Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 877 / Andra sysslor och Capa.

________________________________________________________________________

Roskilde, den 5. marts 2018.

De sista dagarna har gått med andra sysslor. Förberedelserna för "beboer möte" i fastigheterna, foto hjälp til en vän, läsning och nu Paris-Nice på TV.

Jag läser i min julklap "100 bilder som förändrade världen". Det fina med boken är enligt min mening att det finns en historia om situationen vid varje bild. Igår kom jag till bilden av Robert Capas fallna soldat. En bild som har diskuterats och analyserats i många sammanhang - var den konstruerad eller ren lycka ? Senare hittades och bekräftades att militärsoldaten heter Frederico Borrell Garcia, som dödades under det spanska inbördeskriget. Senare spekulationer gick på om Capa var fotografen eller om det var hans flickvän Gerda Taro ? Taro, som var den första fotojournalisten, som dödades i fältet. Capa har sagt att han hade tagit bilden genom att lyfta kameran upp från "skyttegraven" utan att se någonting - "rent lykketræf" ! Senare finns det så kallade experter, som tycker att det finns egenskaper på bilden som ger upphov till tvivel om vilken kamera som används. Att det kanske togs med en Rolleiflex, som Gerda Taro hade, och inte med Capas Leica!

f/2,2 - 1/30 sek. - ISO 200.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2018-03-05 19:17 | Läst 1489 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Troligen är sanningen begraven, men det är en intressant historia ändå.
Svar från Erik Madsen 2018-03-05 22:15
Ja og den historie lever videre.
Mvh. Erik.
Det finns undersökningar som visare att på denna plats försiggick inga strider ... (via bakgrunden har stället lokaliserats).
- hawk
Svar från Erik Madsen 2018-03-05 22:22
Hej Håkan.
Jag har också läst det någonstans. Det hävdas dock att manen på bilden har identifierats av anhöriga till några av de före kombotanterne från kriget. Myterne och mystikken kommer säkert att fortsätta i framtiden?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Nils Bergqvist 2018-03-06 00:10
Efterforskningarna som gjorts är iofs riktiga, att några frontstrider inte försigick där. Men detta var under en övning långt från fronten när en fientlig kulspruta oväntat och plötsligt öppnar eld. Se denna länk, det har nu bevisats att det som syns i bilden är riktigt och har verkligen hänt.
https://www.kamerabild.se/nyheter/mysteriet-med-capas-fallande-soldaten-l-st
Nils Bergqvist 2018-03-06 00:27
Man har också jämfört två bilder tagna efter varandra och hävdat att kameran måste ha varit monterad på stativ. Men det är också fel. Man ser tydligt att förgrund och bakgrund inte är i exakt samma läge i förhållande till varandra när man studerar gräsets förhållande till bergsformationen i de två bilderna.
Svar från Erik Madsen 2018-03-06 13:40
Hej Nils.
Tack för ditt intresse och mycket trevliga kommentarer och tack för länken. Garcias död under inbördeskriget har bekräftats av efterlevande efterkommande. Att det inte hände i direkt krigshandlinger. Jag vet inte om man (Capa) har hävdat det. Men tvivelen om vem som har tagit bilden finns vel fortfarande?
Tagen med en Rolleiflex eller en Leica och att Capa och Gerda Taro inte behöll mycket kontroll och order på den sidan av fallet (se informationen i länken). Kunde man inte se skillnad på filmrullarna? Tänker jag bara?
Många vänliga hälsningar från Erik.
Oavsett hur bilden kommit till gör den ett starkt intryck, jag vet att jag sett den bilden för länge sen. Bra bok verkar det!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2018-03-05 23:38
Du har rätt Björn - bilden fick folk att fokusera på inbördeskriget i Spanien. Men om det inte var Capa som tog det och samtidigt anses ett vara ett av hans bästa, så vad?
Det är en mycket intressant bok och med det extra plus med berättelserna.
Med vänliga hälsningar.
//Erik//