Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2756: Gågator i Roskilde.

29. september 2023.

Bildtexterna är under bilderne.

Här är vi i Algade, där man kan cykla åt båda hållen.

Denna blandning av både cyklister och fotgängare skapar ibland lätt farliga situationer. Det är särskilt svårt för turisterna att förstå denna konstgjorda blandning, men lokalbefolkningen är inte mycket bättre. Det är skyltar i början av gatan och det har även funnits markeringar på själva gatan.

Jag håller stilla med  Crossern medan jag fotar. Nu närmar vi oss Stændertorvet.

Sällskapet här har gått före mig hela vägen ut mitt på cykelbanan. Det finns trottoarer på båda sidor! Nu har dom nått den ljusreglerade infarten till Stændertorvet.

==============================================================================================================

Här har vi passerad Stændertorvet och är på väg nerför Skomagergade. Här är det bara tillåtet att cykla innan butikerna öppnar och efter att de stängt igen.

Jag måste köra här med Crossern när jag justerar ner hastigheten till max. 6 km/h. Det borde vara likvärdigt med rask promenad med "Kongens Livgarde" - Ursäkta dronningens:-) Normal gånghastighet tror jag ligger runt 4-5 km/h. Jag kör inte i maxhastighet utan tar hänsyn till fotgängarna.

Här i Skomagergade står denna bänk till minne av H.C. Andersens många besök i Roskilde. Bänken ligger intill platsen där den gamla "Postgården" låg. Här tillbringade de natten innan den hästdragna diligensen fortsatte västerut. HCA fick åka hem för ett besök i Odense, där han kom ifrån. Du får gärna sitta och försöka se om du kan fylla i galoscherna efter Andersen. De olika sakerna har fastnat.

Inlägget här är inspirerat av Björns inlägg om försöket med trafikplanerna i Finspång:

https://www.fotosidan.se/blogs/khaladsphotoblog/nytt-centrum-i-finspang.htm

EDIT: 2023/10/01: Jag glömde berätta att bilkörning är förbjuden - både i Algade och i Skomagergade. Förutom godstransport, räddningsfordon, patienttransport och liknande nödvändiga ändamål.

Mvh. Erik.

Inlagt 2023-09-30 22:15 | Läst 774 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bänken är riktigt fräck.

Jag hade ingen aning om regler runt gångfartsområden, men nu vet jag mer

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/G%C3%A5ngfartsomr%C3%A5de
Svar från Erik Madsen 2023-10-01 10:15
Hej Peter D. - tak for dine kommentarer.
Jeg glemte, at fortælle, at motorkørsel er forbudt - både i Algade og i Skomagergade. Undtagen for varekørsel, redningskøretøjer, patienttransport og lignende nødvendige formål.
Mvh. Erik.
Svar från Erik Madsen 2023-10-01 11:21
PS: Klipp från en cykelwebbplats:
"I Danmark är fotgängare, cyklister och bilister ofta separerade från varandra, så att varje typ av trafik har sitt eget område. På relativt få platser delar bilar, cyklar och fotgängare samma område. På gågator där körning är tillåten ska bilar och cyklar färdas genom att visa särskild omsorg och hänsyn mot fotgängare – och de ska alltid väja för fotgängare. Däremot kan cyklister förbjudas att ta sig in på gågator med skyltning".
Jag kan inte det danska skyltet i din wikipedia-referens och har aldrig sett det :-)
Det var sammanblandningen mellan bilar och fotgängare i Finspång som jag reagerade på.
//ERIK//
Hej Erik! Funderade över bild ett, att cykla med två barn är svårt, det kan hända saker mycket plötsligt då barn är oförutsägbara i trafiken.
Svar från Erik Madsen 2023-10-01 18:50
Hej Stefan - tak for dine kommentarer.
Det er rigtigt, men i DK skal børnene være 6 år, før de må cykle på egen cykel i det offentlige rum. De lærer i øvrigt at cykle som meget små - enten af forældrerne eller i børnehaven (3 til 6 år)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Nu fik du det på dansk - god fornøjelse 😀
Tanken var egentligen att åka till bl.a Roskilde under september, halva priset på bron, men det har varit så mycket skit som kommit emellan så det får bli någon annan gång..
Får nöja mig med att hålla tillgodo med dina observationer så länge..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-10-03 14:33
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag kan förstå att det har varit andra saker som har stått i vägen för den planen.
Du är välkommen att följa med här hos mig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.