Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2364 / Besök hos Leica , M 11 och ADOX s/v diasfilm och med tips för att framkalla den.

Roskilde, den 19. januar 2022.

För mig är det en fotofattig tid för tillfället. Jag brukar först att  gå på gatan under april. Ibland i början, men oftast i slutet.

Det är därför jag ägnar min tid till dels att läsa om fotografi och dels titta på YouTube-filmer. Häromdagen klickade jag på den här:

https://www.youtube.com/watch?v=NE6MHlcoN7c

Tyvärr finns det några reklamfilmer innan videon börjar.

Nu är det inte alls aktuellt för mig med en ny Leica M11 utan man måste följa vad som händer på marknaden. Jag tycker också alltid att det är intressant med fabriks-/företagsbesök hos fotoföretagen.

Här uppmärksammades jag på ADOX diafilmen, som väl kan kallas en sorts "återfödelse" av Agfa Scala filmen ? Visst finns det några medlemmar som är smartare än jag, som kan säga något om det ?

För en tid sedan försökte jag göra en simulering av Agfa Scala sv/v diafilmen som jag aldrig hade hört talas om förut. Nu blev jag inspirerad att återskapa den i min "fattigmans Leica" :-

Med många vänliga hälsningar från Erik.

Dias fotograf i 1960erne.

PS. Fotoexempel följer när "filmen" är framkallad :-)

Inlagt 2022-01-19 15:27 | Läst 841 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En sådan sv/vit diafilm har jag använt en gång på 70 talet. Fotograferade av gamla bilder från förr.
Hade lite dålig koll så dom blev lite för ljusa men fullt användbara.
Kul film..nästan så man blev sugen på dia igen ;)
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2022-01-19 17:46
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag hörde talas om den första gången när jag gick med här på FS. När jag började fotografera 1964 var det färgfotograferingen som var det stora - med Agfa CT18 och Kodachrome diafilmerne. Svartvitt var en helt okänd värld för mig. Agfa Scala-filmen ligner för den "ljusa" sidan, vilket jag också anar i videon här. Nu försöker jag simulera den och då måste vi/jag se om det är något som jag måste hålla mig till ett tag :-):-) hi hi.
Med vänliga hälsningar från Erik.
Intressant. Vi med fattigmansleicor har mycket att lära.

Funderar på att skaffa en tillsats till min Fuji så att den fotar motsvarande 28 mm i fullformat. Det vore kul till våren. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-01-19 17:55
Hej Nils-Erik - tack för dina kommentarer.
Jag tycker det är kul att leka med möjligheterna som Fujifolket har lagt in i kameran. Det är en bra idé och lösning med tilsatset som skruvas fast om man är till 28 mm. Jag har lite svårt för den brändredden trots att jag har 28mm till min Nikon D700. Jag har inte använt det särskilt mycket. Det roliga är att jag i somras tog med mig den nu när jag kunde ha Nikon i korgen på crossern och sedan satt 28 mm på.
Jag ska nog bara träna lite mer med den här i år.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tycker din "Leica" är vackrare :) Diafilm var före min tid. Min far använde det flitigt minns jag. Det var kul underhållning då.

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2022-01-19 18:06
Hej Johnny - tack för dina kommentarer.
Jag har fotograferat många diasbilder. Det var den stora hiten, när man kunde visa sina bilder på en stor skärm och alla kunde se på en gång.
Tricket var att hålla tillbaka lite och inte tvinga publiken att se 100 till 150 bilder på en gång. Det gjorde jag aldrig - max 50 var en bra regel. Jag tror också att det var det antallet, som kunde vare i ét magasin för Kodak Carousel-projektorn.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
gunte 2022-01-19 19:44
Hehe..Min far var alldeles omöjlig med diavisning, somnade alltid efter halva magasinet..
/G
Hej Erik, jag har bara sett delar av filmen. Detta med dia är ett dåligt samvete hos mig, jag har ganska många men vet inte hur jag ska hantera dom jag vill spara. Alla mina dia är monterade i glasade plastramar, bara att sära på diaramens två delar tar tid. Vi får se om det blir något. Jag ar inte ens börjar sortera ut vad jag vill ha kvar, jag inser att kommer ta rundlig tid för varje bild....Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-01-20 16:06
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Filmen var nog också mer intressant för Leica-fans?
Jag föll för inslaget om den svartvita ADOX-diasfilmen.
Jag lämnar alla mina bilder till mina ättlingar. Jag har dem både i ramar med glas och ganska många i glaslösa ramar. Jag orkar helt enkelt inte hantera det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.