Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 793 / Wow för en titel och anklagelse: jpg-fundamentalister !!!

________________________________________________________________________

Jag har följt en lite - enligt min mening - uppvärmd debatt om RAW mot JPEG. Debatten eller diskussionen är inte ny och den förekommer regelbundet. Där man/jag annars fick hela tiden en känsla av att det var oseriöst, om man inte skjutat RAW-filer - så nu är det helt vänt upp och ned. Om man måste ta de sista dagarna av argument och debatt på det nominella värdet.

Jag antar att jag är en av medlemmarna som hänvisas till med ovanstående nya titeln. Eller är jag bara nærtagen och överkänslig, men jag tycker det är ett mycket våldsam uttryck, även om det kan vare skrivet med et glimt i ögat.

När jag skriver om jpg-filer direkt från kameran är det inte för att skryta eller att "visa mig". Och inte als för att vara fundamentalistisk, min inställning är inte av religiös natur alls. Jag har aldrig skrivit eller menat att jpeg var bättre än RAW - för mig handlar det om att dela erfarenheter med andra här på FOTOsidan och att få inspiration från andra. Då är det säkert någon som menar att det kan vara ligiltig, men jag menar att vi är en grupp med samma intresse för PHOTO, både bilder och utrustning. När jag nu skriver utrustning, vet jag att det nu är många som svarar med den slitna klyschan: "Man undrar naturligtvis inte om vilken hammar tømreren använder eller vilka borstar och färger konstnären har använt för sin målning". Nej, kanske inte som åskådare, men inom gruppen kan jag lova att man pratar och utbytar erfarenheter om utrustning och material. Under min tid i bilindustrin som "regnskabsmand", ska jag bara säge att det inte var  likgiltig, vad märken av verktyg där skulle köpas - mekanikerna hade absolut vissa önskningar och åsikter. När jag var ung skulle jag försöka prova min skicklighet som målare, då var det helt naturligt att jag frågade min farbror, som var konstmålare, om vilke borstar, dukar och färger jag skulle investera i.

Slutligen bara denna lilla pip - utveckling gör naturligtvis också sit. Kamerorna blir bättre och bättre - Bildredigeringsprogrammen blir alltmer avancerade. Jag skal avstå från att prisa och markera Fuji och deras JPEG-filer och film simuleringar idag och i framtiden :-)

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

PS: Jag fick aldrig en karriär som konstmålare, men jag lärde mig en hel del om materialerne :-)

Postat 2017-11-11 14:59 | Läst 2456 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Danske Bloggen 792 / X100F - Step back or stop down.

________________________________________________________________________

Som en fortsättning på min tidigare - Post är här ett utdrag av en test på nätet.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-791-x100f-med-fuld.htm#comments

Citat om X100F:

Also, when close focusing you’ll need to stop down to get very sharp images. This is not the cameras fault but a limitation to physics. It’s a form of spherical aberration and you need to be at about f4 when shooting macro to get sharp detail. F2 can be sharp but not until about 4-5 feet.

You can see the effects of f2 at a macro distance with this next photo. It’s really not the end of the world, but if you’re wondering why you’re photos of your kids are soft, that’s why. Step back, or stop down.


The Fujifilm X100F has a pancake lens that excels at farther distance or infinity focus. Up close it doesn’t do as well as many other lenses, like the XF23mm f1.4. The X100F just doesn’t handle spherical aberrations very well, which affects close distance sharpness.

You can see this here in this quick test vs the Fujifilm X-T2 and the 23mm f1.4 lens.

If you test these lenses up close, say 3-4 feet, the X-T2 23mm f1.4 should give better results. But at infinity focus, as you can see here. the X100F produces much nicer center sharpness.

Jag har inte själv testat, men har läst samma resultat på andra håll.

Med venlig hilsen fra Erik

PS: 4 feet = 1,2 meter.

Postat 2017-11-07 20:35 | Läst 824 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Danske Bloggen 791 / X100F med fuld åbning f/2.

________________________________________________________________________
Ena dagen med Matfotografi och nu här en nærstudie / selfie - då kan det väl inte vara mer oseriöst och självcentrerad eller vad?

Som sagt med full öppning f / 2.0 - och enligt experterna skulle det inte vara optimal med denna optik. Det skulle vara lite mjukt - även i mitten, men för porträtt är det OK eller vad ? 

f/2 - 1/60 sek. - auto iSO 1000 - Acros+y - Hi -1 - S +1 - Sharp +1 - DR100% - NR -4

 

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Postat 2017-11-06 21:13 | Läst 1245 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Danske bloggen 790 / Sort hvid konvertering m.m.

Foto 2007: Veteran brandmand.

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/2580308.htm?set=mp

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.


Postat 2017-11-05 21:57 | Läst 1248 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Danske Bloggen 789 / Dubbel skärm.

________________________________________________________________________
Roskilde, den 4. november 2017.

Bagatell foto.

Multitasking.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43 / Roskilde. 

Postat 2017-11-05 12:58 | Läst 719 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 413 414 415 ... 572 Nästa