Skampålens torg

 Skampålens torg är det enda riktiga torget i Djurgårdsstaden. Det ligger där Breda gatan slutar och där Östra Varvsgatan övergår i Nordenskiöldsgatan.
Skampålens torg fick sitt namn efter en skampåle i form av en båtsmansfigur där den dömde fästes med en halskedja. Figuren stals en höstnatt år1849. Vid torget ligger en röd liten stuga som har fönsterluckor med små kikhål ut mot torget.
Nu finns det planer på att omvandla torget till en parkeringsplats. Djurgårdens hembygdsförening har just lämnat in ett yttrande kring bygglovsansökan. Bland annat hävdar de att “Platsen har en historiskt förankrad dynamik i sin disposition som om den framgent ska ha en roll i stadsväven måste fredas från anläggningar.”
Kristallklart och självklart!

Skampålens torg

Inlagt 2017-05-21 11:55 | Läst 1015 ggr. | Permalink
Parkeringsplats!!!
Dom ansvariga tjänstejonen borde
omedelbums ställas vid lämplig skampåle
Svar från Turbo56 2017-05-21 13:37
Tack Gunte, som du förstår av texten håller jag med dig, "skampåle" kanske är lite omodernt men tanken är ok.
Bilar ska ju hållas långt borta från dessa fina gamla platser! Härliga hus på din bild!
Svar från Turbo56 2017-05-21 14:33
Tack Dan, parkeringsplats är inte den första tanke man får i dessa kvarter.
Parkeringsplats ! Helt befängt, hur kan man bara komma på något sådant.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-05-21 20:45
Tack Lena, jag håller med, det är inte en plats för bilparkering.
Att dom bara kan komma med ett sånt förslag i dessa dagar när det mesta bör handla om att minska biltrafiken. Det lilla huset ser ut att behöva en upprustning dock. Härlig miljö längs den lilla gatan. Hälsn, LO
Svar från Turbo56 2017-05-21 20:48
Tack Lars Olov, huset är vackert patinerat och miljön i kvarteret är härlig, vi får verkligen tacka för att vissa politiker inte får sin vilja igenom, så att vi kan fortsätta att njuta av de gamla stadskvarteren.
Hade varit extremt olyckligt om det blev parkering på en sån historisk plats, som en oas i det moderna. Ett fint kvarter man hoppas bevaras åt eftervärlden, om än med lite vård och omsorg.
Riktigt fin bild!
Svar från Turbo56 2017-05-22 07:21
Tack Mikael, det är minst sagt förvånande att någon tänker tanken, det är vårt ansvar att bevara det som kan bevaras, vi får inte bara vara praktiska.
Ännu en av dina fina Stockholmsbilder med tillika intressant text! Hoppas protesterna växer sig starka om planerna på parkeringsplats inte upphör. Tycker stadsplanerarna skulle lära sig någon gång efter alla år av rivningsvansinne! MVH Yvonne
Svar från Turbo56 2017-05-23 08:15
Tack Yvonne, opinion brukar hjälpa och just i denna fråga kan jag inte tänka mig annat än att det fattas rätt beslut allt annat vore katastrof.