Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2369 / Utsikt til ett testmotiv från mitt köksfönster.

Roskilde, den 24. januar 2022.

Sidelys og skygge.

OBS: Det er kun digitale simuleringer. Fujis Acros ctr. et forsøg på på en TRI-X stemning.

Fujis Acros. f/8 - auto 1/125 sek. - auto ISO 1250.

TRI-X PP. f/8 - manuel 1/500 sek. - auto ISO 5000.

På gensyn.

Inlagt 2022-01-24 20:54 | Läst 1490 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Den andra bilden, Tri-X simuleringen, har inte bara grövre ”korn”, den har också högre kontrast. Kanske stämmer det bättre med det sneda ljuset, eftermiddagsljus brukar betyda starka kontraster. Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-01-25 12:50
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Nummer 1 är Fujis Acros-standard och utan ytterligare justeringar från mig.
Nummer 2 är ett försök att ge fotografiet ett annat utseende med hjälp av justeringar i kameran. Med Acros som utgångspunkt. Motivet är detsamma - 2 olika jpg-filer. Kontrastskillnaderna beror därför på justeringar i kameran och speciellt det större ISO-talet! Men mer om det en annan gång - då är man varnad :-):-) he he.
Med vänliga hälsningar från Erik.
Hejsan. För länge sen gillade jag mjuka kontraster i bilderna som den första. Numera gillar jag mer kontrastfyllda bilder som den nedan. Idag använder jag betydligt mycket mer kontrast och svärta i bilderna. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-01-25 13:02
Hej NL. - tack för dina kommentarer.
Jag har absolut ingen erfarenhet av svartvita analoga filmer. Jag har därför fått läsa det jag kan – både i böcker, på nätet och inte minst här på FS.
Den analoga Acros var (som jag har läst) ursprungligen en mycket finkornig och skarp svartvit film. Den digitala blev väldigt populär bland många gatu- och dokumentärfotografer – precis när den kom ut på marknaden efter 10 års arbete vid Fuji. Jag håller med dig, idag är jag också inne på lite mer kontrast än den ger som standard. Jag använder den för porträtt i standardutgåvan.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Som jag skrev tidligere:
Kodak TRI-X Push Process. Fram till skrivande stund min favorit svartvita.