Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Nytt artistnamn

Min blogg börjar närma sig hundra streck och därför tänkte jag att det var på tiden att man skaffar sig ett artistnamn. En del kollegor här på fotosidan tycker jag har intressanta artistnamn (användarnamn).  Min inställning är i grunden den att om man är artist ska man ha ett artistnamn. Så mitt fotografiska artistnamn är numera Iwa: 

              

Iwa är japanska och betyder klippa. Således en mer eller mindre direkt översättning av namnet Per, som jag lystrar till i vanliga fall. Saken är den att på sistone har jag drabbats av en tilltagande nipponofili. Som fotoälskare är det svårt att inte gilla landet. Betänk, kära kollegor: vad vore vi idag utan japanerna? Vi skulle fortfarande gå omkring och plåta med barbariska tyska mätsökarkameror! Det är inte bara på det tekniska området som landet skänkt oss sina välsignelser. Tänk på yakiniku, sushi, gyozo. Kurosawa, kimono, karate, bokeh och zen. 

Och det trevliga sättet! Droppen som fick bägaren att rinna över föll häromkvällen då jag tillsammans med några vänner superade i ett valv på Den Gyldene Freden. Då kliver det in ett japanskt sällskap. Sällskapet syns skymta i bakgrunden på bilden. Personerna i sällskapet kände inte varandra, ty innan de satte sig till bords utbröt något som sent skall glömmas. Japanerna börjar hälsa på varandra och i samband med det delar de ut visitkort. Mottagaren av ett kort håller det i händerna som om det vore en klenod, bugar och bugar, förundrad över att bevärdigas en sådan skatt. Hai! 

Har man en gång bevistat en japansk visitkortsceremoni glömmer man det aldrig. Man förstår också varför japanerna får så mycket gjort. 120 miljoner effektiva människor inställda på samarbete. Trots tsunami, dubbla kärnkraftsolyckor och flodöversvämning ökar kameratillverkarna omsättningen mot ifjol. Är det en slump att Fujifilm idag lever och frodas medan Kodak och Agfa tillhör historien? 

Så nu ska jag gå och dricka en kopp té. God fredagskväll önskar fotokollegan Iwa. Hai!

Inlagt 2012-02-17 23:48 | Läst 4473 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tycker annars att Per är ett ganska schysst artistnamn.... ;)

//Per
Svar från Iwa 2012-02-18 09:53
Håller med! :-)
Ja, alla dessa japaner men visst är det ett fascinerande land. "Iwa" får jag heta ibland av engelskspråkiga. Trevlig helg!
//Ewa
Svar från Iwa 2012-02-18 10:26
Sno inte mitt namn! :-) Trevlig helg!
Hai, är inte det Skånska och betyder Hej..... ? ;-))
Svar från Iwa 2012-02-18 18:03
Hai! :-)
/Iwa
Japan är otroligt fascinerande
Har hunnit med två resor dit och kan tänka mig en till
Svar från Iwa 2012-02-18 20:21
Själv har jag aldrig varit där. Det närmaste jag har varit Japan är Sao Paulo, dör det finns en stor samling japaner. Vore kul att åka till Japan men fruktar att det är för dyrt..
/Per
begust 2012-02-18 20:38
Sparade en tid innan resan :)
Hittade dock ett hotell i Tokyo som var rätt prisvärt.
Vi betalade ca 900:- per natt för tre i ett rum inkl frukost
Svar från Iwa 2012-02-18 23:06
Låter riktigt billigt! I ett land som Japan gissar jag att man kan hitta alla slags alternativ.