Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2619: Upptäckt och förändring i historien.

16. marts 2023.

Foto: EM-11. Min pappa, jag och min mamma. Sommaren 1950 – troligen 26 juli, då jag fyllde 7 år.

Jag läser med stort intresse blogginläggen med analoga sv/v-fotografier - Björns, Peter Hs, Wolfgangs, Bengans m.fl. Som alla har massor av fotografier från "gamla dagar".

I mitt hem blev det inte mycket fotografering. Min mamma har tagit en del från mitt ophold på "Kysthospitalet Refsnæs" nära Kalundborg. I den lilla serien på 6 bilder upptäckte jag först idag att det finns ett till, som sitter på en helt annan sida i albumet.

I ett annat album finns några bilder som min mamma tog i 1954. Jag upptäcker först nu att jag måste ha fotat 4 av dem.  Min mamma har tagit några av mig som sitter i gräset med mina 2 kryckor i bakgrunden. De 4 bilderna jag tog på min bror med ett par valpar togs från en mycket låg punkt - jag sittande i gräset.

Slutsats: Så jag började altså att "fotografera" 10 år tidigare än jag alltid har trott och sagt :-) :-) Nämligen 1964 med min Ilford Sportina.

Min första egna kamera från 1964.

På gensyn.

Som min mammas.

Inlagt 2023-03-16 21:12 | Läst 583 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt att se dessa gamla kameror! Du borde kanske prova en på nytt?
Jag kommer ihåg sommaren 1954, närmare bestämt den 4 juli 1954. Då lyssnade jag på en transistorradio tillsammans med 10 kompisar på en badstrand i Berlin. Då spelade Tyskland VM-final i Bern mot Ungern. Ungern var storfavorit, men Tyskland vann med 3:2 och blev världsmätare för första gången, vilket var en sensation! Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2023-03-17 11:47
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Båda verkar fungera, men jag tror inte att jag har motivationen.
Jag hörde inte den matchen, men har såklart läst om den och sett några klipp från den spektakulära matchen. Jag minns särskilt Puskas. Däremot minns jag finalen 1958 mellan Sverige och Brasilien, där Pelé gjorde debut i landslaget och gjorde 2 mål – matchen slutade som bekant 5-2 till Brasilien.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det togs inte så mycket bilder här heller, på bondvischan var det nog inte nåt som prioriterades. Arbete före nöjen..
Kul att du har nåt litet sparat..både i bild och kameraform.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-03-17 11:51
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Du har helt rätt – något sådant var inte normalt för oss heller. Jag vet inte heller var min mama fick kameran ifrån – kanske hemifrån ?
Ha de så bra.
//ERIK//
Tre dagar efter din bild är tagen, föddes jag. Den 29 juli.
Svar från Erik Madsen 2023-03-17 11:56
Hej N Thomas.
Det hade jag en aning om - då är du jo bara en "barnrumpa" :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Det är viktigt att spara på de gamla bilderna, se på dem då och då. De arbetade och slet för att vi skulle få det bra, våra förfäder. Minnas dem med tacksamhet.
Svar från Erik Madsen 2023-03-17 20:15
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Det har du rätt i. Det är snabbt över med dem från min barndom :-)
Men jag kunde börja titta igenom mima egna. De är från en annan tid och i färger – trots allt är det en helt annan historia.
Mina föräldrar arbetade tillräckligt bra för alt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Viktig bild! trevligt att du alltså startade vid samma ålder som jag, började också vid 11.....Lika också i det. Hur långa perioder fick du vara på sjukhuset? Vid 11 är man ju inte så gammal. Måna hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2023-03-17 21:50
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Da jag ville svara på din fråga: Hur långa perioder fick du vara på sjukhuset ? upptäckte jag ett allvarligt "tryckfel". Bilden är från 1950 när jag var 7 år! De andra 4 bilderna som jag nämner är från 1954. Min fotokarriär blev inte alls lika framgångsrik som din.
1948 till 1954 var jag periodvis inlagd på Nakskov Sygehus, Finsens Institutet i Köpenhamn, Refsnæs Kysthospital nära Kalundborg, Gigtsanatoriet ved Skælskør två gånger och slutligen på Ortopædisk Hospital i Köpenhamn. Utskriven med 2 kryckor som jag slängde efter 1 år. Var tvungen att använda dem igen när jag var runt 50-51 år!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Khalad 2023-03-17 22:10
Det låter osannolikt jobbigt att vara borta hemifrån så länge och så ofta, 1948 var du alltså 5 år? Och fotar gör vi för vårt nöjes skull, både du och jag :-)
Hej Erik! Spännande att du får skriva om din egen historia! Det är inte varje dag det. Säkert inte så kul att vara på hospital som liten pojke. Hoppas det inte var för länge.
Många vänliga hälsningar, Bjarne