Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 290 / Manuellt och svartvit.

________________________________________________________________________

Manuellt och svartvitt , så att man kommer att tas på större allvar, eller vad? Jag menar att varje sak på sin tid och motiv (kan det förstås?). Jag hade glömt att jag hade detta utmärkta svenska häfte. Så jag har studerat det i eftermiddag och inspirerades.

Jag har också testat ett tips jag fick från en gata fotograf tildigere år. Jag tror också att tipset kan användas för något annat än street photography.

30 mm - f 5,6 - 1/125 sec. ISO 6400.

30 mm - f 5;6 - 1/125 sec. - ISO 1000.

30 mm - f 5,6 - 1/125 sec. - ISO 6400.

30 mm - f 2,8 -1,3 EV - 1/250 sec. ISO 400.

Frugan var inte hemma så jag var själv tvungen att stå modell och höll kläderna på. Så det blev inte alls konst :-)

30 mm - F 2,8 + 1,3 EV - 1/250 sec. ISO 2500.

High Key och orakad.

Det var det där Tips: - Manuell bländare och slutartid och automatisk ISO med min. och max. värden. På mina kameror (Nikon D700 och Sony A6000) kan man också justera EV även med auto ISO-inställning.

Alla fem bilder har tagits med ett av kamerans speciella program "Rich-tone Mono" med inget annat efterbehandling än att lite ökad skärpan (onödigt). Kameran tar tre bilder och några mycket snabba japanska sätta ihop dem till en bild :-) Jag tycker att de gör det så bra att jag kommer att ge dem några fler chanser.

Förresten - jag förstår inte riktigt varför man inte får utbyta fotografiska tekniker och efaringer på en fotosida / blogg.
Jag kommer att fortsätta med det ibland.

Med foto hälsning från Erik.
© emfoto43 / Roskilde.

Inlagt 2016-04-26 17:01 | Läst 4908 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Lessen Erik, men det här håller inte.
Du måste ha ett sovjetiskt objektiv som är minst 50 år för att räknas. Sen måste du ha ordet hyperfokal med i varje inlägg. Att du har en gammal Volvo räcker inte...

Det är ju synd för bilderna är ju riktigt bra!!

Hilsen fra
/nic
Svar från Erik Madsen 2016-04-26 17:28
Hej NIC.
Den var bra. Men jag har faktiskt en ryska - det jag hade helt glömt. Jag måste göra ett blogginlägg om den en av dessa dagar.
Tack för dina ironiska och roliga kommentarer. :-)
//Erik//
Dina bilder är bra och även text, så kör på som du vill.
Heja friheten.
Svar från Erik Madsen 2016-04-26 20:50
Det vil jeg så gøre Margareta.
Friheden skal man sætte stor pris på.
//Erik//
Ner med dogma. Låt alla vara kreativa enligt deras eget recept.
Svar från Erik Madsen 2016-04-26 20:52
Enig Mats.
//Erik//
De e litet intressant det här med svartvitt! Jag som fotat några år, från 1956 i alla fall, och började med svartvitt för det va enkelt då! Och billigare! Och så fotade ju mina idoler svartvitt!
Men se'n gick jag över till dia på 1970-talet!

Å så nu när jag kommer in i fotograferandet igen som pensionär, så e det trendigt med svartvitt!
Jag va väl litet tveksam i början, hade fotat svartvitt så det räckte, men på de utställningar jag haft så tycker de som tittar att svartvitt e häftigt! Så vad göra? ;)
De e nog bara att följa med i trenden, ungdomstrenden och fota svartvitt igen!
Tror att det svartvita känns litet exotiskt för de som inte fotat så tidigare!
Så det e bara å hänga på Erik! :)
/B
Svar från Erik Madsen 2016-04-26 21:02
Jag har (som jag skrivit tidigare) aldrig använt mörkrum. Färgpappers bilder tills det var för tråkigt. Därefter dia i många år.Efter att jag kom på FS jag blev intresserad av s/v. Nu vill jag prova lite mer intensivt, särskilt när jag testade min nya Sony a6000 och ett av dess specialprogram direkt från kameran. Som jag tycker om för en början. Det går lite långsammare för att det tas tre bilder och det tar tid att lagra den på minneskortet men det gör jo heller ingenting.
Med foto hälsning från Erik.
Flash Gordon 2016-04-26 22:10
DEt fantastiska idag är att man kan fotografera i färg och i raw. Då har man ett färnegativ med all kamerans potential fångad i en bild. Sedan kan man ta det originalet och efterlikna nästan vad man vill av gamla bilder.
Många bildstilar som som var förenade med hälsofara för fotografen när man tonade och behandlade bilder en gång i tiden.
Idag är sepiatoning, dualtoning, svartvitt eller vad vi vill bara ett par klick bort utan vi lyfter rumpan från vår bekväma arbetsfåtölj.
Vi har aldrig haft så många möjligheter som nu att göra vad vi vill av våra bilder.
Endera kan vi hämta inspriation av det som redan gjorts och försöka kopiera stilen eller så kan vi försöka skapa något helt nytt.
Det är underbart att vara amatörfotograf idag. Yrkesfotograf är däremot rödlistat släkte.
Svar från Erik Madsen 2016-04-26 23:25
Ja det är sant att det finns många möjligheter när vi fick digital.
Och det är bara leka med det hela. RAW, NIK Silveren och alla.
Nu vill jag testa min nya kamerans prestanda i svart vit direkt från kameran, men med fotografens (mina) manuella inställningar. Lite långsam fotografi - liknar vad jag började med på sextiotalet .
Hälsningar från Erik
Amatörfotograf :-)
Såklart det är roligt och intressant med teknik-prat! Jag tycker att just en av Fotosidans styrkor är att bloggarna är så olika. Här finns vardagliga betraktelser av oss fotoamatörer, proffsbloggar och så bloggarna fulla av teknikprat - dvs blandad kompott, hur bra som helst!
Jag funderar ibland på att du hänger här på en svensk fotosida...hur är det i Danmark, finns det något populär danskt fotoforum/sajt?

Må så gott!
Svar från Erik Madsen 2016-04-27 23:11
Det är just dett varierande innehåll här på bloggen som tilltalar mig.
Jo det finns också fotoforum i Danmark. Jag startade i "Selskabet for Dansk fotografi". Men ingenting hände och man fick nästan inget svar eller respons als. Och när man fick så det var mycket invecklad. Det var ett medlem i föreningen som gjorde mig medveten om FS.
Jag har också profiler på båda Flickr, G + och FB och här i en foto grupp om Roskilde. På FB var jag mobbad och kritiserade - så det var snabbt ur det. Nu använder jag det bara för att visa min familj och nära vänner vad jag tillbringar min tid med foto.
Bästa hälsningar från Erik.