Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 872 / Zorn och konstfika.

________________________________________________________________________

Roskilde, den 27. februar 2018.

Jag hade besök av min nästan granne som är en målare. Vid ett tillfälle kom vi över ämnet om att använda fotografiet som "forlæg" eller skiss för en målning. Jag har tidigare deltagit i debatten här på FS - både med kommentarer och med ett eget blogginlägg. Jag tycker att debatten då var mest om huruvida Zorn var en bra eller dålig fotograf. Mer än om det var OK att använda bilden som en skiss.

En av de mest kända Skagen-målarna - P.S. Krøyer veg inte tillbaka för att använda bilden som en slags "skissbok", 0ch då att gå ut i naturen och måla sina modeller. Krøyer var en ivrig fotograf och har fått beröm för sina fotografier.

Min granne använder samma procedur som Krøyer. När jag nämnde Zorn och hela historien här från FS, utropade han att han var en mycket stor beundra Zorn och att han hade besökt Zorn Museum flera gånger. Han hade även köpt några mycket fina böcker om Zorn, som jag fick låna den ene.

                                                

Jag kommer inte att vara klar i dag :-)

Läder och guld.

      

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2018-02-27 18:01 | Läst 3988 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det går att följa optikens utveckling genom konsthistorien, ända från Camera Obscura. Att det använts är utom allt tvivel.
Svar från Erik Madsen 2018-02-27 19:31
Ja det passer i mange sammenhænge Stefan.

Jeg tænkte på om det her ikke også var noget for dig - eller du har måske set den?

https://www.svtplay.se/video/15951738/fagelvagen?start=auto


Mvh. Erik
Vibybo 2018-02-27 20:09
Kikade på den nu, men jag går hellre ute och ser själv.
Svar från Erik Madsen 2018-02-27 20:14
Jo det er da klart, men jeg sidder bare her i varmen. Lige nu -7,8 og stærk blæst.
//Erik//
Vibybo 2018-02-27 20:28
Ja, jag bor öppet på slätten och östanvinden ligger hårt på i veckor nu tror jag, har tagit fram värmefläkten i sovrummet, annars hade det snart gått under 14 grader där.
Nä där har du att göra ett tag, men det är kallt ute så en bra bok passar nog fint. Det har visats några konstprogram i SVT där amatörkonstnärer får några uppdrag per avsnitt och den som klarar sig sämst får lämna programmet, en per avsnitt. Ofta så står de ute och målar men de har även vid flera tillfällen enbart fått samla intryck med fotografering och skisser så har de senare inomhus fått skapa sina verk från dessa bilder.

Det är nästan som jag själv har funderat i dessa banor, att istället för att ägna kanske 50 timmar för att hitta en fågel, att istället måla den i akvarell direkt från en bild, går troligen mycket fortare och då får man ju också miljön runt som som man vill ha det, om man kan måla förstås, det är nog det :(
Svar från Erik Madsen 2018-02-27 19:24
Hej Peter.
Jeg har set et amerikansk program engang, hvor det dog kun handlede om at fotografere.
Kan man se de programmer på SVT-play.
Jeg så dette fine program - lige noget for dig, tror jeg:

https://www.svtplay.se/video/15951738/fagelvagen?start=auto

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Fina närbilder mvh mm
Ha en go kvell mvh mm
Svar från Erik Madsen 2018-02-27 22:22
Tak Mikael og i lige måde.
Mvh. Erik.
Gillar också närbilderna på bokryggarna mkt, dom är väldigt eleganta! Kan inte se att det är något fel i att använda ett egentaget foto som förlaga, det är ju bara ett sätt att få lite mer tid på sig och möjligheten att arbeta inomhus.
Däremot tycker jag det ska vara egentaget eftersom det innebär att det just är målaren som hittat det motiv och den ljussättning som finns.
Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2018-02-27 22:38
Som jag sa tidigare tror jag att fotografiet i detta sammanhang är ett ersättare för den traditionella skissboken. Min vän här fotograferar själv och han har fotograferat analogt i sina unga dagar. Han har fått några tips och vägledning från mig om det digitala.
Tack för ditt intresse Björn.
Många vänliga hälsningar från Erik.