Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 157/ Konst.

________________________________________________________________________

Jag har grundat en lite över paradoxen att konstmålningar är jo alltid i färg - av uppenbara skäl. Medan fotokonst - för att bli accepterad som konst - helst måste vara i svart vitt!  Som regel, och när fallet ställts på sin spets.

När jag besökte Skagens museum för några år sedan köpte jag en liten bok som heter "Skagens Fotografer", skriven av Hans Nielsen. Den handlar om den tid då fotografiet kom till Skagen. Det var amatörer som kom först. En av de mest angelägna och mycket produktive var H.P.F. Lundsteen utsedd til verksamhetschef vid Skagensbanen i 1890. Att han var en jägare och fotograf gjorde honom välkommen i konstnärskolonin, som senare blev känd som "Skagenmålarna". Det finns många fotografier av Lundsteen, som har använts som förlaga för några av de mest välkända Skagenmålningar - både av Michael Ancher och P.S. Krøyer. Krøyer var mycket tidigt intresserad av fotografering och hade fått en kamera. Han har även gjort en fotografisk förlaga för sin mycket berömda bild av "Rosor, konstnärens fru i en trädgård stol."

Skagenmålarna var mycket inspirerad av de franska impressionisterna, som lämnade studiorna och gick ut i naturen för att fånga ljuset och särskilt färgerna. När impressionisterna hellre ville måla i ett lite mulet väder, var Skagenmålarna mer intresserad av solljuset.

Så inget mer från "kloge Åge " den här gången - bara några tankar om en av de frågor som har intresserad mig genom åren.

 Hans Nielsen.

Foto: H.P.F. Lundsteen - Maleri: Michael Ancher.

Foto: P.S. Krøyer - Maleri: P.S. Krøyer.

Så kunde "kloge Åge" ändå inte låta bli.

Vid mitt besök i Skagen i år (förra månaden) köpte jag en ny bok! En gåva från "Ny Carlsbergfondet" till Skagens Museums100 årsjubileum 2008. 14 mycket olika fotokunstnere ombads att fotografera samma motivvärlden som Skagenmålarna hade upplevt. Där kom naturligtvis också mycket olika bilder (vågar inte återge några av dem på grund av ©).  Men - och nu inte ta det för mer än vad det är: De 12 fotografer fotograferedd färg och två i svartvitt.

Med foto och konst hälsningar från Erik / DK.

Postat 2015-06-04 14:47 | Läst 2342 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Danske Bloggen 156/ Redo för sommaren.

________________________________________________________________________

Køge bukten med Sverige i horisonten.


Hälsningar från Erik/DK

Postat 2015-06-03 21:34 | Läst 3158 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera