Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2651: Svart vit eller färg - del 2.

11. maj 2023.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/admin/preview.htm?ID=218119

Och då kan vi lika gärna genast ta upp ämnet gatufotografering eller inte.

Arkivbilder.

Här är ett foto-exempel som jag har förstått ämnet/genren.

Klasisk Gatufoto: Svartvitt - 35 mm - f/8 - minst 1/300 sek. - auto ISO 200. En enda bild, komponerad i kameran och obeskuren. Samt en beskrivning av miljön som människorna befinner sig i. Om det är ett "riktigt" gatufoto bryr jag mig liksom inte om - jag kallar det ett foto av en situation.

S/V eller färg - här tvivlade jag inte alls :-) Spotmätning - f/8 - 1/2700 sek. - ISO 400. Gatufoto eller inte - någon annanstans har jag läst att om det finns spår av människor, så kan det också passa in i genren. Jag bryr mig inte om vad man kallar det. Jag fotograferar det jag ser på mina promenader/ture i staden.

Mvh. Erik.

Inlagt 2023-05-11 22:06 | Läst 699 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Alldeles rätt Erik, det är inte etiketterna som används utan bilderna som är det viktiga. Att jag ibland raljerar lite med etiketterna betyder inte att jag tycker det ena är bättre än det andra, färg och svv har båda sina fördelar. Skulle nog gjort samma val som du i dom här bilderna! Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2023-05-12 10:35
Hej Björn - tak for dine fine kommentarer.
Vi er helt enige.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
I helgen så lär man inte behöva någon mössa, skulle visst bli 25 grader på sina ställen, igår låg det på 22-23. Vi tar en tur över till Danmark idag så ser vi vad Danmark har att erbjuda i fotoväg. Jag är i övervägande för färg, skulle vara någon gång man tar en naturbild till svartvitt för att få ett mer lugn i bilden. Fina bilder gillar särskilt mössorna
Svar från Erik Madsen 2023-05-12 10:40
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Du har rätt - idag behöver man varken mössa eller halsduk. Fredagen skulle blive den varmaste dagen på året.
Min poäng är såklart att man gör som man tycker.. Det gäller både val av motiv och val av "film".
Med många vänliga hälsningar och god tur till DK.
Det är också min inställning. Bilder talar för sig själva och behöver inte tryckas in i mallar. Antingen gillar man bilden eller också inte. De här bilderna gillar jag.
Svar från Erik Madsen 2023-05-12 10:41
Hej Lars - tack för dina kommentarer och att du gillar bilderna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Bra filosofi Erik! Man ska inte bry sig så mycket. När jag ser en gata med eller utan folk så är det gatufoto för mig men inte för andra kanske. Det är bilden som räknas inte vad den klassas som. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2023-05-12 10:44
Hej Johnny - tack för dina kommentarer.
Med många vänliga hälsningar från "situationsfotografen"
Bryr mig inte så värst heller..torghandel passar bäst i färg annars kanske man köper en mössa med fel färg som inte passar med skorna ;)
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-05-13 11:32
He he - Nu är det så Gunte är, man ser världen i färg med egna ögon, men när jag ser den genom den elektroniska sökaren inställd på sv/v är det en annan sak :-)
Tack för alltid bra kommentarer med lite glimten i ögat - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.