Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2696: Senaste nytt från Vikingaskeppsmuseet.

2. juli 2023.

Något hade hänt sedan jag var där sist.

Jag hade tagit en tur till museet när jag såg att det helt plötsligt var arbete på gång.

Det är fortfarande långt kvar.

Jag har pratat med en av båtbyggarna. Han berättar att det är en rekonstruktion av "Skuldelev 5" som är på gång. Den som byggdes för många år sedan har efter hand blivit något sliten. Som jag förstått det är det uppenbarligen något som har gjorts flera gånger med några av de andra vikingaskeppen i museet. På så sätt bibehåller dom också den hantverksmässiga erfarenheten och samtidigt utbildar man även nya båtbyggare. Museets rekonstruktion av "Skuldelev 5" fick namnet "Helge Ask".

Här för dig som är särskilt intresserad:

https://www.vikingeskibsmuseet.dk/besoeg/udstillinger/de-fem-vikingeskibe/skuldelev-5-det-lille-langskib

=====================================================================================================================

På grund av min höga ålder och min fysik är jag inte säker på att jag kan följa det här projektet till slutet. Därför har jag hittat ett program som DR2 gjorde för många år sedan. Här följer du arbetet med rekonstruktionen av "Havhingsten" - texten/Speaken" är givetvis på danska, men bilderna visar arbetett ända fram till att drottning Margrethe döpte det.

https://www.google.dk/search?q=Havhingsten&hl=da&source=hp&ei=FHGhZMuaNpWakgXJ04CABA&iflsig=AD69kcEAAAAAZKF_JDAytMN92FjN0hxeOR8YTWFvrDuZ&ved=0ahUKEwjL9PO9hvD_AhUVjaQKHckpAEAQ4dUDCAg&uact=5&oq=Havhingsten&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQguEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6EQguEIAEELEDEIMBEMcBENEDOgsIABCABBCxAxCDAToRCC4QgwEQxwEQsQMQ0QMQgAQ6CAguEIAEELEDOgsIABCKBRCxAxCDAToLCC4QigUQsQMQgwE6CAgAEIAEELEDOgsILhCABBCxAxCDAToHCC4QigUQQzoLCC4QgAQQxwEQrwE6BwgAEIoFEEM6CwguEIAEELEDENQCOhEILhCDARCvARDHARCxAxCABDoHCAAQgAQQClAAWI8bYKofaABwAHgAgAFYiAGTBpIBAjExmAEAoAEB&sclient=gws-wiz#fpstate=ive&vld=cid:c8ea2b28,vid:GacZE7zPbeg

Mvh. Erik.

Inlagt 2023-07-02 15:21 | Läst 579 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det ligger fortfarande stora stockar där men den detaljen du också visar liknar faktiskt något som skulle kunna vara en del av ett vikingaskepp. Intressant att kunna följa detta IRL. Jag ska ta en titt på filmen vid tillfälle.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:10
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Ganska mycket trä går till att tillverka ett vikingaskepp. Den de håller på med här är över 17 meter lång och 2,5 meter bred.
Ja, nu får vi se hur länge jag kan följa projektet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tack för en intressant rapport Erik!
Mvh Bengan
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:10
Hej Bengt - tak for din kommentar.
Mvh. Erik.
Fina bilder och intressant utveckling
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:11
Hej N Thomas - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Se där..kul att något händer om än långsamt..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:14
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Ja, den kommer inte att vara klar för helgen :-)
Hav det godt du med.
//ERIK//
Det har ju hänt en hel del. Jag såg en bit på det från DR2 också, intressant. Jag satte en alert i min app för Havshingsten, så får jag ett meddelande när den seglar ut från hamn. Jag såg den en gång från sommarstugan, men tror inte jag hann få någon bild på den. Fint dokumenterat
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:23
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Det var en bra idé att lägga till den i din app.
Jag har inga seglingsplaner för Havhingsten i år, men det kanske jag kan få nästa gång jag kommer derned. Det står inget om det på Vikingsibsmuseets hemsida.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tack för fin information om den här kulturgärningen!
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:24
Hej Måns - tak for din kommentar og interesse.
Mvh. Erik.
Rejäla träd där som ska bli till ett skepp, lättare att handskas med i dag än va vikingarna hade på sin tid utan kranar och lastare.
Intressant att se.
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:30
Hej Margareta - tack för dina kommentarer.
Det är sant att de använder moderna transportmedel från skogen till platsen här. De hugger träden på gammaldags vis med enkla yxor. Och klyver stammarna här på platsen med träkilar, som man antar att vikingarna också gjorde. De använder också kopior av verktyg som har hittats efter vikingarna. Se ev filmen som DR2 gjorde om Havshingsten.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Margareta Cortés 2023-07-05 11:27
Var bara en test, nu vet jag.
Hej Erik! En längd på 17 meter för en rodd/segelbåt är mycket än idag. Det är lätt att förstå det krävs både skicklighet och tid för att bygga en, även om det gjorts förut. Man ska finna stycken av ek som passar in t.ex.
Svar från Erik Madsen 2023-07-03 19:33
Just det Stefan – det är inte bara okomplicerat. Det kräver mycket – både hårt arbete och kompetens, samt en hel del frivilliga.
Med många vänliga hälsningar från Erik.