Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Den Danske Bloggen # 2077 / Hur många vargar måste det finnas i Sverige?

Roskilde, den 9. februar 2021.

Idag följde jag debatten i SVT 2. Jag trodde bara att det var i Danmark som detta ämne diskuterades.

I Danmark var vargen utrotad i över 200 år. 2012 hittades en död varg i Thy och idag är antalet mellan 10 och 12. Vargen är skyddad i DK, men jägare med jaktlicenser kan få tillstånd att skjuta "problemvargar". Böter har utfärdats till en enda jordbrukare för att ha skjutit en varg av någon annan anledning än att den gick i hans åkrar.

^

Ingen fara här i Roskilde - hittills finns de bara i Jylland.

Mvh. Erik.

Inlagt 2021-03-09 19:47 | Läst 912 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det här med vargar är en väldigt infekterad fråga i Sverige. De ställer till med viss skada på ffa fårbesättningar och det måste kännas bedrövligt att hitta sina får dödade i hagen. Ibland har det dock varit en lösspringande hund i farten, vilket en viltskadeexpert kan se. De dödar också en del jakthundar men om man synar den statistiken är det betydligt fler jakthundar som dödas av andra orsaker som trafik, blir skjutna av jägare, drunkning och vildsvin. Vargar är potentiellt farliga rovdjur men ingen människa i Sverige har dödats av vild varg sedan 1821. Människor lever med vargar nära inpå i många länder i Europa. Vi borde kunna klara det även här hos oss kan man tycka. Att få se en vild varg står högt upp på min önskelista.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-03-09 21:24
Hej Lena - tack för dina kommentarer och inlägg.
Det här är exakt samma scenarier och debatter som har ägt rum i detta land. Det har dock avtagit ganska lite under de senaste åren.
Å andra sidan har DK satt upp ett 70 km långt vildsvinstaket mellan Danmark och Tyskland - färdigt här 2020. För att minska risken för afrikansk svinpest i Danmark.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Spännande! Vet man var vargarna kommer ifrån?
Svar från Erik Madsen 2021-03-09 21:12
Hej Ylva.
De första vargarna har invandrat från Tyskland. De har sedan dess fött upp och fått sina egna vargungar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Missade den debatten, tittar på din bild i stället. Den ser misstänkt djungellik ut, skulle bli mindre förvånad över att möta en tiger där än en varg .......Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-03-09 21:30
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Du har helt rätt - det är en liten naturskog som ligger intill vår kolonialträdgård. Dock har varken vargar eller tigrar observerats utan snarare rävar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det ryktas om att några vargar kanske tänker sig att slå läger i Skåne..förmodligen rätt harmlösa i jämförelse med alla tvåbenta kriminella i nattens mörker..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-03-11 19:54
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag tror att du har rätt.
Jag förstod att en av anledningarna till att det fanns fler och fler "problemvargar" berodde på inavel. Därför var de någon som föreslog att introducera vargar från Finland.
Med många vänliga hälsningar från Erik.