Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Den Danske Bloggen # 2125 / Ektachrome.

Roskilde, den 24. april 2021.

Jag har aldrig använt Ektachrome i verkligheten. Det var Agfa CT18, Kodachrome II och 64, och lite med Fujis Velvia.

Efter att ha läst och tittat runt på nätet har jag försökt simulera den i min X100F. Oavsett om den ser ut som rätt eller inte - gillar jag den och kommer att använda den i sommar som min standardfärgfilm. Jag kommer att använda min Vintage Kodachrome-simulering för speciellt utvalda motiver.

Bildtexterne är under bilderne.

Det finns ett annat torg här i staden än "Stændertovet". Torget här heter "Hestetorvet".

För att inte smyga in bakifrån frågade jag först om jag kunde använda dem som inramning av träet. Det var helt OK.

"Kommunal vård" De 20 dagarna i april med nattfrost har förmodligen förvånat "Stadsgartneren ?

Alle tre: f/8 och 1/850 - 1/800 - 1/680 sek.

Mvh. Erik.

Inlagt 2021-04-24 12:50 | Läst 1363 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker det ser bra ut. Som jag skrev tidigare så använde jag Ektachrome, undrar om det inte var likt CT18 men med högre ASA, men det var länge sedan....
Svar från Erik Madsen 2021-04-24 14:55
Hej Peter - tack för din kommentar.
Som jag minns var CT18 lite svalare i färgen än speciellt Kodachrome II. Men som du skriver - det var länge sedan:-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vi har hästtorget i Kristianstad också, men det ser inte så trevligt ut, en stenöken med busshållplats. Ser bättre ut i Roskilde på dina bilder. Använde Fujis film när jag fotograferade med färgfilm, tyckte de ver mest naturtrogna. Kodaks var för varma i färgtemperaturen för mitt öga.
Svar från Erik Madsen 2021-04-24 20:51
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
När jag använde Velvia var det för landskapsmotiv. Kodachrome var inte lika lämplig för ansikten, de blev för röda,
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Jodå, jag har använt Ektachrome också. Så som jag minns så ser simuleringen ut att göra ett bra jobb, men det fanns förstås flera olika Ektachrome-varianter också. Det är fina bilder på torget, som ser ut att vara en trevlig plats.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2021-04-24 20:58
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer och erfarenheter med Ektachrome.
Som jag skriver till Wolfgang - då kan jag justera mer för att simulera mer korrekt, men jag tror inte att jag gör det. Jag gillar den här som min standard sommar/bra väderfilm :-) Därför kan det naturligtvis vara så att jag spelar lite, utan att nödvändigtvis publicera resultaten :-)
Det har blivit ett mycket vackert torg som på 60-talet omvandlades till en parkeringsplats och en underjordisk parkering. Lyckligtvis beslutade kommunen att det skulle återföras till sitt nästan ursprungliga utseende - som en stor öppen plads.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag har fotograferat med olika Ektachrome på grund av att den hade högre ASA än Kodachrome och så fick man framkallad den snabbare i vanlig labb. Men den hade inte så klara färger som Din simulering och hade grövre korn. Men det gör ju inte något egentligen. Det är ju bra att Du testar! Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-04-24 20:45
Hej Wolfgang - tack för dina underbara kommentarer och åsikter.
Jag kunde se resultatet direkt i den elektroniska sökaren och jag gillade det jag såg. Jag gav den +1/3 EV-justering och svag korn. Jag kan "tvinga" ISO istället för att köra auto ISO som här. Fast høj ISO ger ett grovare kornliknande utseende och förmodligen också utan att justera EV. Jag kommer sedan att testa det, men jag tror att jag kommer att använda den jag har lagrat i kameran - gillas. Och då bara inte kalla den Ektachrome-simulering :-)
Med vänliga hälsningar från Erik.
Wolfgang 2021-04-24 23:15
Erik, kallar Dina färgtester inte för simulering utan till exempel "färgvariant nr 1, 2 eller 3. Jag ska leta upp ett Ektachrome-dia, så kan Du se. De finns ramade, så jag måste öppna och kolla. Jag får se om jag hittar ett.
Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-04-25 11:29
Hej igen Wolfgang.
Hur som helst, det här är simuleringar - också de som Fuji-folket har lagt i kameran! Det är bara deras egna - Provia, Astia, Velvia och Acros, som de har spenderat många timmar på och där de också har använt sin mångåriga erfarenhet från sin analoga filmproduktion. Men du har rätt, jag ska bara kalla det "Film Simulering" med en bifogad etikett - och inte "missbruka" Kodaks namn :-) Fujis är helt OK de står i kameran.
Jag vill fortfarande se din Ektachrome-bild :-)
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
PS:
Fuji citat: "You can´t own a Fujifilm Camera and not love filmsimulations"
K 64 var min favorit under dia-tiden.
- hawk
Svar från Erik Madsen 2021-04-24 20:59
Hej Håkan - tak for din kommentar.
Kodachrome II og 64 var også dem, som jeg anvendte mest.
Mvh. Erik.