Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - street.

Roskilde-bloggen # 2746: Manuel og automatisk fokus m.m. med en Fujifilm X100F.

20. september 2023.

Datumet här är det datum då inlägget skrevs.

Bildtexter åar under bilderne.

Manuell fokusering eller finjustering med autofokus. Vrid lite med vänsterhands pekfinger - lätt och smidigt.

Notera framhjulet som vrids med höger pekfinger för att justera EC.

Med kameran i manuellt fokusläge: När jag vrider den räfflade ringen runt objektivet med pekfingret - "zoomar" kameran automatisk in på det jag vill ha i fokus och de delar av motivet som är inom fokusområdet omges av en röd markering - vrida lite på ringen til min del av  motivet er skarpt -tryck på avtryckaren - vilola. Samtidigt har jag full kontroll i sökaren med skärpedjupsområdet.

Det roliga är att med kameran i auto fokusläge har jag samma möjlighet Här trycker jag helt enkelt ned avtryckaren halvvägs och vrider sedan på ringen (fortfarande bara med pekfingret Bengan). Kameran "zoomar" igen automatisk in och jag kan sedan vrida lite på ringen om jag  vill finjustera skärpan på det viktigaste i motivet.

===========================================================================

M.M - med mera: De mekaniska knapparna och regulatorerna i toppen av kameran ger kameran det nostalgiska och estetiska utseendet, vilket jag också uppskattar. Men när det nu är 2023 och kameran erbjuder nya och moderna möjligheter vore det dumt att inte utnyttja dem – tycker jag.

Jag har till exempel ställt in EC-regulatorn på C och programmerat framhjulet att reglera EC. Jag kan därför reglera utan att ta kameran från ögat och utan att behöva "fumla" med regulatorn. C-inställningen tillåter även justering i 5-stegsintervaller. Och justeringen går att följa i sökaren.
===========================================================================

Mina "Film" SIMULATIONER är något helt annat, så dom ska vi inte prata om här :-) :-)

EC = Exposure Compensation.

Mvh. Erik.

Inlagt 2023-09-21 08:00 | Läst 459 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin kamera, fint beskriven! :)
/B
Svar från Erik Madsen 2023-09-21 14:57
Takker så meget Bengt.
Mvh. Erik.