Bara bilder

Prästgatan 32 i Gamla stan

Den driftiga och modiga Sophie Sager skrev in sig i Stockholmshistorien då hon i mitten av 1800-talet som ung kvinna anklagade en stallmästare för våldtäktsförsök och misshandel. Hon förde sin egen talan i rätten, där hon även vann målet. Rättegången blev följetong i en Stockholmstidning och hennes ord finns bevarade.
Vid hörnet mellan Kåkbrinken och Prästgatan finns runstenen U 53 inmurad i husgrunden och en kanonpipa i hushörnet. På runstenen står det "Torsten och Frögunn lät resa stenen efter sin son". Frögunn är ett hedniskt kvinnonamn och stenen antas vara från 1000-talet, huggen av en runhuggarmästare från Uppland, den har antagligen kommit hit som byggmaterial. Var den ursprungligen stått vet ingen längre. Kanonpipan placerades här någon gång på 1600-talet som hörnskydd mot de stora vagnar som börjat trafikera de smala gatorna.

Postat 2017-02-25 08:45 | Läst 982 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Stig Larssons Södermalm

Fiskargatan ligger på Katarinaberget. Den utgår från Mosebacke torg via trappor, svänger sedan 90 grader via Svartensgatan och slutar vid Roddargatan. Gatan är den högst belägna i hela Katarina församling och ligger 47,5 meter över havet. Gatan är omtalad redan 1646 som Stora Fiskargränd. På Fiskargatan finns numera Mosebacke ateljéhus, där flera konstnärer håller till. Vid Fiskargatan 2 ligger Mosebacke vattentorn från 1897, ritat av arkitekt Ferdinand Boberg.

Delar av Milleniumböckerna utspelas i kvarteren runt Mosebacke, Stieg Larsson besökte ofta serveringen på Södra Teaterns terrass.

Fiskargatan 9 Mosebacke torg, här tog Lisbeth hissen högst upp till 21-rumslägenheten som hon köpt av Percy Barnevik, familjen Barnevik bodde en gång i huset fast i en annan lägenhet.

Slå bokstäverna WASP (som är Salanders användarnamn i Hacker Republic) på mobilen och den visar siffrorna 9277. Postkoden till Fiskargatan konstaterar Mikael Blomqvist i boken. På namntavlan står V. Kulla, (Villa Villekulla) Nycklarna till lägenheten passar och Mikael tassar in.

Huset kallades en gång för skandalhuset, eftersom det skymde Katarina kyrka. Området var förr fattigkvarter där liklukten stack i näsan från stackare som hängde i galgarna.

Postat 2017-02-24 08:08 | Läst 1484 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En blodig historia

Den nordligaste delen av Prästgatan behöll sitt medeltida namn Helvetesgränd fram till 1885, platsen hade länge ett förskräckligt rykte. I kvarteren bodde under medeltiden stadens bödel, som var både fruktad och föraktad av invånarna. Inte långt härifrån låg stadens galgbacke.

Postat 2017-02-23 07:53 | Läst 1047 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tankar på Beckholmsbron

Regalskeppet Vasa, Sveriges mest kända örlogsfartyg kantrade och sjönk utanför Beckholmen i Stockholms inlopp på sin jungfruresa, söndagen den 10 augusti 1628.

När Vasa byggdes skulle hon vara en symbol för Sveriges militära och politiska makt samt för Gustav II Adolfs auktoritet som krigarkung, hon utsmyckades med hundratals skulpturer i klara och levande färger,  det lades ner stora kostnader för att dekorera och utrusta skeppet. Vasa var även ett av de största och tyngst bestyckade krigsfartygen i världen när hon byggdes och kallas ofta för "regalskepp", en term som användes om de största svenska krigsfartygen som också var namngivna efter Sveriges riksregalier eller symboler för kungaätten.

Den direkta orsaken till att Vasa förliste var att hon var för instabil för att kunna segla i hårdare vind. Trots att hon inte klarade ett vanligt stabilitetstest när hon låg vid kaj, lät man henne segla därför att Gustav II Adolf utövade påtryckningar för att kunna sätta in henne i sjökriget mot Polen i trettioåriga kriget. Förhör hölls efter förlisningen, men eftersom kungen själv godkänt alla mått kunde ingen dömas som ansvarig för förlisningen.

Postat 2017-02-22 06:49 | Läst 1240 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Den 21a februari 2017, NoFo

Nu i den tidiga gryningen glänser kastanjernas grenverk i det lätta regnet, gatorna är tysta och tomma och jag funderar över hur det kunde bli så här.

I ett hett område på Södermalm i Stockholm, där kaféer kallas Coffice och är inredda med konferensrum, hipsters ägnar sig åt skypesamtal samtidigt som de arbetar på sina datorer och dricker exklusivt bryggkaffe. Priserna för bostadsrätter stiger i höjden och en del av de som bor i kvarteren kämpar för att området skall döpas om till NoFo.

I det tysta pågår en motrörelse, på söndagarna fylls Katarina kyrka av besökare. I de flesta kyrkor landet runt hålls gudstjänster inför tomma bänkar, men här på hippa Södermalm har de lyckats vända trenden så att Katarina är den församling som har överlägset flest gudstjänstbesökare i hela landet, dessutom ökar tillströmningen. Hur kan en kyrka på hippa Södermalm attrahera så många, beror det på att kyrkan är en av få platser i samhället där det finns utrymme för tvivel.

Detta händer alltså i det sekulariserade Sverige, en tid då vi skaffar allt snabbare bredband, vi får allt större valfrihet, allt extremare politiska åsikter hörs, vi får en ny president i världens största demokrati som med bestämdhet säger att jorden är platt, sociala sammanhang faller samman så att samtal snart bara kan föras mellan de som befinner sig i samma bubbla.

Det är en smula förvirrande och jag känner fortfarande tvivel, men så bor jag ju inte i NoFo.

Postat 2017-02-21 05:53 | Läst 811 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa