Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Dörrar från Småland och hur man enkelt justerar störtande linjer i Lightroom

Fastnade idag bland mina bilder som jag tog sommaren 2008. Det fanns en del bilder som jag tyckte om men som jag då aldrig fick någon riktig fason på som nybörjare i digital bildbehandling.

Hittade bland annat några bilder på dörrar som inte var så dumma.

Bild 1: Garagedörren från mitt barndomshem i Småland.

Några av bilderna hade jag förkastat på grund av problem med störtande/sluttande linjer.  Hade sett ett tips på hur detta kunde åtgärdas i Lightroom så jag tyckte det var ett lämpligt tillfälle för lite praktisk övning.

Bild 2: Typiska Småländska dörrar (kan kanske finnas på annat håll i Sverige också ;) ). Fotografen har slarvat och fått irriterande sluttande linjer i bilden.

 

Bild 3: Justering gjord i Lightroom så att bilden ser ut som om den tagits rakt framifrån.

Så här enkelt är det.

  • I "Framkalla" gå till panelen "Objektivkorrigeringar".
  • Välj "Manuell "
  • Störtande linjer justeras med reglaget "Lodrätt"
  • Lutande linjer justeras med reglaget "Vågrätt"

Nu finns det ju gränser för vad som fungerar att justera, så det bästa är väl att man är så noga som möjligt vid fotograferingstillfället.

För att tänja på gränserna tog jag mig an denna bild.

Bild 4: Adelsö kyrka

 

Bild 5: Samma kyrka upprätad.

Under Lightrooms bildprocessning försvinner en del bildinformation "över kanten". Tar man en bild med avsikt att senare räta upp den i Lightroom behöver man ta bilden med marginaler.

Ha det bra och tänk på att det kan finnas bilder i gömmorna som är värda att plockas fram.

Kurt


Inlagt 2011-03-06 20:08 | Läst 5657 ggr. | Permalink

"Tack Kurt hade inte tänkt på att man kunde korrigera i Lightroom. Får ta en rejäl fototur här i småland nästa gång ni är nere"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hmm, istället luras man att tro att tornet är bredare upptill än nedtill. Jag är inte säker på att det är så lyckat att lura ögat på det sättet. Vi ser ju trots allt ungefär som kameran ser. Jag tror det skulle bli mer trovärdigt om man inte rätade upp den helt men bara lite grand.
Svar från Kurt Nord 2011-03-06 21:07
Haha - det ser kanske lite konstigt ut. Det var mest som ett test på vad som gick att åstadkomma. Dessutom var jag inte så noga och tog kanske i lite för mycket :)
Tack Kurt hade inte tänkt på att man kunde korrigera i Lightroom. Får ta en rejäl fototur här i småland nästa gång ni är nere
Svar från Kurt Nord 2011-03-07 07:33
Ja en fotoutflykt låter kul :)