Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2404 / Dogma07 og de 10 bud.

Roskilde, den 15. marts 2022.

Jag städar inte gömställena – det måste mina ättlingar göra. Och de kommer för att jobba :-) :-). Många roliga och kanske spännande saker kommer att dyka upp. Efter ett långt liv på samma adress och med många olika intressen.

I helgen "snubblade" jag över en bilaga till en engelsk fototidning som jag prenumererade på någon gång fram till 2014. Inuti den fanns de 10 buden i "Dogme07"-gruppen och på baksidan hade jag skrivit ett av mina "kyskhetslöften". Som skulle kunna bytas till ett nyt efter 6 månader.

Efter att ha läst Bengans inlägg klickade jag på länken och kunde se att jag lagt upp 8 bilder och gett 8 kommentarer på andras bilder i den gruppen.

Intressant litet häfte som jag måste läsa lite i igen och kanske återkomma om ?

Jag minns att det var mycket uppståndelse och diskussion kring idén.

"Redaktörens" handstil har aldrig varit "något att skriva hem om" :-)

Det roliga är att notera att det inte var särskilt svårt för mig att delta på det här sättet och det är ungefär på samma sätt som jag fotograferar med Fujien idag!!!

Avslutningsvis, och som dansk, måste jag påpeka att hela dogme idéen är dansk - "Dogme95". Utvecklad av de fyra danska filmregissörerna Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring och Søren Kragh-Jacobsen. Dogme95-filmer gjordes över hela världen. Dogmesekretariatet lades ner 2002. Totalt registrerades 212 filmer som dogmefilmer. Googla om du vill veta mer.

Mvh. Erik.

Fortfarande i kamerasamlingen.

Inlagt 2022-03-15 18:23 | Läst 1033 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Erik! Det är intressant att man genom att begränsa sig kan öka sin kreativitet. Bra att tänka på ibland när man tycker att fotograferandet går på tomgång. Det är också intressant att leta i sina gömmor och göra fynd bland sina bortglömda prylar :) Trevligt att du har din gamla "dogma-kamera" kvar. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 14:37
Hej Mats - tack för dina kommentarer.
Min poäng med att gå med i den gruppen var att jag var "tvingas" att använda ett objektiv under en längre tid. Därmed fick jag mere viden/erfaring om det.
Det finns mycket bra i gömmorne :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Erik, punkt 1, 7 och 8 är samma sak. "Påverkan från fotografen" förstår jag inte. Fotografen väljer ju motiv!
När jag fotograferar med min Rolleiflex, så är det ju "Dogma", så att det skriker om det! Nämligen 1 objektiv, 1 sorts film, 1 format och 1 fotograf :-)
Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 14:56
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Det är inte jag som skrivit reglerna, det får du ta med Bengt och Johan Ericson :-) :-)he he.
Om punkt 1: "Påverkan från fotografen" - sedan fortsätter det med:" Ingen manipulation eller arrangemang av motivet får ske ".
Jag förstår hela bud 1 som att fotografen måste fotografera det han ser utan att varken klona bort något eller lägga till saker som inte fanns och slutligen inte arrangera/instruera folk att posera på ett visst sätt, se åt andra hållet osv.
Du är definitivt en riktig "Dogme-fotograf" med din Rolleiflex :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej. Intressanta men lite väl hårda bud. Om man sätter kreativiteten och fritt bildskapande i första hand. Annars är jag nog själv mer dogma än de flesta fotografer. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 14:39
Hej Nils-Erik - tak for dine kommentarer.
Jeg tror, at vi to er fødte "dogme-fotografer" :-) :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Helt rätt Erik, hela Dogma-idéen e Dansk! Det va det vi, Johan Ericson och jag utgick ifrån då vi startade Dogma 07! Vi läste på! Johan ville ha mig med för han tyckte jag fotade mycket Dogma innan Dogma! :) (Jag fotade mest med Leica M 6 och Summicron 35:an då, nu e det litet rörigare) Se'n när vi presenterade Dogma så blev det såklart mycket diskussioner såklart, många ville vara med, men på sitt sätt! ;)
Men det va en kul tid!

Det är bättre att göra något, och kanske göra det litet otydligt, än att inte göra något alls! :)

Och det här va 2007!
Nu är det 2022!
Ett e i alla fall säkert, tiden går! :)
/B
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 15:22
Hej Bengt - tack för dina kommentarer ock meninger.
Jag kände också att jag hade varit en slags "dogmfotograf" - redan från tiden i min dias-priod. Med en Topcon RE super och ett 50 mm objektiv. När jag gick med i gruppen hade jag flera möjligheter, men gillade tanken att jag länge bara skulle använda ett objektiv, men väldigt viktigt att jag skulle vælge mellan färger och svartvitt.
Men som du skriver – tiden är en annan nu. Jag tror dock att jag försöker fotografera på ungefär samma sätt som tidigare - speciellt med en specifik kamera :-)
I helgen har jag gett mig själv ett löfte: Fuji X100F med en 23 mm (35 mm ekv..) Objektiv och Fujis "Classic Chrome"-filmsimulering (standard) - men dock inte bunden på 6 månader :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Minns de filmerna, det blev plötsligt väldigt populärt, sen försvann det lika plötsligt. Gillar reglerna, det är spännande att ibland gå ut och fotografera så, utmaningen kan ge nya idéer.
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 15:07
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Trots allt producerades 212 dogmfilmer över hela världen under en period på 6-7 år!
Vi har precis sett den första danska dogmfilmen "Festen" från 1998 återsändas på dansk TV.
10-11 danska gjordes och jag har hittat en enda svensk: "Babylon" från 2001 och en enda norska: "Når Nettene Blir Lange" från 2000. Jag har inte sett någon av dem.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kloka ord! Kul att se Nikon kameran.

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 16:26
Takker for dine kommentarer Johnny.
Mvh. Erik.
En tanke till.
Det predikas på Fotosidan och i Fototidningar att det inte spelar någon roll vilken kamera som användes, att man ska bryta mot fotoregler och att man ska tänka utanför boxen, men i samma veva så gillas "Dogma" med dess strikta regler som går helt emot den fria konsten.
Mvh Wolfgang
Nils Bergqvist 2022-03-16 16:51
Jag skulle tvärtemot vilja säga, att Dogma-tänket (kanske inte till alla punkter och prickar, men i huvudsak) är att gå utanför boxen och att tänka på annorlunda sätt än dagens fotografi, där man mixtrar å de vildaste i både dator och på annat sätt. Att låta fotografi vara fotografi, men ändå göra något intressant. Det är utmaningen som jag tycker ofta saknas i dag, där formen blivit allt för dominerande, på innehållets bekostnad. Dogmatänket tycker jag bidrar till mera kreativitét, än mycket av det vi matas med idag i både fototidskrifter, på webben och på gallerier.
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 16:52
Hej Wolfgang - det är alltid bra med olika tankar och speciellt kanske med reflektion.
Termen "dogme" används i ett religiöst sammanhang. Det används nog också inom filosofi – grundsætning - læresætning - princip och så vidare.
Och som en utbredd uppfattning eller attityd som anses vara autoritivt och bortom allt tvivel - absoluta sanningar. Jag menar, det var precis det sista här som de danska instruktörerna ville göra uppror mod ?
När allt kommer omkring försökte de bara gå emot de "strikta regler" som de ansåg att filmbranschen präglades av på den tid ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Google "Dogme95"
Svar från Erik Madsen 2022-03-16 16:58
Hej Nils - tack för din kommentar och din input til detta mycket diskuterade ämne.
Med många vänliga hälsningar från Erik.