Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

DDB # 2167 / Värmebölja, tropisk natt, "koldskål", ERROR 503 och svenska riksdagen.

Roskilde, den 21. juni 2021.

Rubriken sammanfattar vad jag har upplevt de senaste dagarna. Självklart har jag sett mycket sport på TV: fotbolls-EM och danska mästerskapen i linjelopp.

Det var bra att jag inte följde några av de mer eller mindre bra råd på nätet - starta om routern, gå in i inställningar på datorn och så vidare. Men låt tiden gå och se om det inte löste sig utan min "hjälp" :-) 

Idag har jag följt dramat i svenska riksdagen - uha uha i en vecka att se fram emot.

Mvh. Erik.

Inlagt 2021-06-21 16:49 | Läst 561 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Koldskål har jag ätit tidigare somrar i Danmark, men inte än i år. Vi är faktiskt över i Danmark nu, det gick fint med våra vaccinskort att komma in. Idag köpte vi smørebrød för första gången sedan pandemin i våran smørebrödsaffär, nu blev det inte riktigt i vår affär för den hade slagit igen eftersom vi inte handlat där på två år, men en nyöppnad i samma lokal. Det är kanske ingen som vågat köpa smørebrød under Corona, vi vågade det iaf inte utan köpte bara varm mat som take away. Idag är det fotboll igen, får vi se om Danmark får en vinst idag, det kunde visst hjälpa Sverige om Danmark vann för då får inte Ryssland några poäng, så jag håller på Danmark :)
Svar från Erik Madsen 2021-06-21 19:40
Hej Peter - för dina kommentarer.
Det var bra att ni kunde komma till den danska plats. Vi köpte färdiga smørrebrød förra veckan. Jag tror bara att det är vår generation som köper dem nu. De unga köper pizza istället. Danmark MÅSTE vinna, annars är det över för den här gången. Då måste vi heja på Sverige, när det inte kan vara annorlunda :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Roskilde.
PS: vi äter ofta koldskål här i sommarvärmen.
Error 503: Jag fick hjälp att dottern som bor på annan plats än jag att kolla, det var ett generellt fel. Underligt att redaktionen inte kommenterar vad som hänt, det kanske är ett svenskesyndrom att inte säga nåt.

Riksdan: Förr var Sverige superstabilt. Tvåkammarriksdag. (S) styrde landet oavsett valutgång, ofta i minoritet fast det har folk glömt. Nu är vi som andra. Plus ett konstigt skolgårdsbeteende att i första hand bestämma sig för vilka man inte ska prata med, i andra hand ha egen politik.
Svar från Erik Madsen 2021-06-21 19:51
Hej Måns - tack för dina kommentarer.
Jag läste lite online men kunde också se att det var ett allmänt tillfälligt fel. Så jag väntade bara. Redaktörerna var tysta och man kunde jo inte nå dom.
Jag tycker att det låter konstigt om statsministern kan fortsätta efter att ha fått ett mistillisvotum mot honom !!! Det skulle definitivt ha utlöst val i DK, där vi inte har någon tidsfrist för när det kommer att vara val. Det kan mycket väl skrivas ut "i utide", som vi säger.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Måns H 2021-06-21 20:08
Sverige har ett konstigt system. Det går att gadda ihop sig MOT statsministern även om man absolut inte vill regera ihop.

I det här fallet är (V) (f d kommunisterna) och SD (dom som ogillar invandringen) överens i sak, de vill inte ha marknadshyror alls, inte ens i nyproduktionen. Men inte överens om särskilt mycket annat. Helt osannolikt att de skulle kunna regera ihop.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval eller avgå och därmed låta talmannen leta efter en efterträdare. Talmannen har 4 försök, misslyckas de blir det nyval.
ztenlund 2021-06-21 20:25
Man väljer inte statsminister i ett val, utan riksdagen. Därmed är det inte så konstigt att det inte måste bli nyval bara för att riksdagen inte längre tolererar den befintliga statsministern. Även om det inte hänt just att statsministern drabbats av ett framgångsrikt misstroendevotum, så har det däremot hänt att statministern avgått och sedan efterträtt sig själv. Nu är ju den parlamentariska situationen som den är och risken är hög för att det förhållandet kvarstår även efter ett extra val.

Jag tycker kanske att journalisterna inte gör ett så bra arbete med att förklara vissa dimensioner. Att V ville avsätta Löfven på frågan om hyror i nyproduktion, om vi bortser ifrån att han ännu inte hade lagt fram något skarpt förslag, beror förstås på att det i själva verket finns en majoritet i riksdagen för att genomföra ett sådant förslag. V hade inte kunnat fälla det i riksdagen, eftersom M och KD sannolikt röstat för det. Alltså kastar de sig i säng med SD för att avsätta statsministern, vilket den övriga oppositionen bortsett från oppositionen som bara är i selektiv opposition (L och C) gladeligen gör. Men att stödja ett regeringsalternativ baserad på M, K, SD och nu vad det verkar även L, det tänker förstås inte V göra. Istället säger de att de vill ha tillbaka samma statsminister som tidigare, fast utan den punkt i januariavtalet som det finns majoritet för i riksdagen utan V. Samtidigt vill C upprätthålla bilden av att vare sig V eller SD ska ha något politiskt inflytande (går ju bra...) och L vill nu ha en M-ledd regering. En positionering inför det ordinarie valet 2022. För den som är intresserad av politik så kan det här onekligen bli intressant... ;)
Måns H 2021-06-21 21:58
@Martin: Det finns/fanns majoritet för att genomföra den punkten i Januariavtalet, men om januariavtalet faller så är väl V, S, MP och SD emot fria hyror i nyproduktionen och har med nuvarande siffror majoritet i just den frågan.
Men visst blir det konstigt då Dadgostar (V) gör häftiga utfall mot Löfven som hon vill behålla, men utan den fria hyressättningen, och Hirvonen (MP) pratar om precis allt annat och i en enda mening säger att MP ogillar fria hyror i nyproduktionen.
Hej Erik! Verkligen en händelserik dag och det kommer att blir en spännande vecka, fortsättning följer. När det gäller fotbollen så blir det spännande redan i kväll. Jag håller tummarna för Danmark. Ha det gott / Mats
Svar från Erik Madsen 2021-06-21 20:52
Hej Mats - tak for dine kommentarer og støtte til DK - det er lige om lidt.
Mvh. Erik.
Mats Andersson 2021-06-21 22:51
Grattis! Härlig match! // Mats
Kul med fotbollen..även om jag bara lyssnar på radion..Är det mandelskorpor i mjölken?
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-06-22 11:50
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Det blev en kanonkamp och en situation som väckte minnen från 1992 i Sverige. Hvor Danmark var "undertippet", men stod upp som ett team och då vet vi vad som hände då.
Nej det är varken mandelskorpor eller mjölk. "Koldskål". Det kan kan köpas färdigt, som här, men min frus recept kan visa bättre vad det är:
Pisk 2 pasteuriserede æggeblommer med sukker. Tilsæt 1/2 liter ymer og 1/2 liter kærnemælk og citronsaft efter behag. Servereres med tvebakker eller som her med kammerjunkere.
Med mange venlige hilsener fra AG og Erik.
Ja, det är mycket att stå i nu. Error 503 låter bekannt.....Coldskål, är det den på bilden? Jag äter något liknande mest varje dag, filmjölk eller yoghurt med krossade skorpor, gärna en klick sylt också. Gott är det, hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-06-22 18:11
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Ja det är "koldskål" på bilden. Jag äter också yoghurt varje dag med müsli. Koldskål är något vi äter på sommaren när det är varmt. Den är mer friskt och syrli.
Se receptet i mitt svar till Gunte, den är tyvärr på danska :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.