Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 808 / Från Gamla dagar til nutidens beteende.

________________________________________________________________________

Nostalgin länge leve.  Plakat på Roskilde Sygehus - tegnet af Viggo Vagnby i 1953/57.

Vi har just nu i Danmark en debatt om "De respektløse danskere". Om människors dåliga uppförande mot parkeringsvakter, biljettkontrollanter på bussar och tåg och mot fängelsepersonal. Brist på myndighetsförtroende har blivit alltmer utbredd. Jag tror att utvecklingen från att ställa frågor och vara kritisk mot myndigheterna har lett oss till en annan gräv. I två tv-program har man följt de nämnda personalgrupperna på jobbet med dold kamera. Enligt min mening var det alla åldersgrupper och både etniska danskar och folk från andra etnisk bakgrund än dansk, der inte kunde uppföra sig ordentligt! Personalgrupperna träffas av ett språk och ett beteende som är mycket oacceptabelt - att inte tala om personligen hoten, men också mot deras familjer.

Det måste vara något mycket fel med uppfostran och det samma gäller förmodligen  i hela västvärlden.

Bildtext är under bilden.

Det var på den tiden då polisen var en vän och inte behövde att vara i kampuniform!

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2017-12-01 22:16 | Läst 1419 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Klassisk affisch!

Tiderna förändras. För några år sen hörde jag Malmös dåvarande kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu hålla ett föredrag om Malmös utveckling. Han började med en affisch från Malmö en gång i tiden där den stora attraktionen var färjan till Köpenhamn.

Den var nog samtida med ditt foto.

Han slutade med en ny affisch från Köpenhamn där den stora attraktionen var bron till Malmö och Turning Torso.

Jag tror ju att så länge poliserna fanns ute på gatorna i väl synlig uniform och korrekt uppträdande skapade dom respekt och även förtroende omkring sig. Nu skulle det inte fungera att vara ensam polis på stan.
Svar från Erik Madsen 2017-12-02 00:00
Den danska konstnären bakom affischen heter Viggo Vagnby. Han var också en berömd målare och bodde i Skagen från 1953 till sin död 1966. Var det svenska konstnärer bakom de affischerna du nämner?
Det har verkligen varit en sorglig utveckling när det gäller många mänskligt beteende på offentliga platser. Det senaste fenomenet heter "Road rage" - galen och obehaglig.
Hälsningar. Erik / DK.
Måns H 2017-12-02 00:15
Affischen i Malmö där Köpenhamn framstod som målet var inte konstnärlig alls utan nån hade bara hittat på den. Den danska: Vet inte alls.

Beteende: Här har det blivit direkt obehagligt att vara på stan i samband med fotbollsmatcher. Skrål och skrik och rökbomber och smällare. Polisen har stor insatspersonal men kan inte ingripa mot allt överallt.
Hej! Visst är det brist på uppfostran som ligger bakom mycket av hur folk beter sig, absolut! Känns som många ungdomar inte har närvarande föräldrar under sin uppväxt när 'gränssättning' är så viktigt!, då blir det ofta kompisar och 'gängen' som blir de som styr.. Ungdomar (pojkar) i grupp blir sällan bra..
Hilsen!
Svar från Erik Madsen 2017-12-02 23:23
Måden at opdrage på er skiftet fra den ene yderlighed til den anden. Fra korporlig afstraffelse til det stik modsatte. Og så har vi balladen.
Hilsen fra Erik.
PS: Jeg går ikke ind for korporlig afstraffelse overhovedet.
En viktig fråga som du tar upp. Parkeringsvakt måste vara bland det mest otacksamma yrke som finns. Vart har respekten för medmänniskan tagit vägen? Underbar affisch. Just den här typen av handlingar försöker t ex polisen ibland "plocka poäng" på Face book för t ex en hundvalp som de räddat eller en katt som kommit tillrätta. Jag är inte på FB men det hamnar ju även i pressen ibland. Inte mej emot, de är en yrkeskategori som behöver få beröm också.
Hälsningar Lena
Det är nog inte bara ett danskt problem, som du är inne på. Orsaken? Bra fråga. Utvecklingen i samhället är så komplex, så det är inte lätt att svara på. Kanske är det dåligt uppfostran, men då gäller det i så fall ett antal generationer, eftersom det är folk i varierande åldrar som beter sig illa. Om det är det som är orsaken, varför har då uppfostran blivit dålig? Eller är det ett allmänt klimat i samhället, och vad kommer det sig av i så fall? Gillar också affischen!
Vänliga hälsingar, Bjarne