Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 688 / "JPG is My Friend" .....

Roskilde, den 27. juli 2017.

..... och "I shoot jpg" - De är två citater som jag har stött på i cyberrymden . Sagt av två olika Fuji-fotografer.

Så nu har jag blivit av med min "dåliga" samvete att inte skjuta RAW, som riktiga fotografer jo gör  :-) Det är inte så att jag inte har fotograferat RAW och jag har också de programmen, som krävs för att använda filerna. Min erfarenhet och förståelse är förvisso inte tillräcklig för att ge råfilarne den rättvisa att de kräver :-) Min uppfattning är dock att jpg-filer är fullt tillräckligt för att visas på webben och mer til. Jag vet att RAW-filer har mer information etc.

Min nya kamera producerar brett ansett bästa JPG-filer på marknaden idag - basta :-) Det är nu upp till fotografen att ge dem rättvisa och det är en helt annan sak :-) Min gamla kamera var långt ifrån toppen som fanns vid den tidpunkten (kunde inte ha råd med mer), men det blev rimliga bra bilder av det ändå. Kvaliteten i dag kan doch inte sammenlignes med det gamle. Det var vel också en slags jpg.

Mit første kamera - Ilford Sportina 1963 og mit nyeste - Fujifilm X100F fra 2017.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2017-07-28 15:13 | Läst 4328 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är trevligt att träffa på en "artfrände" för jag har under alla år jag haft digitalkameror använt JPG, men jag har provat RAW men funnit att för mina behov räcker det med JPG. Sedan får andra tycka vad de vill, det är möjligt att det går att krama ut mer i RAW-bilderna men vem bryr sig. Det kanske är för de som ställer ut bilder för försäljning, men det sysslar inte jag med.
Ha det gott/Stig
Svar från Erik Madsen 2017-07-29 20:12
Hej Stig.
Det är naturligtvis sant vad Björn skriver. Vi gör som bäst passar vores behov och sätt att arbeta. Jpg är bra nog för mina behov. Jag har haft fotouppdrag när jag har använt både RAW och jpg i kameran eftersom vitbalansen inte kunde vara helt perfekt.
Hälsningar. Erik.
Kan ju bara konstatera att ditt nyförvärv är en vacker kamera. Dessutom har den betydande designlikheter med Leica, tror M4 är modellen jag tänker på. Och det är nog ingen tillfällighet. Vidare kan man vid en snabb blick ta den för en analog kamera. Därtill är jag övertygad om att den uppfyller alla kvalitetskrav man kan önska sig så det kommer nog bli ett lyckat köp tror jag.
Beträffande jpeg och RAW är det ju bara att välja det som passar det egna fotandet bäst, vi gör gudskelov som vi vill.....
Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2017-07-29 20:24
Hej Björn.
Du och jag instämmer fullständigt i frågan - att vi gör som det passar os bäst. Det gäller allt om vår vackra foto hobby. Mitt inlägg är skrivet med både humor och samtidigt med en liten korn av sanning. Anledningen till skrivet är naturligtvis möjligheterna min nya kamera har just med jpg-filer - film- simuleringar och att man bör vara noga med inställningarna i kameran - precis som förr i tiden :-)
Många vänliga hälsningar från Erik.
Vi kan ta varann i hand vad gäller jpeg och denna kamera...😊
Svar från Erik Madsen 2017-07-29 20:26
Exakt Ragnar.
Mvh. Erik.
Trevlig läsning Erik!
Och du har en senare modell av X100 än vad jag har.
Å du säger, "Min nya kamera producerar brett ansett bästa JPG-filer på marknaden idag "
Jag måste kanske köpa upp mig på en senare modell av X100! ;)
/B