Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 868 / Foto läsning 1.

________________________________________________________________________

Roskild, den 21. februar 2018.

Jag har suttit och läst lite i National Geographics 125-årsjubileumsutgåva från 2013. Idag handlade det speciellt om färgfotografering.

Bildtexterne är under bilderne.

Sådan så framsidan utt i många år och mestadels bara med en innehållsförteckning.

Bilden till vänster är från 1931.

Färgfoto 1916, kallad "Autokrome" -tekniken. (potatisstärkelse :-)

När 35 mm-kameran och Kodachrome-filmen kom upp - kom det fart på färgbilderna. Nu kunde man fotograferar rörliga motiv och många saker blev mycket enklare.

De mest konservativa medlemmar i företaget var inte entusiastiska över färgbilder, de trodde att det hörde till i tabloidpressen. Melville Grosvenor lade emellertid det första färgbildet på NG: s framsida i  1959. I flera år hade han en ambitionen att hela magasinet skulle vara i färg. I februari 1962 uppträdde NG för första gången med endast färgbilder - inte en enda svartvit.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2018-02-21 20:55 | Läst 1394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
NG är ju en tidning med både hög kvalitet (tycker jag) och pondus. Tror den har gett många ett intresse för upptäckter och foto.
Svar från Erik Madsen 2018-02-22 15:33
Jag kommer ihåg min farbror hade dem när jag var en pojke och det var spännande att "läsa" dem, även om jag inte kunde engelska på den tiden. Det var bara de vackra färgfotografier från främmande länder, der var så fascinerande. Som vuxen har jag prenumererat på NG - nu kan jag jo också läsa texterna :-) Idag kommar det på dansk, men nu köper jag det bara en gång i taget.
Med vänliga hälsningar, från Erik.
Rolig läsning, en gång i tiden hade jag också NG :-) Du säger "De mest konservativa medlemmar i företaget var inte entusiastiska över färgbilder, de trodde att det hörde till i tabloidpressen" Har jag förstått saken rätt finns fortfarande dom som inte är så entusiastiska även färgbilder, men det är kanske inte tabloidpressen som är spöket utan möjligen skräcken för att bli betraktad som en Rosenlundare eller rentav amatör? / Björn T
Svar från Erik Madsen 2018-02-22 18:57
Når NG stadig den dag i dag bringer farvebilleder, mener jeg at grunden er, at man vil vise Verden, som den ser ud - dokumentarisk. Det var i hvert fald Grosvenors ambition.
Det er også sådan jeg altid har haft det, da jeg fotograferede veteranbiler til "Veteran Tidende" - dokumentarisk. Det sort hvide ser jeg som en måde at bruge sine evt. kreative evner😀
Mvh. Erik.