Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Den Danske Bloggen # 2144 / Favoritter och "mellanmjölk".

Roskilde, den 7. maj 2021.

Jag satt och funderade lite över sakerne i eftermiddag. Det fanns en rubrik i en artikel om fotografering som sa något så här:

Is it Time to Quit Your Photography ?

Innehållet i artikeln handlade om huruvida det var dags att se tillbaka på vad man hade gjort och om det fanns en anledning att antingen sluta fotografera eller om man bara skulle fortsätta som tidigare. Alternativt, försök bli en bättre fotograf och sluta med "mellanmjölk" -foton, som mycket av mina säkert kan kallas.

Jag fortsätter - för jag kan inte låta bli ock tyckar att det är kul. Det ger också några upplevelser bara att komma ut och titta på livet i staden och vid hamnen. Om ett par rimligt bra foton skulle smyga in med i köpet spelar det ingen roll heller - det är vel bra.

När jag kommenterar bilder här på FS, slutar jag ofta med att välja några favoriter om det finns många bilder i en serie.

Nu bläddrade jag lite i mina egna favoriter. Eftersom jag inte har varit ute de senaste dagarna där regnet har hällt ner. Kommer der några här:

Förstora och anvend piltasterne.

Foto: Erik M.

PS: Fotografierna är fotograferade med ... och EXIF-data - nåh nej det spelar ingen roll. Det är bilderna som betyder mest. Du frågar inte heller målaren vilka borstar han har använt - Det menas mycket ironisk/sarkastiskt av mig och jag är inte enig. Men nu blir det så.

Och det gör det mycket lättare och snabbare att publicera några bilder på bloggen :-) :-) Också utan alla dom etiketterne.

Inlagt 2021-05-07 19:53 | Läst 299 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder med verklig närvaro. Man känner värmen.
// Conny
Svar från Erik Madsen 2021-05-07 23:46
Mange tak Conny.
Mvh. Erik.
Bilder som har ett ändamål, antingen privat, eller som illustration till en text, händelse - kommer alltid att behövas. Men ja, visst tas det en massa sådant som är delete, delete - efter 5 sekunder ....
- hawk
Svar från Erik Madsen 2021-05-07 23:56
Hej Håkan - tack för dina kommentarer.
Ja, naturligtvis tas det många "mellanmjölkfoton". Men visas här på en bilddagbok, tycker jag att de är helt OK. De behöver inte tas mer seriöst än så.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Erik, det är väldigt bra bilder och snyggt i svartvitt med fint ljus! Motiven är viktigast, naturligtvis, men vissa av oss är även intresserade av teknik. Dock glöms bilden kanske bort, när tekniken nämns. Själv är jag intresserad av både bild och teknik.
Det där som Du nämner om målaren och hans penslar vill jag ändå kommentera lite, eftersom jag har läst att Picasso bara använde en enda pensel, en speciell sådan, när han målade akvareller.
Och under en Renoirutställning på Arken fick jag lära mig hur konstnären använde pensel och spackel för att få en viss effekt. Sådant tycker jag om att höra. Samtidigt kan jag ju uppskatta både konstverket och konstnärens skicklighet.
Studerar man konsthistoria, så lär man sig både om konstverk och dess teknik, till exempel att man använde äggtempera under medeltiden för att få ett mjukt uttryck i religiösa motiv och oljefärg började man använda under renässansen för "alldagliga" motiv. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-05-08 00:23
Hej Wolfgang - tack för dina fina kommentarer.
Hela PS är ironiskt/sarkastiskt och inte alls min inställning. Det här är uttalanden som jag har läst och som jag också fått besked om av andra om mina inlägg. Jag vet mycket väl att målare diskuterar och utbyter erfarenheter om färger, dukar, penslar etc. De gör det i sina egna miljöer och det är inte nödvändigtvis något de engagerar sina åskådare i. När jag började här på FS, uppfattade jag detta forum på samma sätt. En plats/miljö/forum där man kunde dela erfarenheter om allt som hade med fotografi att göra.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Min farbror var konstmålar, så jag vet lite från hans värld.
Hej Erik! Tja, det är många som kan tycka. I slutändan väljer man själv om och varför man vill fotografera - och vad också. Det här är en riktigt bra serie och jag vill peka ut tre bilder som jag gillar extra:
2: En glad och skön bild helt enkelt! Hårt ljus kan vara en utmaning, men det blev snyggt här.
4: Ännu en glad bild! Vilket leende och tjejen verkar gå med bestämda steg mot något.
6: Ett finstämt porträtt. Ett försiktigt leende och en avspänd pose. Mjuk och skön bild.
Jag önskar dig en fin helg (utan så mycket regn!)
Bjarne
Svar från Erik Madsen 2021-05-08 21:29
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Rubriken i artikeln i fråga samtidigt som jag läste och stötte på ett FS-medlems uttryck "mellanmjölk" som beteckning för den stora strömmen av vardagliga foton. Och att jag vanligtvis väljer några favoriter i blogginläggen som jag läser. Det blev sedan detta inlägg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Vi får väldigt "ustadigt" väder med regn och sol, men varmare nästa vecka.
På en blogg kan man dela med sig av sådant man själv vill. Det behöver inte vara "det bästa" det viktigaste är ju att man gör det utifrån sig.
Bilderna är fina och jag tycker bilden på ditt barnbarn pojken man ser likheter med morfar/farfar
Svar från Erik Madsen 2021-05-08 21:33
Hej Nini - tak for dine kommentarer.
Vi er helt enige.
Det er min ældste datters søn - så jeg er morfar.
Mvh. Erik .
En rad fin bilder där den andra sticker ut med den fina ögonkontakten mellan männen och den lilla flickans påtagliga intresse för något annat. Det är en fin balans i bilden.

Varför fotografera? För egen del gör jag det för att jag är intresserad av bilden som medium. Jag är intresserad vad en bild vill berätta. Därför är jag också mycket intresserad av bildkonst, men även av skulptur. För att kunna förmedla det jag vill med en bild måste jag kunna kombinera tankar och förståelse kring komposition med nödvändig fototeknik. Teknik är för mig ett verktyg att nå fram till bilden jag är ute efter. Därför är jag även intresserad den tekniska sidan av fotograferandet även om det alltid är bilden som kommer i första hand.

Hälsningar Jörgen
Svar från Erik Madsen 2021-05-08 21:37
Hej Jörgen - tack för mycket trevliga kommentarer och fotoanalyser.
Jag tror att vi är mycket överens om varför vi fortsätter med den här underbara hobbyen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Suverän serie bilder! Teknisk utmärkta men framförallt med stor närvaro och mycket fotoglädje! Dessutom blir jag glad av dom. Sista bilden är en höjdare! Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-05-08 21:41
Hej Björn - tack för kommentarerna.
Det förvånar mig inte alls att du faller för det sista yngsta barnbarnet. Hon ska redan "konfirmeres" nästa år!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Många fina bilder du visar, mycket bra! Hilsen, LO
Svar från Erik Madsen 2021-05-08 21:42
Takker LO:
Hav det godt.
//Erik//
Hej Erik! En mycket fin serie bilder. De gör sig väldigt bra i svartvitt. Jag gillar alla bilderna men barnbarnsporträtten sticker ut :) Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2021-05-09 20:47
Hej Mats - tak for dine kommentarer.
Ja den type fotos har vi jo en fælles forkærlighed til.
Med mange venlige hilsener fra Erik.