Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2792: Ny computer.

Roskilde, den 19. November 2023.

Jag började på 90-talet med Windows-datorer. Det blev 2 innan jag bytte till iMac 2012. Det som spelade en stor roll var den mycket bättre skärmen och dess fotoredigeringsmöjligheter.

Macen har inte uppdaterats med de senaste 2-3 versionerna. Så nu var det dags att göra något. Det måste vara en Windows-baserad bärbar dator den här gången Jag har sett och lånat lite olika och var INTE nöjd med skärmarna.

Jag fick snart reda på att det har hänt mycket med de bärbara datorerna genom tiden. Efter att ha läst och hört mycket om utvecklingen inom området bestämde jag/vi oss för en ASUS Vivobook med en super 15 tums OLED-skärm och ett Intel iRIS-grafikkort osv. Den var på rea :-)

Nu måste jag bara lära mig om Windows-miljön igen (oh oh) Bildhantering är också något helt annat – kan jag nöja mig med bildbehandlingsmetoderna som ingår i Windows. Det borde jag, eftersom jag jo alltid avslutar jpg-bilderna i kameran :-)

Med många vänliga hälsningar från Erik.

PS: Vilken bildstorlek använder ni här på FS - bredd och höjd ?

Inlagt 2023-11-19 20:10 | Läst 691 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till nya datorn. Jag behöver en ny bärbar för resor etc men kan inte bestämma mej för vad jag ska ha. Sambon tycker att jag ska välja en Mac...Hemma använder jag en stationär dator (PC) för all bildredigering så den bärbara ska bara användas då vi är ute och reser. Bilderna jag publicerar här är alltid 2880 pixlar på långsidan (om jag inte beskurit väldigt hårt).
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-11-20 00:17
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Du måste definitivt lyssna på din partner. Mac är superb för fotoarbete. Jag/vi hade inte råd att köpa en ny Mac. En annan anledning var att våra barn, barnbarn och vänner alla är Windows-användare.
Vi måste så småningom inse att vi behöver support/stöd däremellan :-)
Tack för informationen om filstorleken.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Känner igen mig! Använde en Imac 2012 med 24" skärm och till den Photoshop. Men för några år sen blev det problem. Jag ville inte prenumerera på Photoshop utan använde den av mig inköpta och ägda versionen. Och då kunde jag inte uppdatera OSX eftersom senare versioner bara accepterade prenumeration. Till slut migrerade jag till Mac Mini M1 med separat skärm, och Affinity Photo. Funderade på att ha en Mac laptop men med samma prestanda (och separat skärm) hade det kostat rätt många tusen svenska kronor mer, tyvärr.

Lycka till med ditt val!

-------

Jag kör max längd 2880 pixlar och max höjd 1920 pixlar.

I och för sig går det att ladda upp större filer. Då ökar ju uppladdningstiden. Om tiden märks beror ju på uppkopplingen. Fotosidan förminskar sen till de måtten.
Svar från Erik Madsen 2023-11-20 00:30
Hej Måns - tack för dina kommentarer och information.
Personligen hade jag föredragit att köpa Mac igen, men det var för dyrt för oss. Som jag också skrev till Lena var en annan avgörande anledning också att våra barn, barnbarn alla är Windows-användare.
Nu när vi blir äldre behöver vi ibland support/stöd :-)

Jag ska försöka med de pixlar som du beskriver här - tack.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Använder själv en Asus med OLED-skärm. Är mycket nöjd med den. Jag kör 3000px på den kortaste sidan av bilden.

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2023-11-21 17:57
Hej Johnny - tack för dina kommentarer.
Det var framför allt OLED-skärmen som övertygade mig om att kunna byta från Mac till Windows.
Det finns uppenbarligen olika förslag om filstorlekar. FS kanske beskära/justera oavsett vilken storlek man laddar upp med ?
Jag måste trots allt lära mig och anpassa det genom att testa det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Grattis, kul men det brukar alltid vara bök att få flyttat över alla program. Det är inte som en iPad man bara lägger den bredvid i en halvtimme så har man en kloning. Har också en ASUS men en 13,3” som nog är en tre år nu, prestandan var mer än tillräcklig när jag köpte den men Lightroom har lagt in några AI baserade processer som är grafikkrävande så från att det inte varit något behov med grafikprestanda så har det nu svängt till väldigt viktigt, för att tex. få ner tiden på DeNoise från 10 min till 10 sek.

Jag laddar alltid upp i 1800pix i bredd, höjden blir det den blir
Svar från Erik Madsen 2023-11-21 18:09
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Jag är väl medveten om att byte till Windows skapar vissa "problem".
Det borde finnas ett av de senaste/nyeste grafikkort i denna. Det fanns några olika förslag om pix. Måns skriver att "Fotosidan förminskar sen till de matten" ???
Jag måste prova mig fram.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej! Använder en Imac med 21,5 tums skärm i den 'vardagliga' datorhanteringen, som nu när detta skrivs, (läsa tidningar/fotosidan/räkningar/youtube m.m.). Men all bildhantering sker på min 10 år gamla 17 tums HP Windows dator, med gamla men väl fungerande redigeringsprogram, och behöver inga nyare program.. än så länge! Har även en 2 år gammal 17 tums HP med SSD disk och senaste Windowsversion, som får ta över bildhanteringen när den gamla 17 tums HP:n ger upp, men den går fortfarande fint trots de 10 åren av 'hårt' användande.. Imac:en sparar jag till allt det övriga som jag gör på datorn, dessutom har den en fantastiskt bra 'Retinaskärm'!

Mina bilder laddar jag upp i 2000 pixlars bredd eller höjd om det är en 'stående' bild! Panoraman brukar jag ladda upp med 'maxbredden' som väl är 2880 pix. Höjden eller bredden om det är en stående bild, får bli vad det blir..

Jag ser ingen skillnad på mina skärmar om en bild är uppladdad med 1800 eller 2000 eller 2880 pix. bredd, jag har kollat för några år sen.. men är bilden uppladdad med 1024 pix. eller mindre då ser man/jag skillnad i skärpa. 2000 pix. har jag valt för att ha lite 'mariginal' till det suddiga som kan uppstå vid färre pixlar än 1800..
Hälsn!
Svar från Erik Madsen 2023-11-21 18:19
Hej Jan - tack för dina kommentarer, berättelse och tips.
Det var just min skepsis till skärmarna på de bärbara Windows-datorerna som jag hade sett som hindrade mig från att byta ut min gamla iMac.
Jag tror att FS minskar storleken om vi laddar upp för stora, men jag vet inte ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Lycka till med den! Det blir nog bra och skärmen är viktig, hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2023-11-21 18:23
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Jag har alltid varit intresserad av skärmar och deras förmåga att återge färger mm. så bra som möjligt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Den ser ju trevlig ut din nya dator och en riktigt snygg bild följde det också med ;))) Den får du ha som skärmsläckare ;)
Mina bilder är 1412 pix, kanske för att jag inte förstår bättre ;)
Vet inte varför dom skulle vara större?
HaD bäst/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-11-21 18:32
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Ja, jag blev också förvånad över det där makrofotot. Vart fan har ASUS fått tag på det he he :-) :-)
Jag vet inte heller vilken storlek som räcker. 1800 eller 1920 räcker kanske även om det är fler som väljer 2800. Det verkar finnas en maxstorlek som FS använder ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik, grattis! Jag tror det blir bra. Är helt nöjd med min egen skärm - en liknande ASUS till den stationära datorn.
Svar från Erik Madsen 2023-11-21 18:35
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Så långt - tummen upp för denna ASUS.
Med många vänliga hälsningar från Erik.