Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen 780 / Ut med Acros för svartvitt fotografi?

________________________________________________________________________

..... Jag menar för "seriös" fotografi?

"Flat" - "grå" - "för skarp" etc. är några av de kommentarer jag har träffat på.

Jag hörde en engelsk fotograf säga (jag har sagt tidigare): "Anyone can take a Picture, but not anyone can make an image". Vad betyder det? Jag förstår det så att vi kan alla ta ett foto och sedan behandla det baserat på ett mer personligt (seriöst) sätt i våra redigeringsprogram - och vi har en bild/an image.

Nu gör jag det som jag vanligtvis inte gör - att visa samma motiv i olika versioner (vanligtvis färg ctr Svartvitt), men här för att illustrera möjligheterna med Acros direkt från kameran. Bild nummer 3 här är med den grundinställningen jag har kommit till som min standard. Om "artisten" kommer till mig, kan jag alltid arbeta med det i "Silver Efex Pro", i "Tonality" eller i "PhotoScape X"!

Bildtexterne är under bilderne.

P - f/5 - 1/125 sek.  - ISO 400 - DR200% - Hi tone 0 - S tone 0 - sharp 0  - Across standard.

P - f/5 - 1/125 sek. - ISO 400 - samme som ovenstående med undtagelse af fuld  S tone +4.

P - f/5 - 1/125 sek. - ISO 400 - DR200% - Hi tone -1 - S tone +1 - Sharp +1 - Acros +y.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

PS: Var inte för hård mot mig om skärpan. En gammal man på lite osäkra ben och handhållna :-)

Inlagt 2017-10-31 19:27 | Läst 2825 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Oavsett det tekniska gillar jag nr 1 bäst rent känslomässigt, och det är ju viktigt. Den ger också en analog känsla.
Svar från Erik Madsen 2017-10-31 22:19
Hej Stefan.
Jeg tror at der er lige så mange forskellige meninger om toner i s/v, som der om farver.
Det gælder om at finde sit eget udtryk.
Mvh. Erik.
Hej Erik, tycker den sista är bäst, jag är personligen helt emot såna här skumma inställningar i kameran, för dom måste ju hela tiden anpassas efter kontrast o ljus på motivet, mycket enklare att utgå från en mjuk o väl genomtecknad färgbild för att sen styra den som man vill i tex Silver E. Glada fotohälsningar, LO
Svar från Erik Madsen 2017-10-31 22:31
Hej LO.
Jag känner din inställning och det respekteras. Det är egentligen bild nummer 1, som visar Acros standard. En finkornad och detaljerad s / v-film från filmdagarna. Väl egentligen avsedd för porträttfotografering? Inställningarna för den sista är den jag vill ha för dokumentärfotografi och allmän daglig användning. Jag har försökt att konvertera Velvia till S / V i Silveren och det blev bra.
Ha en bra kväll.
//Erik//
Råfiler er bedre, så kan du justere efter smag. Acros er bare Fujis måde at præsentere sort og hvid på. Dine kamerafiler kan gøre meget mere end den interne processor. Hvis du vælger råfiler i stedet ...
Svar från Erik Madsen 2017-11-01 00:01
Hej Lars.
Jag vet vel att man kan justera en hel del med RAW-filer, men här är gjort en hel del med filmsimuleringarne från Fuji sida och Acros är inte samma sak som deras Monokrom. Här en liten bit från Fuji - och jag får inte pengar från Fuji :-) :-)

And before we end the series, let us talk about RAW images. We have received messages from many people questioning whether we would delete the RAW options in future. And our answer to the question is "NO"!
We, at FUJIFILM, do not deny the idea of RAW files or processing.

We believe that the RAW files are part of the fun in photography. But at the same time, we also believe that RAW files are not complete as photo images when they remain just as they are.

FUJIFILM is a camera maker and a photography maker at the same time.

As a camera maker, we are responsible for making quality cameras. And as a photography maker, we need to assure the images that these cameras create. We need show what we believe are good photography.

The Film Simulation is one of our answers. When you are processing RAW files on your computer, it might be fun to question "How would FUJIFILM edit these colors and images?"

Mvh. från Erik/DK.
PS: Det finns också fler justeringar i kameran än de jag har provat än.