Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Den Danske Bloggen # 2101 / Manipulere eller simulere .....

Roskilde, den 6. april 2021.

..... det är frågan ?

Mitt svar/tolkning är att simulering är att efterlikna. Att manipulera är att ändra något för att vilseleda - till exempel ta bort eller lägga till något till ett foto.

En av FS mest lästa och respekterade medlemmar (också av mig) skriver bland annat:

.... Och redan i kameran börjar ju bilden att manipuleras! Det e väl bra, att sprida den här kunskapen till alla! Att kunna manipulera alltså! Demokratiskt liksom!"

Nej, jag tror inte att det är NÖDVÄNDIGT att sprida eller informera om speciell kunskap inom områden som har att göra med fotografering. Men jag har alltid ment och trott att bloggmiljön var ett forum där alla fotorelaterade ämnen kunde utbytas, diskuteras och vara till ömsesidig inspiration. Både bilder och mer hantverkskunnande, men det är förmodligen inte exakt nödvändigt heller. För vissa kan det vara både roligt och intressant att följa.

Jag har dock ingen ambition om att behöva sprida eller utbilda någon om filmsimuleringar. Det är bara en del av min nuvarande fotograferingshobby, där andra har några lika viktiga innehållsrika delar av hobbyen som de prioriterar. 

Inlägget här är båda skrivet med ett glimt i ögat, men samtidigt också med lite allvar bakom sig. Som jag också uppfattar det inlägg som jag har tagit som utgångspunkt är :-)

Fuji citat: "You can´t own a Fujifilm Camera and not love filmsimulations" - så förlåt - det gör jag. 

Det här fotot är dock varken simulerat eller manipulerat :-) :-)

Om en liten stund är jag redo för säsongens utflykter. Jag skal vaccineras måndagen den 12 april och andra gången den 3 maj - hurra hurra.

Med många vänliga hälsningar från Erik, som ibland simulerar men aldrig manipulerar.

Inlagt 2021-04-06 14:18 | Läst 225 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Gratulerar till vaccinationer, jag hoppas på min i början av maj, men vi har som minst 6V mellan sprutorna så det tar lite tid innan man är färdig. Det där med manipulering är svårt, jag antar att man alltid redigerar en bild, om det är manipulering det blir det väl först om man inte är uppriktig om det man gjort
Svar från Erik Madsen 2021-04-06 16:00
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Det kommer att bli fantastiskt att vaccineras och det passar mig bra. Jag är vanligtvis først på gatorna i slutet av april - början av maj.
Min fråga var om det är att manipulerar när jag gör filmsimuleringar. Eller om man kan kalla det manipulation ? Inte om man är ärlig om det eller inte. Det är en helt annan fråga - tror jag. I framtiden kan jag avstå från att skriva något om simulering i mina bilder. Det är inte heller nödvändigt att skriva någonting alls om hur och varför jag tog bilden. Det är bilden som är viktigast - sägs det och då måste det vara så :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2021-04-06 16:48
Själv anser jag inte att olika simulering är manipulering, du ändrar ju inte något annat än färgnyanser, det är vad jag själv tycker såklart
Svar från Erik Madsen 2021-04-06 16:56
Det stämmer, jag gör det i kameran, som du och många andra gör på datorn - i kameran kan jag justera höjdpunkter, skugga, färger och vitbalans etc. Och det är vel inte manipulering.
Vänliga hälsningar. Erik.
Jag tycker att Fuji X100 är en mycket bra simulering av en M Leica! ;) Det är därför jag gillar min X100! :)
B)
Svar från Erik Madsen 2021-04-06 16:37
Hej Bengt - tack för din kommentar.
Håller med om kameran, men jag vill dock också behålla min åsikt om Fujis filmsimuleringar :-) Fuji har dock många års erfarenhet av filmproduktion.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Jag har sett många av dina simuleringar och det betraktar jag inte alls som manipulation. Det är ju som när jag ändrar vitbalansen på bilder med snö. FInt att du får dina sputor till slut. Särskilt som årstiden börjar bjuda på fina dagar och man vill komma ut.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-04-07 15:49
Hej Lena - tack för dina fina kommentarer.
Du har helt rätt - jag gör bara justeringarna i kameran. För jag tycker att det är kul och är en extra utmaning med just den här kameran.
Schemat för min vaccination passar perfekt. Början på "min säsong", som vanligtvis börjar här i slutet av april.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Instämmer, simulering är inte manipulering. En hel del bildbehandling gjordes fö också förr i tiden - val av exponeringstid i förstoringsapparaten, restitution vid förstoring, efterbelysning eller skuggning, mer eller mindre agitation i framkallningsbadet, val av pappersgradation, val av pappersyta tex. Skönt med sprutor, stort grattis! Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-04-07 15:53
Hej Björn - tack för dina kloka kommentarer.
Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv - gillor.
Schemat för min vaccination passar perfekt. Jag kommer vanligtvis på gatan här i slutet av april.
Med många vänliga hälsningar från Erik.