Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Den Danske Bloggen # 2146 / Första tur till hamnen i år. Ole Rømer.

Roskilde, den 11. maj 2021.

Det var bara en kortare tur, vinden var lite svalare än uppe i stan i söndags.

Data: Längd 18,14 meter - bredd 5,30 meter och djup 9,14 meter. Byggd 1947 i Holbæk. det är registrerat som ett segelfartyg med hjälpmotor - fritidsfartyg - bevaringsvärt.

REDIGERAD på grund av Peters fråga: Fartyget har ägs av "Geodætisk Institut"  i Köpenhamn och fick namnet "Peter Freuchen". Det såldes till "Rederiet Ole Rømer I/S 1977. Den nuvarande ägaren köper det 1998 som ensam ägare.

Fartygets nuvarande ägaren bor i fartyget, men är också registrerad på en adress i Roskilde.

Foto og collage: Erik M.

PS: Ole Rømer var en berömd dansk forskare - särskilt känd för sin upptäckt av ljusets hastighet. Men också för många andra saker - införandet av den gregorianska kalendern i Danmark-Norge 1700 !!! Med til att att standardisera Fahrenhaeit-skalan m.m. !!! Han förlorade mycket av hans, materialer vid branden 1728, där det låg i observatoriet i "Runde Tårn" i Köpenhamn.Tyvärr skrev han väldigt få artiklar om sina verk och resultater.

Inlagt 2021-05-11 19:13 | Läst 341 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder på vacker och anrik båt. Lite avundsjuk på den som har den som bostad. Och han slipper väl klippa gräsmatta.
Svar från Erik Madsen 2021-05-11 19:30
Hej Nils-Erik - tack för dina kommentarer.
Han är registrerad på en adress i Roskilde, men jag vet inte tillräckligt för att jag vet om han har en gräsmatta där
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fina bilder på båten, har båten används inom forskning på något sätt efter den är döpt efter en forskare det borde den väl inte om det varit tex en fiskebåt? Ole hade nog ingen blogg där han dokumenterade sina upptäckter
Svar från Erik Madsen 2021-05-11 20:36
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Jag har redigerat lite i min text som svar på dina frågor. Jag var tvungen att söka i det danska skeppsregistret och hittade lite information. Om dokumentation av Rømers arbete - se mitt svar till Lena nedan.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
En vacker båt och det blev väldigt bra som kollage med alla fina detaljer. Den ser välputsad ut. Jag måste erkänna att jag inte kände till den forskaren trots att han uppenbarligen ligger bakom välkända upptäckter. Mannen bakom ljusets hastighet, det borde jag ju ha hört talas om men....
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-05-11 20:32
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Du måste gå och google :-) Som jag skrev - det finns nog inte så mycket skrivet material. Han var inte särskilt skriven för media vid den tiden. Därför förlorades mycket av det i nämnda branden. Jag menar, det är till stor del från samtida vänner som har berättat om hans arbete?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vackra bilder, på en vacker båt.
// Conny
Svar från Erik Madsen 2021-05-12 12:26
Takker Conny.
Mvh. Erik.
Snyggt, Erik! Kul att Du gör utflykter igen! Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-05-12 12:27
Hej Wolfgang- tak for din kommentar.
Ja det var helt rart.
Mvh. Erik.
Måste kännas otroligt skönt kunna komma utomhus efter en lång och extra tråkig vinter! Glädjer mig bara av att se dina bilder. Och en tur till hamnen passar väl utmärkt.
Studsade när jag läste vilket djupgående fartyget har, glömde att det var ett seglande fartyg.... Många hälsningar!/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-05-12 12:48
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Det var underbart och så på en så otroligt sommardag. Hamnen har alltid (sedan jag flyttade hit 1962) varit en av mina favoritplatser.
När det står ett djup på 9,14 meter, kan det omöjligt betyda djupgående, eftersom Roskilde Fjord bara har ett genomsnittligt djup på 5-7 meter och "sejlrenden" förbi en av öarna är bara 2,3 meter! Det finns några platser i fjorden där 15, 17 och 31 meter mäts. Om 9,14 meter mäts från köl till vad vet jag inte. Måste försöka fråga ägaren när jag ser honom.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det beror förmodligen också på seglingsförhållandena att KöpenHAMN byggdes som "vår" hamn när Roskilde fortvarende var Danmarks huvudstad!
Svar från Erik Madsen 2021-05-25 10:37
Hej igen Björn.
Jag pratade med ägaren igår och han skrattade något över 9.14 och visste inte vad det skulle betyda. Den har ett djupgående på 2,85 meter. Och det får absolut inte finnas något lågvatten i fjorden för då kan han inte komma ut.
Vänliga hälsningar. Erik.
Härligt att kunna ge sig ut igen! Och fin båt du fångat.
Svar från Erik Madsen 2021-05-12 12:51
Takker Lena E.
Mvh. Erik.
Vad härligt och fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2021-05-12 17:10
Takker Johnny.
Mvh. Erik.