Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 936 / Den okända kyrkan .....

________________________________________________________________________

Roskilde, den 4. maj 2018.

.... för mig i alla fall.

I en av de lokala tidningar har Per Steenholdt en artikel varje vecka, som börjar med ett gammalt fotografi - "Historien bag fotoet". Denna veckas artikel gav mig inspiration till en fotokspedition, eftersom jag inte kände till historien eller kyrkans existens. Den ligger i en liten sidogata där man (jag) inte kommer om man inte har ett ärende.

Enligt Steenholdt: Kyrkan ägs av "Katolsk Apostolisk menighed" och den står tom, men det är för närvarande ryktet att den snart kommer att säljas. Man kan se att häcken är nyklippt. Det finns några mycket gamla (från 1860) beslut om hur prästernas "indvielse" ska äga rum. Den sista av denna menigheds präster i Danmark dog 1957 och här har inte hållits gudstjänster sedan!

*

**

***

 02/05-2018 - ****

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.


Inlagt 2018-05-04 20:29 | Läst 868 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Mycket intressant historia om den gamla kyrkan. Tänk att den stått tom så länge! Jag hoppas att byggnaden kommer till användning, gärna på ett sätt som gör att den behåller åtminstone en del av sin karaktär. Tillsammans ger de vältagna bilderna en god uppfattning om byggnaden, snyggt skildrat och bra bildbehandling! Det lustiga här är att när jag förstorar får jag fyra bilder, fast det bara är tre i inlägget!
Vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2018-05-05 18:28
Hej Bjarne - både intressant och också lite konstigt tycker jag. Det visade sig vissa religiösa övertygelser som var avgörande i 1860. Det finns 4 bilder i bloggen. Jag har också från tid till annan upplevt samma, men när jag stängde bloggen och öppnade den igen, så var den normal igen !
Med vänliga hälsningar, från Erik.
Mycket speciell arkitektur i den kyrkan som du har så fina bilder på. Bilderna får mig först att googla på IHS som visa sig stå för Iesus Hominun Salvator (Jesus, människornas frälsare). Förkortningen finns ju lite varstans i den kristna världen men jag har inte slagit upp det tidigare, där ser man återigen hur nyttigt det är med bloggarna på FS! Därefter googlade jag också på den katolsk - apostoliska kyrkan och lärde mig mer nytt, dock för långt att återge här. Tack för fina bilder och orsak att öka allmänbildningen!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2018-05-05 23:05
Hej Björn.
Jag googlade också och kollade lite i Per Steenholdts berättelse. Också överens med mig att det blev för långt och de som var mer intresserade kunde göra samma sak som dig. Det var mer att det fanns en kyrka i närheten, som jag aldrig hade sett.
Det kan finnas många andra fördelar med att vara medlem här än det fotografiska :-)
// Erik//