Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Estländska statsbesöket (fortsättning) och försök till gatufoto med helt manullt inställd Canon S95

Tommy Andersson skrev om statsbesöket i sin blogg igår. Idag hittade jag samma statsbesök utanför Svenska Kraftnät i Sundbyberg.

Bild 1. Det är rätt praktiskt att vara kung, då kan man parkera mitt i gatan

 

Bild 2. Många bilar var det.

 

Inspirerad av alla diskussioner om gatufoto, skjutklar kamera och hyper focal prövade jag att ställa in min Canon S95 så att den skulle vara så skjutklar som möjligt.

Manuellt läge - Justerar slutartiden med lilla snurrhjulet och bländaren med ringen runt objektivet (nästan som på en riktig kamera). Funkar.

Manuell fokusering. Hmmm, ok, håll ned knappen med "MF" en stund. Justera avståndet med lilla snurrhjulet. Alternativt kan man låta automatiken ställa skärpan innan man går över till manuell fokusering. Min kamera tyckte att det var lämpligt att visa ett utsnitt av bilden inzoomat vilket ju i och för sig underlättar avståndsinställningen då den görs manuellt, men det skymde en så stor del av bilden att det inte gick att komponera bilden. Det gick som tur var att stänga av i menyerna. Manuell fokusering funkar, men det kräver en viss tillvänjning då man behöver gå i och ur läget "Manuellt fokus" . Detta då avståndsinställningen och exponeringstiden sköts med samma ratt.

Experimenterade med detta på väg hem från jobbet idag. De flesta bilderna blev inte mycket att visa, men de här två blev helt ok. Bilderna är beskurna i efterhand.

Bild 3. En tunnelbanebild till :)

 

Bild 4. En bussbild till. Observera självporträttet i speglingen.

 

Det fungerade någorlunda väl, men gatufoto kräver träning. I ena sekunden finns bilden och i nästa är den borta. Det gäller att vara vaken.

Det var allt för i kväll

/Kurt

Ps, alla bilder tagna med ISO 400.

Inlagt 2011-01-20 00:02 | Läst 3875 ggr. | Permalink

"Manuellt fokus på en sån där kamera är nog ingen lyckad grej. Men en riktig fokuseringsring på en kompakt funkar ju inte heller. Kameran blir större."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul att se att du tog vid. Dom är väl här en dag till så kanske nån tar stafettpinnen och fotar vidare.

Ps, alla dom där vita Volvobilarna såg jag också.

Mvh Tommy
Svar från Kurt Nord 2011-01-20 07:19
Då får vi se om det är någon som hittar dem idag också :)
Manuellt fokus på en sån där kamera är nog ingen lyckad grej. Men en riktig fokuseringsring på en kompakt funkar ju inte heller. Kameran blir större.
Svar från Kurt Nord 2011-01-20 07:32
Tycker de lyckats riktigt bra med fuskringen som de satt runt objektivet på S95:an. Det är ju givetvis inte samma känsla som i en mekaniskt kopplad ring. Funderar på om det ändå inte skulle funka med klämma in två ringar, så man fick en för avstånd och en för bländare.