här är inte nämnt något om batteri! Men jag kan se att det finns några mycket små skruvar på baksidan. Och en skruv för att justera mätningen, som beskrivs i instruktionsboken. Den fungerar perfekt så jag ska inte skruva någonstans :-)
Jag vil använde den med en arvat - Konica Autoreflex T3, eftersom det är lite svårt att få användbara, laglig miljömässiga batterier till den inbyggda ljusmätare.
Bästa hälsningar från Erik
Khalad 2016-01-14 21:14
Jag gissar bara att det finns ett batteri, men kanske fotocellen i sig själv ger tillräcklig kraft för nålen? / Björn T
Dubbelolle 2016-01-14 21:23
Inget batteri behövs, det är en Selenmätare, en sorts bergskristall som alstrar ström vid solbelysning, funkar fint, men är inte så bra vid sämre ljus. Hils, LO
Svar från Erik Madsen 2016-01-14 22:25
Det tror jeg du har ret i LO. Der står i instruktionsbogen at der er en "fotoelektrisk målecelle" ?.
Så Björn - der er nok ikke noget batteri :-)
//Erik//
Khalad 2016-01-14 23:06
Det var bättre förr, med andra ord. Man behövde inte ens byta batteri eller ha ett dussin laddare med olika kontakter på alla!/ Björn T
Hälsa från Jonen min att vi hade också en sådan mätare påstår han.
Innan min tid som fotograf. Vi hade Nikon F3 som barnbarnen fått.
Jag gillar inte prylar som du vet kan intet om kameror.
Men Jonen min gillar sådana bloggar som denna.
Gun-Inger
Svar från Erik Madsen 2016-01-16 12:21
Hej Gun-Inger.
Det är en av sidorna i bloggen som jag verkligen gillar. Det kan finnas något för alla.
Jag har tre barnbarn och den ena på 15 har rätt att använda sin fars Nikon. Den yngsta (flicka 7) har precis fått en begagnad digitalkamera för jul och hon är mycket intresserad. Mina analoga är inte tillräckligt intressanta - än :-)
Hälsningar från Erik