Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2221 / Fuji X100F - auto/manuel-fokus -utbytbara objektiver m.m.

Roskilde, den 19. August 2021.

Nu vet jag att jag kommar ut på djupt vatten, men "hvo intet vover, intet vinder" (dansk talemåde). 

Fuji X100 - serien är några fantastiska kameror och jag var överlycklig från början. Jag är inte helt ensam i världen av att vara det. Det gav mig fotoglädjen tillbaka efter många år med analoge och flera år med de första digitalkamerorna. Jag tolererar därför inte negativa recensioner eller kommentarer om dessa underbara kameror :-) :-) 😀😀

Jag läste några åsiktsutbyten på en annans blogg, där jag kommenterade: Som du säkert vet har jag F -modellen med Acros -simuleringen. Fuji framhäver det till och med som det bästa tiltag i den kameran. När det gäller korn då tillsättes der korn automatiskt och de blir tydligare i takt med ökade ISO - tal. Jag lägger inte till korn efteråt, men jag är inte heller så mycket för efterbehandling (jpg) :-)

Och en annan kommentar från mig om särskilt långsam autofokus och exponering: "Jag känner inte alls igen bilden du ritar här av X100F. Jag kan inte kommentera Leica -känslan, som förmodligen är på topp. Jag slog på alla ljud för att kunna höra hur snabbt det var fokus och hur snabbt det var exponering - blixtsnabbt :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag skulle nog hellre skriva ett blogginlägg om det någon gång :-)

Och här kommer det:

Jag vet inte hur snabbt autofokus ska vara med den här kameran.

När jag fotograferar på gatan använder jag manuell fokusering med zoninställning - f/8 eller f/11 och manuellt 1/250 sek. och avstånd från 1,5 elle 2 meter till nästan oändligt och med automatisk ISO. Då ska inte kameran söka efter fokus och jag kan snabbt höja kameran och trycka på.

När jag fotograferar med autofokus: Genom att hålla avtryckaren halvvägs, kan jag finjustera fokus med den inre ringen runt objektivet och se ett förstorat avsnitt med röda markeringar runt motivet och sedan tryck. 

Varning: Nu när proppen har kommit ur flaskan kommer det förmodligen att finnas ett (eller flera) inlägg med en lite mer detaljerad förklaring och med bildillustrationer av några av funktionerna.  Lite "skolemester agtigt" för de X100F ägare som inte riktigt har läst manualerna 😀

Bildtexterne är under bilderne.

35 mm

Innan jag trycker på avtryckaren kan jag dreje på ringen runt objektivet och ändra från 35 til 70 mm som här.

Foto: Erik M. Med Fuji X100F og Acros standard.

Inlagt 2021-08-19 20:49 | Läst 785 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej. Det va mycket om inställningar i Fuji. Själv kör jag med en autoinställning. Det blir för det mesta bra. Sen drar jag lite i spakarna på bildbehandlingen. Fördelarna för mig är den behändiga storleken på kameran. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2021-08-19 21:17
Hej Nils -Erik - tack för dina kommentarer.
Jo, jo, jag gjorde det i början och jag gör det fortfarande då och då. Jag ser det som en del av meningen av möjligheterna med Fujis filmsimuleringar, som jag tycker om. I början fotograferade jag också i RAW och satt och bildbehandlade. Idag tycker jag att det är kul att avsluta bilderna i kameran - nästan som i de gamla goda "dias-dagarna" :-) Och då tycker jag att manuell zonfokus fungerar perfekt för gatufotografering.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Jag har haft många kameror från Fuji och de är verkligen trevliga att fota med så jag förstår dig mycket väl! Har nu en Nikon Z7ll som inte har samma fina känsla i huset men levererar otroligt fin bildkvalitet. Skulle kunna tänka mig en X100V för att slippa välja objektiv ibland.
Svar från Erik Madsen 2021-08-20 15:59
Hej Dan - tack för dina kommentarer.
Om NIKON hade kommit snabbare med Z -kamerorna hade jag förmodligen köpt en av dem. Det blev istället Sony a6000. Fuji kom på senare och var en "tröstpresent" från mig själv till mig själv när jag var tvungen att sälja min Amazon :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag kan varmt rekommendera Fuji och jag får ingen provision från Fuji :-)
Bra svartvita bilder, Erik! Det är dock väldigt liten skildnad mellan 35 och 50 mm på Dina bilder, kan jag tycka. Jag brukar ha större skillnad med min Nikon som har fullformat. När jag hade min X100F och jag hade ställt in allt i förväg, så släcktes kameran automatisk (för att spara batteriet) efter en stund och det tog några sekunder att aktivera den igen och då var motivet borta. Hade jag fel inställning eller är det bara så? Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-08-20 15:53
Hej Wolfgang - tak for dine kommentarer.
(Du har ret om 35 ctr. 50 mm). Jeg plejer at bruge den til portrætter, hvor jeg synes at perspektivet bliver en anelse bedre. Det må jeg demonstrere ved en senere lejlighed.
Man kan gå ind i menuen: "Ställ in" - "Strömhantering" - "Auto avstängning" - og vælge mellem 5 min. - 2 min. - 1 min. - 30 sek. - 15 sek. - eller helt "Av".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Undskyld - der er opstået en fejl ved opladningen af foto nummer 2, som ikke er med 50 mm !!! Godt set Wolfgang. Det bliver rettet øjeblikkeligt - foto nr. 2 er nu slettet - takker.