Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2825: Tankar, reflektioner och betraktelser om Street Photography

Roskilde, den 1. februar 2024.

Arkivbilder från 5. september 2023.

Framifrån och med ögonkontakt – dette var fel.

35 mm - f/11 - 1/250 sek. - ISO 320.

Bakifrån - dette var fel.

35 mm - f/11 - 1/250 sek. - ISO 2000.

Framifrån, porträttliknande, beskuren och kontakt med fotografen - dette var fel.

35 mm - f/11 - 1/500 sek. - ISO 640.

Ord och begrepp om gatufotografering – hämtade från webben från olika fotografer med lika olika erfarenheter. De var dock överens om de grundläggande reglerna och etiken.

Street photography - Street Life - Street Portrait.

Time,

Place,

And Manner.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jag började fotografera på gator och torg här i Roskilde när jag bytte ut min Amazon mot min MiniCrosser. I början var jag upptagen av att följa utvecklingen i min stad. Nya byggnader, gamla välrenommerade verksamheter som fick stänga, nya verksamheter som fick ersätta dem osv.

Det största projektet var att följa och dokumentera renoveringen av Stændertorvet. Senare och fortfarande följer jag verksamheten vid hamnen och speciellt Vikingaskeppsmuseet.

När jag körde runt i stan började jag också fotografera några av människorna jag träffade på vägen. Jag minns inte varifrån konceptet/termen "Gatufotografi" dök upp för mig. Det fick mig att kolla och undersöka var jag kunde. Jag lärde mig snabbt att det rådde oenighet om vad som var "riktigt" gatufotografi. Det fanns alla möjliga regler - svartvitt eller färg - 28, 35, 50 mm eller telefoto. Jag fick kommentarer om att mina bilder inte alls var gatubilder - de var fel. Detta ledde till att jag slutade med att jag hade följande egna regler:

35 mm - S/V - f/11 (8) - 1/500 (250) sek - auto ISO max 6400. - Ej att beskära. Att fotografera på UTOMHUS offentliga platser . Inte människor i försämrade situationer – berusade, hemlösa och trafikoffer. Jag fotograferade inte heller bilder där det bara fanns én identifierbar person. När jag gjorde det fick jag deras tillåtelse på en blankett som jag bar i min fotoväska. Jag fotograferar inte heller barn om de inte är längre bort och är en del av miljön på ett naturligt sätt.

Jag kan den ständigt återkommande frasen - "du måste fotografera allt du ser på offentliga platser". Detta är såklart också sant, men det behöver inte betyda att du måste/kan använda bilderna till vad som helst ! Här är nog porträtt eller porträttliknande fotografier det känsligaste – speciellt när de läggs ut på internet. Vi känner nog alla personer i vår umgängeskrets som räcker upp handen framför kameran eller framför allt kvinnor som bara vill fixa lite hår och kläder innan man får ta bilder.

Jag vet vel, att det är ett kontroversiellt ämne som kan starta en lavin av kommentarer. Kommentarerna som tyder på att de inte håller med mig kommer att raderas omedelbart. NEJ, det vill de såklart inte :-) :-) He He.

Mvh. Erik - situationsfotograf

PS och varning: Det går inte att utesluta att jag kommer att fördjupa några av punkterna i senare inlägg :-)

Inlagt 2024-02-01 22:49 | Läst 736 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant läsning här. Bra bilder också, den sista bilden blev riktigt lyckad. Det verkar vara en glad tjej. Bra jobbat!
Svar från Erik Madsen 2024-02-02 10:56
Hej Morgan - tack för dina kommentarer.
Den sista bilden är inget jag brukar göra. Det är beskuret ur ett foto av 2 tjejer som precis gick förbi mig och som jag pratar med. De var medvetna om att jag hade en fotoblogg i Sverige. Jag har tidigare visat originalbilden här på FS, där tjejerna är en del av miljön – det är mer på mitt sätt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Mycket att tänka på i texten så jag blir aldrig någon sådan gatufotograf. Känns som att jag har en blinkande gul lampa på huvudet om jag befinner mig på gatan bland folk med en kamera hängande runt halsen. Så det får bli " enstaka situationsfotograf" här också ;)
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-02-02 11:00
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Det var med flit jag skrev detta här istället för att blanda mig i andras bloggar. Det utvecklas många gånger och går helt ur spåret.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Intressant att ta del av dina tankar och reflektioner om gatufotografering, ett ämne med många infallsvinklar. Du är modig som öppnar upp för en lavin av kommentarer :) Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2024-02-02 11:05
Hej Mats - tack för dina kommentarer.
Ja det stämmer, när man sticker ut näsan så måste man kunna stå emot det som kan komma. I slutändan är det upp till var och en hur man beter sig och hur man fotograferar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det finns ingen regel som säger att den som sätter upp regler har rätt. Så jag är inte mycket för regler. Men - som du - visa hänsyn mot andra, det är viktigt, även som fotograf.
Det syns i bilderna hur varm fin september vi hade, bilden i mitten gillar jag mest - en lugn fin vardagsbild.
Svar från Erik Madsen 2024-02-02 17:34
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Du har helt rätt. Det finns också ett talesätt som säger – regler är till för att brytas.
Jag håller också med om att nummer 2 är det jag gillar bäst. Nummer 1 ingick i en serie om några elever, som var på en skoluppgift.
Nummer 3 är inte mitt vanliga sätt att fotografera.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Först och främst - det finns inget som är fel alls! Det ligger i fotgrafens frihet att fotografera som man vill. Man avgör själv om man tycker att det blir lyckat. Sedan kan betraktaren ha sin åsikt också förstås. Fotografera på som du känner för!

Jag gillar också sista bilden lite extra. Ganska nära och skuggan på marken gör sitt till.

Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2024-02-03 19:34
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
När jag skrev det här inlägget var det mest för att berätta hur jag ser på ämnet – ganska generellt. Självklart är det i slutändan upp till fotografen att bestämma hur och vad man vill visa.
Jag håller med dig om nummer 3 - rent fotografiskt. Det är bara inte representativt för mitt sätt att fotografera Steet Photography på.
Med många vänliga hälsningar från Erik.