Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2775: Bells parese.

Roskilde, den 20. oktober 2023.

Bildtexterne är under bilderne här hos mig.

Rubriken är inte det latinska namnet på blomman här. Jag vet inte heller den rätta.

Det är benämningen på en sjukdom som jag drabbades av i onsdags. Det är en förlamning av ansiktsnervens funktion i ena ansiktshalvan. Det orsakar vattniga, hängande ögon och hängande mungipor. Det gör det svårt att äta och dricka ordentligt. Talet kan/påverkas också. Det drabbar både barn och vuxna och det finns i regel ingen omedelbar förklaring till orsaken. Fästingbett kan vara orsaken och så finns ändå fortfarande några bra andre förklaringar: Virusinfektion (herpes eller bältros). Borrelia. Nervinflammation. Kranial fraktur eller en tumör i hjärnan.

Jag går på en 10-dagars kur med piller, ögondroppar och måste ligga med ögonlapp på natten, då jag inte kan stänga ögat och det kan finnas risk för uttorkning av hornhinnan. På måndag måste jag kontakta en öronläkare och inte en ögonläkare ! Det är för att det i mitt fall kan bero på en infektion i mellanörat.

De flesta (cirka 80%) återhämtar sig helt inom de första 2 till 3 månaderna. Jag hoppas att jag tillhör de 80% när jag precis fyllt 80 :-):-)

Dessutom fick jag en ny Eye Pad :-) Ursäkta Apple för en liten platt joke :-)

"iPaden" på plats.

Mvh. Erik.

Inlagt 2023-10-20 23:11 | Läst 706 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Krya på dig! Du har humorn kvar och humor brukar hjälpa mot det mesta!
/MA
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 13:42
Hej Mats -tak for dine kommentarer. Ja man skal ikke glemme humoren.
Mvh. Erik.
Tråkigt att höra, hoppas att det går över snabbt. Har haft några i omgivningen som drabbats av något liknade. Efter att ha uteslutet stroke, så är det väl bara att vänta. Blomman är hibiskus eller Hawaiiblomst
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 13:51
Hej Peter D. Tack för dina kommentarer.
Den mest kända danska patienten var riksdagspolitikern Mimi Jacobsen. Dotter till Erhard Jacobsen, som grundade partiet Centrum Demokraterne. Mimi hade blivit biten av en smittsam fästing - det var jag inte.
Jag får vänta med att träffa en öronläkare i första hand - det gick inte idag och nu har jag skapat en profil på läkarens hemsida och kommer att bli kontaktad via e-post och sms.
Du kan dina blomnamn och AG säger att du har rätt :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ojdå, det var tråkigt att höra men jag tror att du är en kämpe och ger inte upp i första taget. Jag hoppas att det ordnar sig, krya på dig!
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 13:56
Hej Morgan - tack för dina kommentarer och omsorg.
Nej, jag ger inte upp. Under mitt långa liv har jag blivit utsatt för många olika saker, som jag hittills har gått vidare ifrån.
Vänliga hälsningar. Erik.
Hej Erik! Jag hoppas verkligen att du tillhör de 80 procenten! Jag tror det är så, det måste det bara vara. Kul skämt med Apple! Blomman är jättevacker också. Många vänliga hälsningar och önskan om en snar bättring!
Bjarne
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 14:07
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer och omsorg.
Jag hoppas också bli av med detta sneda ansikte. Det kan dock ta upp till 2-3 och till och med 6 månader! Ja, jag kunde inte låta bli – det var uppenbart när det var en dansk som skrev det. Svenskarna kallar vel Apples iPad för "padda"? Det kunde inte användas mot: Ögonlapp :-)
Blomman är från min frus koloniträdgård.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det smärtar mig att du har problem, högst tillfällige får vi önska.
Krya på dig Erik...
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 14:08
Hej Gunte - tak for dine kommentarer og omsorg.
Mvh. Erik.
Hej Erik! Ledsen för det där du drabbats av, finns en rad åkommor som kan ge liknande symtom, denna hade jag aldrig hört om. Svärfar hade något liknande, det gick över. Kanske öronläkaren har ett svar? De är nog bra på det.
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 14:13
Hej Stefan - tack för dina kommentarer och omsorg. Idag finns det fler möjliga orsaker än att bli biten av en infekterad fästing. Nu får jag vänta på öronläkarens svar - jag kunde inte få kontakt med honom idag, men min pillerkur slutar inte förrän på fredag ​​heller.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik, tråkigt att läsa om din sjukdom, jag har pratat med min dotter som drabbades av samma åkomma som du, men det var för ungefär 36 år sedan alltså omkring 1987, och hon talade om att hon hade samma symtom som drabbat dig, då fanns det väldigt lite vetskap om sjukdomen, men hon vet att numera så använder man kortison för att behandla sjukdomen, men det känner säkert din läkare också till
Ha det gott och hoppas att du blir frisk och kry igen
Stig
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 14:19
Hej Stig - tack för dina fina kommentarer och omsorg.
Just det – idag vet dom lite mer – även om andra orsaker än att bli biten av en infekterad fästing. P-pillerkuren jag går på i 10 dagar är exakt kortison. Nu väntar jag på att träffa öronläkaren i veckan.
Försvann din dotters förlamning?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det var tråkiga nyheter och jag hoppas att det finns något man kan göra för att påskynda tillfrisknandet. Humorn finns där i alla fall kan jag konstatera och blogga kan du också.
Krya på dej!
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-10-23 14:24
Hej Lena - tack för dina kommentarer och omsorg.
När det lyckligtvis inte var en blodpropp i hjärnan – då är snabbbehandlingen piller (kortison) i 10 dagar.
Efter det måste jag träffa en öronläkare i veckan och då vet jag inte mer just nu.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Så jobbigt, önskar dig verkligen snabbt tillfrisknande och att du hör till dom 80 %! Antar du får cortison med pillren, det ska tydligen öka chanserna att höra till dom 80 %. Känner med dig, låter inte så roligt. Ögonbindel är jag van med, sover med en sån för båda ögonen under sommarhalvåret :-). Varma hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2023-10-25 10:46
Hej Björn - Tack för dina kommentarer och omsorg.
Det är rätt att det är prednisolon. Annars är det några produkter som jag har undvikit i många år mot min "leddegigt". Nu kan jag känna att de förbättra min "gigt" i dessa dagar. Huruvida det kommer att förändra någonting på min inställning till dem - kommer att visa sig.
Det kräver bara lite att vänja sig till Eye Padden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Tråkigt att höra, hoppas på ett snabbt tillfrisknade. Positivt att det är en god prognos och att du har kvar din humor ( "Eye Pad" kan liknas vid en s.k. Göteborgsvits :) Hälsningar från Mats och Marianne
Svar från Erik Madsen 2023-10-25 10:52
Hej Mats och Marianne - tack för era kommentarer och omtanke.
OK, det finns något som heter "Göteborgvits" - det visste jag inte. Jag hade annars en farbror som gifte sig med en svensk och bodde i Göteborg från någon gång på 40-talet fram till sin död.
Med många vänliga hälsningar från Erik.