Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Den Danske Bloggen # 2251 / Acros std. - Silver Efex Pro 2 eller Tonality.

Roskilde, den 19. september 2021.

Jag tror att jag nu har hittat mig själv - när det gäller mina framtida svartvita foton ?

Bildtexterne är under bilderne.

Acros standard + rött filter.

Från Acros via ett recept i Tonality.

 

Acros standard + rött filter.

Acros via ett recept i Silver Efex Pro 2.

Jag väljer Acros standard som min vanliga svartvita film. Och min egen sv/v -simulering i kameran som ett supplement till speciella motiver,  med lite mer kontrast a la Silverreceptet här på sista bilden. Jag testar dock fortfarande användningen av filter - här borde det nog ha funnits ett gult filter? Jag menar, att ha läst att det fanns kameror som hade ett fast gult filter inbyggt ?

PS: När jag talar om filter här är det inte fysiska utan digitala filtersimuleringar i kameran.

Foto: Erik M.

Inlagt 2021-09-19 23:09 | Läst 343 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Gillar din första bild, ser fint ut..mindre förtjust i det grovkorniga som kommer som andra..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-09-20 20:42
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Så er vi jo enige.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hejsan. Första bilden är givetvis bäst. Den förmedlar lugn och stillhet hos havet. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2021-09-20 20:45
Hej Nils -Erik - tack för dina kommentarer.
Håller med - då fortsätter jag med det - Acros och testar med ett digitalt simulerat gult filter.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det är roligt att experimentera lite. Gíllar framförallt första bilden med lugnet och speglingarna. Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-09-20 20:50
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Det finns uppenbarligen enighet tills nu om mitt val av en all-round svartvitt filmsimulering.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Erik, fördelen med simuleringar plus eget är ju att Du kan prova Dig fram till Din smak. När jag tittar på dessa bilder så vill jag tala om min smak utan kritik mot Dig. Första bilden tycker jag är utan kontrast och lite grå på grund av att himmeln är mörkgrå genom filtret. I bild 2 har Du ett smutsigt korn. Bild nr 3 är för grå. Bild nr 4 är bra på grund av att Du ha fått en djupare svärta. Fortsätt med Dina försök! Med vänlig hälsning Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-09-21 13:15
Hej Wolfgang - stort tack för de bra och konstruktiva kommentarerna.
Jag tar det till mig - särskilt när det kommer från någon som jag tror har en viden om sv/v.
Du är också den enda som hittills har sagt något om filter. Rött filter var nog inte det rätta här ?
Jag vil testa lite ytterligare med filter och skulle vilja höra goda råd från några av de många kloka människorna här på FS.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Wolfgang 2021-09-21 19:47
Erik, filter ska ju anpassat till motiv. Jag har bara erfarenhet av riktiga glasfilter framför objektivet. Ett gulfilter ger något mer kontrast, så att moln i blå himmel syns bättre. Bra även för porträtt som ger vackrare hudtoner. Ett grönfilter gör grönt ljusare, till exempel en buske framför en lada. Ett orangefilter ger mycket kontrast, t ex gör den himlen mörkare och moln vitare. Ett rött filter ger väldigt mycket kontrast och gör himlen nästan svart och moln mycket vita. Ansel Adams använde rött filter mycket. Kolla hans bilder. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-09-22 12:02
Hej än en gång Wolfgang tak för dina goda råd. De är nedskrivna.
Jag har studerat AA och det var också därför jag började testa med det röda filtret. Det gula filtret blir nästa :-)
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Hej Erik! Det röda filtret gör verkligen nytta på bilden över småbåtshamnen. Himlen och vattnet får fina gråtoner. Silver Efex-receptet ger en härlig kontrast i sista bilden. Härligt att 'besøga' din blogg!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2021-09-25 16:13
Hej Bjarne - tack för ditt besök och kommentarer.
Jag har nu bestämt mig ett tag för att använda Fujis Acros -standard med gult filter för dagliga svartvita motiv för att få en mer stabil upplevelse inom det området. Fuji Classic Chrome för färger på gatan. Mina andra simuleringar får en paus. Kanske med undantag för min Kodachrome-simulering :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.