Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2787: Street photography and Layers.

Roskilde, den 13. november 2023

Förstora för att se bilderna på en svart bakgrund:

Arkivbilder.

Fujifilm X100F med Fujis Acros SIM. f/8 - 1/500 sek. - ISO 1000.

Fujifilm X100F med Fujis Acros SIM. f/8 - 1/500 sek. - ISO 1000.

Från det att jag började fotografera på gator och torg var jag inne på olika hemsidor för att få tips och åsikter om "street photography". Precis som jag också letade efter information om svartvit fotografering, som jag absolut inte visste något om. Den lokala fotoklubben har lokaler på 1:a våningen i en äldre byggnad, så jag kan inte gå upp dit. Då får man försöka klara sig på annat sätt och här har FS varit till stor hjälp och inspiration – tack så mycket.

Jag har länge inte velat kalla mig "gatufotograf" för jag var osäker på om det skulle hålla (passar in). Men kallade mig själv med min egen titel "Situatiosnfotograf", vilket nog också passar bättre om de flesta av mina fotografirar i bloggarna.

Idag fotograferar jag både färg och sv/v, men jag har hållit mig till: helst f/11 - f/8 eller vid behov f/5.6 för att få med den omgivande miljön i bilden. En slutartid också helst 1/500 sek. - vid behov 1/250 sek.

Layers – det var ett nytt ord som jag stötte på på webben. Det är väl detsamma som att skapa djup i fotografiet, vilket är viktigt i landskapsfotografering – förgrund, mellangrund och bakgrund? Det var dock i samband med gatufotografering som jag stötte på ordet Layers. Det uppnår man (sägs det) genom att ha ett stort skärpedjup (f/11 till exempel) och sedan givetvis genom att ha delar av fotomotiven i både förgrund och bakgrund :-) Tekniken är inte riktigt på plats i dessa 2, men jag tror att jag har förstått konceptet och måste öva mer, när jag kommer ut på gatorna igen i 2024 - förhoppningsvis :-)

Mvh. Erik.

PS: Anledningen till att de klappade – det behövde jag väl egentligen inte att visa ?

Fujifilm X100F med Fujis Acros SIM. f/8 - 1/500 sek. - ISO 1600.

"Fattigmans Leican".

Inlagt 2023-11-14 08:15 | Läst 1148 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Erik, jag ser på dina bilder, just de här där ser jag mig själv sitta vid bordet en vacker dag i Danmark då allt är bra. Det ser trevligt ut och jag blir glad. Jag funderar inte så mycket då över ord och dess definitioner, jag är förnöjd ändå. Om man vill ha hela bilden skarp eller ej - det får situationsfotografen (bra ord) bestämma.
Svar från Erik Madsen 2023-11-16 17:42
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Det är årstiden som jag också längtar till.
Jag håller med dig, man måste bara fotografera för egen skull. Om det finns andra som gillar det man presenterar är det ett extra plus.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag tittade först på bilderna (mot svart bakgrund) innan jag läste texten och jag funderade faktiskt över vad de klappade för :-) Jag borde nog tänka mer på dessa layers när jag fotar i naturen, men så seriös har jag nog aldrig varit med mina landskapsbilder.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-11-16 17:50
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Det var bra - svart bakgrund - tummen upp för det :-)
Det finns någon här i bloggvärlden som är särskilt duktig på att komponera med förgrund – mellangrund och bakgrund, speciellt i sina landskapsbilder – Bjarne Holmgren.
Med många vänliga hälsningar från Erik.